Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
25. května 2023 6:00
Čas čtení 3:17
Adéla Ježková

Tableta, nebo chirurgický zákrok? Zeptali jsme se gynekoložky, jak probíhá interrupce

Tableta, nebo chirurgický zákrok? Zeptali jsme se gynekoložky, jak probíhá interrupce
Zdroj: Refresher/Eliška Kubů
ZDRAVÍ GYNEKOLOGIE PŘÍSTUP K INTERRUPCI ZDRAVÍ ŽENSKÉ ZDRAVÍ
Uložit Uložené

S gynekoložkou Kamilou Žižkovou shrnujeme vše, co tě kdy mohlo zajímat o interrupci.

Interrupce je lékařský zákrok, při kterém dochází k umělému ukončení těhotenství. Může ji podstoupit kdokoli bez ohledu na svůj věk v případě, že těhotenství netrvalo více než 12 týdnů (tedy 12 týdnů od poslední menstruace). Po 12. týdnu těhotenství lze podle zákona č. 66/1986, který interrupci upravuje, požádat o interrupci v České republice pouze ze zdravotních důvodů – je-li ohrožen život těhotné osoby nebo zdravý vývoj plodu. Výjimku představuje také důvodné podezření, že těhotenství je důsledkem znásilnění.

Doporučeno
Akné na bradě značí hormonální nerovnováhu, na čele stres. Zeptali jsme odbornice, jak vzniká a jak jej léčit Akné na bradě značí hormonální nerovnováhu, na čele stres. Zeptali jsme odbornice, jak vzniká a jak jej léčit 18. ledna 2023 6:00

Gynekoložka Kamila Žižková, která mimo jiné vede populárně-naučný instagramový účet, uvádí, že rozlišujeme dva typy interrupcí, farmakologickou a instrumentální, zjednodušeně tabletovou a chirurgickou. 

K určení týdne těhotenství potřebuješ znát datum prvního dne své poslední menstruace. Pokud by tak daná osoba měla poslední menstruaci 5. května, 25. května by byla ve třetím týdnu těhotenství (lékaři to označují jako 2 + 6). Těhotenství obvykle trvá 280 dní, tedy 40 týdnů.

Dva typy: farmakologická a instrumentální

Volbu metody a rozhodnutí o interrupci vždy posuzuje a indikuje lékař. Pacientka rovněž musí nejprve podstoupit ultrazvuk.

Doporučeno
Bylinky, tinktury i orgasmus. Máme pro tebe tipy na zmírnění menstruační bolesti Bylinky, tinktury i orgasmus. Máme pro tebe tipy na zmírnění menstruační bolesti 6. listopadu 2022 6:00

„Farmakologická se provádí do 7 + 0 týdne těhotenství dle CRL embrya (CRL je jeden z parametrů ultrazvukové biometrie, který slouží ke stanovení stáří plodu, pozn. red.). Tedy rozhodující není poslední menstruace, ale ultrazvukový nález,“ popisuje Žižková. Pokud nemá pacient*ka žádné kontraindikace, například opakované výkony na děloze nebo alergie na podané látky, může se přejít k samotné interrupci.

Interrupce = umělé ukončení těhotenství
Potrat = samovolné ukončení těhotenství

Pokud podstoupíš farmakologickou interrupci, v první fázi ti podají tři tablety, které těhotenství ukončí. Po požití tabletek zůstaneš zhruba hodinu ve zdravotnickém zařízení kvůli nežádoucím účinkům, jako jsou nevolnosti či zvracení. Za 48 hodin se provádí druhá fáze, kdy jsou ti podány zbývají tablety a poté opět hodinu počkáš ve zdravotnickém zařízení. Tyto tablety už slouží k vypuzení embrya z dělohy. Můžeš očekávat krvácení v síle silnější menstruace. To může být doprovázeno bolestí v podbřišku či nevolností.

Doporučeno
Partner si sundal kondom bez mého vědomí. Ve skutečnosti šlo o znásilnění, popisují oběti stealthingu Partner si sundal kondom bez mého vědomí. Ve skutečnosti šlo o znásilnění, popisují oběti stealthingu 28. listopadu 2022 6:00

„Přibližně za 14 dní se dělá kontrolní ultrazvuk, abychom se ujistili, že metoda byla úspěšná a těhotenství nepokračuje. Komplikacemi mohou být tzv. residua neboli zbytky těhotenské tkáně a ve výjimečných případech se v tomto případě následně provádí instrumentální revize děložní dutiny,“ dodává gynekoložka.

Gynekoložka Kamila Žižková shrnuje ✅
Do kolikátého týdne těhotenství lze interrupci standardně provést? Do 12. týdne.

Musí nezletilá dívka dodat souhlas rodičů s výkonem? Do 16 let lze výkon provést pouze se souhlasem zákonného zástupce. Od 16 do 18 let vykonávající zařízení musí o výkonu informovat zákonného zástupce.

V jakých případech nelze interrupci provést? Když těhotenství trvá více než 12 týdnů; když uběhlo méně než 6 měsíců od poslední interrupce; když to nedovoluje zdravotní stav pacientky. Výjimky představují situace, kdy žena dvakrát rodila, dovršila 35 let nebo je těhotenství důsledkem trestného činu.

Instrumentální (neboli chirurgická) interrupce se pak provádí v celkové anestezii. Podle Žižkové se rozlišují tzv. „miniinterrupce“, které se provádí do 8. týdne těhotenství, a „interrupce jako takové“ prováděné do 12. týdne těhotenství.

Interrupce není antikoncepce a lékaři se musí řídit zákonem. Někdy jsou ženy překvapené, že zákrok neprovedeme, protože nesplňují všechny podmínky.
MUDr. Kamila Žižková


„Výkon je nejčastěji prováděn ambulantně. Žena přijde nalačno a posléze jde na sál, kde je uvedena do celkové anestezie. Po dezinfekci genitálu a přípravě lege artis se provádí podle uvážení lékaře a týdne těhotenství dilatace (roztažení) čípku. Následně se vakuumaspirační kyretou odsaje plodové vejce. Popřípadě se používají také kyrety nebo potratové kleště u větších týdnů těhotenství,“ popisuje Žižková s tím, že samotný zákrok trvá asi patnáct minut.

Doporučeno
Ponižující „testy panenství“ se stále provádí. Panenství přitom není nic víc než konstrukt Ponižující „testy panenství“ se stále provádí. Panenství přitom není nic víc než konstrukt 8. února 2023 6:00

Pokud podstoupíš zákrok a po něm nebo při výkonu nenastanou žádné komplikace, pustí tě za dvě až čtyři hodiny domů. Rozdíl je ovšem podle gynekoložky v tom, zda výkon hradíš ty, či zdravotní pojišťovna. V případě pojišťovny může být dle zvyklostí pracoviště určena například 24hodinová hospitalizace.

Kolik stojí interrupce?
Chirurgickou interrupci ve státních zařízeních standardně pojišťovny proplácí ze zdravotních důvodů, ženám ve věku nad 40 let a ženám, které byly znásilněny.
Cena farmakologické interrupce se obvykle pohybuje od 3 000 do 4 000 Kč, klasické i 8 000 Kč.

„Nejčastějšími stesky je lehké pobolívání v podbřišku nebo nežádoucí účinky anestezie, popřípadě jiných podaných léků, například antibiotik,“ dodává lékařka. Přibližně za čtrnáct dní se pak dostavíš na kontrolní ultrazvuk.

Zásady po interrupci

Čeho se držet poté, co podstoupíš interrupci? „Po interrupci by se mělo dodržovat tzv. šestinedělí,“ uvádí Žižková. Kvůli vyššímu riziku vzniku infekcí je proto dobré odpustit si pohlavní styk, ale i koupání ve vaně nebo v bazénech.

„Zvýšená hygiena není na škodu, vše ovšem jen zvenčí, nikoliv výplachy,“ zdůrazňuje lékařka. Opět kvůli riziku infekce si nezaváděj nic do pochvy – a to ani tampony, v případě potřeby sáhni po vložkách.

Doporučeno
Život mimo škatulky: Muxe není ani muž, ani žena. Je to člověk dvou duchů Život mimo škatulky: Muxe není ani muž, ani žena. Je to člověk dvou duchů 19. května 2023 13:00

Žižková dodává, že jsou ženy, které jdou druhý den po zákroku normálně do práce. Měly by ovšem alespoň pár dní dodržovat klidový režim a vyvarovat se zvýšené fyzické námaze. Vše záleží na zdravotním stavu, okolnostech a na tom, jak celkový proces snáší.

Mezi nejčastější rizika interrupce podle lékařky patří krvácení, infekce či nežádoucí účinky celkové anestezie. Méně časté jsou pak například tzv. fausse route neboli poškození stěny dělohy operačním nástrojem nebo Ashermannův syndrom, tedy srůsty v děloze. 

Domů
Sdílet
Diskuse