Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
6. listopadu 2022 6:00
Čas čtení 10:11
Adéla Ježková

Bylinky, tinktury i orgasmus. Máme pro tebe tipy na zmírnění menstruační bolesti

Bylinky, tinktury i orgasmus. Máme pro tebe tipy na zmírnění menstruační bolesti
Zdroj: Pexels/Polina Zimmerman
REFRESHER MENSTRUACE ŽENSKÉ ZDRAVÍ
Uložit Uložené

Zažíváš během menstruace bolesti a křeče? Refresher pro tebe sepsal (často i celými generacemi) osvědčené tipy, jak je zvládnout.

Podle statistik organizace UNICEF každý měsíc menstruuje 1,8 miliardy lidí na celém světě. K menstruaci obvykle dochází každý měsíc a její pravidelnost je známkou toho, že je tvůj cyklus ve zdravé normě. Pro řadu žen a další menstruující lidi (např. trans a nebinární osoby, pozn. red.) toto období v měsíci ale znamená nepohodlí a až paralyzující bolest a křeče. Pokud je to i tvůj případ, tento článek je pro tebe.

Jak zjednodušeně probíhá menstruace? Vysvětluje organizace Planned Parenthood
Máš dva vaječníky a v každém z nich je několik (pouhým okem neviditelných) vajíček. Ty díky hormonům dozrávají během menstruačního cyklu a jsou připraveny k oplodnění spermií. Přibližně v polovině menstruačního cyklu tvoje hormony vyšlou vzkaz jednomu z vaječníků, aby toto zralé vajíčko uvolnil – tomuto procesu se říká ovulace. Možná že ji – jako většina lidí – vůbec nezaznamenáš, někteří ale mohou cítit mírnou bolest v podbřišku nebo špinit. Jakmile vajíčko opustí vaječník, putuje jedním z vejcovodů směrem k děloze. Pokud nedojde k otěhotnění, měkoučká výstelka v děloze, kterou pro vajíčko tvoje tělo připravilo, nebude třeba. Sliznice se proto rozpadne a krev spolu s tkání odtečou z těla ven.

 
Přestože délku menstruace jako kvantitativní veličinu lze změřit – a většina lidí tak menstruuje přibližně dva až sedm dní –, s menstruační bolestí je to složitější. Podle odhadů zdravotnických odborníků by se ale dalo říci, že bolestivou menstruaci zažije v reprodukčním věku alespoň jednou až 80 % všech menstruujících. A téměř polovina si ještě musí vytrpět tzv. předmenstruační příznaky, jako může být nadýmání, nafouklé břicho, bolavá prsa, únava či výkyvy nálad. U 5 až 10 % menstruujících je ovšem bolest natolik silná, že naruší jejich život. V takových případech se ale může jednat i o endometriózu, poměrně časté gynekologické onemocnění, o kterém jsme psali v tomto článku. Velmi intenzivní bolest může být také příznakem vzniku cyst, poraď se proto raději se svým gynekologem či gynekoložkou. Nutno také podotknout, že řada žen kvůli zdravotním či jiným obtížím menstruaci třeba vůbec nemá.

Doporučeno
Bolestivá menstruace není normální. Řešte problémy včas, radí ženám spolek Endotalks Bolestivá menstruace není normální. Řešte problémy včas, radí ženám spolek Endotalks 11. dubna 2022 7:00

Proč mě bolí břicho?

Příčinou menstruační bolesti jsou prostaglandiny, chemické látky, které vyvolávají svalové kontrakce v děloze a pomáhají s odlučováním děložní sliznice. Právě vylučování přebytečné děložní sliznice, které jsme popsali výše, může způsobit bolest a křeče zejména v prvních dnech menstruace. Prostaglandiny způsobují také časté průjmy během menstruace, pro které se například na sociální síti TikTok ustálilo pojmenování „period poop“. Jak vysvětluje server Healthline, pokud tvoje tělo produkuje více prostaglandinů, než potřebuje, dostanou se do krevního oběhu a mají podobný účinek na další hladké svaly v těle, například střeva. Z toho tedy vyplývá, že více prostaglandinů rovná se více bolesti – a více stolice.
 
Na míru a délku menstruační bolesti ale může mít vliv celá řada dalších faktorů, od stresu, životního stylu, stravy po – věř, nebo ne – roční období. Horší totiž může být v zimě, kdy jsou dny kratší a tmavší. „Sluneční svit nám pomáhá přijímat vitamin D a dopamin, které zlepšují náladu, potěšení, motivaci a soustředění. Bez něj mohou být výkyvy nálad, které zažíváme během menstruace, zesílené a obtížněji se s nimi vyrovnáváme,“ řekla v rozhovoru pro Standard ředitelka London Doctors Clinic Preethi Daniel. V zimě trávíme také více času doma, méně se hýbeme a více jíme. I to může mít na (pre)menstruační bolesti vliv. Chladné počasí přitom podle Daniel zřejmě ovlivňuje i délku cyklu. „Práce publikovaná v roce 2011 objevila zvýšenou sekreci hormonů, častější ovulaci a kratší cykly o 0,9 dne v létě ve srovnání se zimou,“ dodala.

Doporučeno
Test menstruačních kalhotek: To, že neprotečou, nestačí. Důležité jsou i inkluzivní velikosti Test menstruačních kalhotek: To, že neprotečou, nestačí. Důležité jsou i inkluzivní velikosti 24. května 2022 11:30

Ale zpět k bolesti. Už víme, že během svého života ji zažije valná většina menstruujících. Jak ji ale zmírnit? Refresher ti přináší tipy na to, jak zatočit s menstruační bolestí. Tipy jsme rozdělili na přírodní „léčiva“, volně dostupné produkty, rychlou úlevu a dlouhodobější změny v životním stylu.

Bylinkami proti menstruační bolesti

Jednou ze „superbylin“ je třezalka tečkovaná, která obsahuje flavonoidy uvolňující křeče. Nejenomže třezalka zmírňuje negativní příznaky menstruace, ale také má pozitivní vliv na premenstruační syndrom a dokáže upravit nepravidelný cyklus. Podle serveru Botanic bys měla čaj z třezalky tečkované začít popíjet týden před očekávanou menstruací. Vytvoříš jej jednoduše, drť z této byliny zaliješ 200 mililitry vroucí vody a necháš 10 až 15 minut odstát. Pít jej můžeš až třikrát denně. Můžeš si buď pořídit „čistou“ bylinnou drť, kterou po vylouhování scedíš, nebo rovnou bylinnou směs v čajových sáčcích.

POZOR! Bylinky mohou být skutečně v boji proti menstruačním bolestem nepostradatelným pomocníkem. O jejich užívání se ale vždy nejprve poraď se svým lékařem – a to zejména tehdy, kdy užíváš hormonální antikoncepci či jakékoli jiné léky. Je také nutné zdůraznit, že byliny mnohdy nepředstavují rychlou úlevu od bolesti, pro pozitivní vliv bychom je měli užívat pravidelně a/nebo určitý čas před očekávanou menstruací. Některým lidem ale bohužel bylinky nepomáhají ani při pravidelném užívání a je vhodné vyhledat pomoc odborníka.

Další bylinou, která dokáže „zatočit“ s bolestivou i nepravidelnou menstruací či silným krvácením, je drmek obecný neboli mnišský pepř. Jeho blahodárné účinky ovšem využívají i ženy při endometrióze, před otěhotněním a po porodu v šestinedělí i během menopauzy. Pomůže ti také vymanit se z náladových stavů během premenstruačního syndromu. Zkrátka se dle všeho jedná o zázrak přírody! Jak ovšem upozorňuje server Herbářka, odvar z drmku má nahnědlou barvu, výrazné aroma a chuťově není příliš lákavý, právě proto je spíše přidáván do směsí, než popíjen samostatně. Koupit jej můžeš například i v kapslích. Pokud si ale věříš, jednu lžičku byliny přelij čtvrt litrem vroucí vody a nech 10 až 15 minut louhovat. Poté přeceď – a přidej alespoň lžičku medu, ať se to dá pít. Tento odvar si můžeš dopřávat maximálně třikrát denně, nicméně po měsíční kúře si vždy udělej alespoň týden pauzu. Drmek by neměly užívat kojící ženy, ženy s gynekologicko-onkologickým onemocněním a s rakovinou prsu.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 124239 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Po odemknutí si přečteš o:

  • Dalších bylinkách používaných proti menstruační bolesti;
  • volně prodejných olejích, tinkturách a tabletách;
  • rychlé pomoci od křečí;
  • dlouhodobých změnách životního stylu, kterými si menstruaci můžeš zpříjemnit.
Domů
Sdílet
Diskuse