Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
3. června 2023 16:45
Čas čtení 1:51
Ema Stanovská

Miliardář Bryan Johnson si nechal píchnout krev svého syna. Myslí si, že díky tomu omládne

ZDRAVÍ ZDRAVÍ
Uložit Uložené

Americký podnikatel Bryan Johnson, který je známý milionovými investicemi do omlazovacích procedur, věří, že krevní plazma jeho sedmnáctiletého syna mu zajistí mladý vzhled. Do experimentu zapojil i svého otce.

Multimilionář Bryan Johnson, který podniká v oblasti technologií a vědy, si nechal píchnout krevní plazmu svého sedmnáctiletého syna. Pětačtyřicetiletý podnikatel, který je známý svou touhou po mládí, se tím snaží zabránit stárnutí, píše portál The Times.

Doporučeno
Otec mi nařídil hladovku, protože jsem se stávala ženou. Martina Marková žila v drsném světě tance, teď úspěšně podniká (Rozhovor) Otec mi nařídil hladovku, protože jsem se stávala ženou. Martina Marková žila v drsném světě tance, teď úspěšně podniká (Rozhovor) 14. března 2023 6:00

Do tohoto zvláštního experimentu zapojil kromě syna Talmagea i svého 70letého otce Richarda. Tři generace mužů odcestovaly na kliniku v Dallasu, kde Talmageovi vzali litr krve, což je až pětina celkového objemu krve člověka, a tu přeměnili na plazmu. Johnson ji dostal formou infúze a následně daroval litr své krve otci.

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Bryan Johnson (@bryanjohnson_)

Experti upozorňují na rizika

Tato třígenerační výměna krve nebyla jen bláznivým nápadem znuděného miliardáře. Vědci v minulosti uskutečnili podobné výzkumy na myších, které naznačily, že by transfúze krve z mladších jedinců mohla přinést slibné výsledky. Odborníci však tvrdí, že tyto výsledky jsou neprůkazné, a tuto metodu nedoporučila ani vládní Správa potravin a léčiv USA (FDA).

Doporučeno
Video: Česká nemocnice při léčbě mozkových nádorů využívá 3D virtuální realitu Video: Česká nemocnice při léčbě mozkových nádorů využívá 3D virtuální realitu 30. května 2023 19:50

Plazma je tekutá část krve. Obsahuje proteiny, které pomáhají při srážení krve, a využívá se při krvácení (například po úrazech) nebo poruchách srážlivosti krve.

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Bryan Johnson (@bryanjohnson_)

Zastánci této krevní transfúze tvrdí, že může pomoci nejen odvrátit stárnutí a ztrátu paměti, ale také zmírnit či vyléčit vážné nemoci, jako jsou demence, Parkinsonova choroba, roztroušená skleróza, Alzheimerova choroba, srdeční choroby nebo posttraumatická stresová porucha.

„Infúze plazmy od mladých dárců nepřináší žádný klinický přínos a nedokáže být prevencí, léčit ani zmírnit žádné z těchto stavů. Kromě toho s sebou nese rizika. Léčba neprošla přísným testováním, a tak by neměla být považována za bezpečnou ani účinnou,“ uvádí FDA na své oficiální stránce. Zvýšit může zejména riziko infekčních, alergických, respiračních a kardiovaskulárních onemocnění.

Za omlazování ročně utratí 2 miliony dolarů

Bryan Johnson je zakladatelem a generálním ředitelem společnosti Kernel, která se zabývá monitorováním mozkové aktivity, a společnosti OS Fund, která investuje do začínajících vědeckých a technologických společností.

Doporučeno
Lidé si nechávají v Turecku zbrousit zdravé zuby na pahýly, aby dosáhli amerického úsměvu. „Budou toho litovat,“ varuje zubařka Lidé si nechávají v Turecku zbrousit zdravé zuby na pahýly, aby dosáhli amerického úsměvu. „Budou toho litovat,“ varuje zubařka 24. dubna 2024 7:00

Podnikatel ze Silicon Valley je již dlouhodobě známý milionovými investicemi do hledání „elixíru mládí“. Moderní Dorian Gray utratí podle portálu Daily Hive ročně dva miliony dolarů na omlazující terapie, které má na starost tým 30 lékařů.

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Bryan Johnson (@bryanjohnson_)

Johnson přitom odmítá jakékoli chirurgické zásahy a spoléhá převážně na přísnou dietu a cvičení. Než naverboval rodinu na krevní experiment, podstupoval transfúze od anonymního dárce. Známý čtyřicátník tvrdí, že se mu tím podařilo snížit biologický věk o osm let a momentálně má kondici osmnáctiletého muže.

Trendem je i zmrazování

Bryan Johnson není jediný miliardář, který podstupuje bizarní experimenty s cílem zajistit si věčné mládí. Investor Peter Thiel nedávno oznámil, že se po smrti nechá kryogenicky zmrazit, a věří, že v budoucnu by mohl být znovu oživen.

Futuristické kliniky, které slibují druhý život, jsou v současnosti již téměř na každém kontinentu. Zmrazit se nechal například softwarový vývojář a průkopník bitcoinu Hal Finney, který zemřel v roce 2014 na ALS, a člen baseballové síně slávy Ted Williams, který zemřel v roce 2002 na komplikace spojené se srdeční chorobou

Domů
Sdílet
Diskuse