Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
10. června 2023 11:00
Čas čtení 8:41
Tereza Šnajdrová

Intimní. Namyšlení. Odvážní. The 1975 jsou především upřímní a dovolí ti být tím, kým jen chceš

Intimní. Namyšlení. Odvážní. The 1975 jsou především upřímní a dovolí ti být tím, kým jen chceš
Zdroj: Getty Images/Tony Woolliscroft/WireImage
HUDBA FESTIVALY HUDBA ROCK FOR PEOPLE VELKÁ BRITÁNIE
Uložit Uložené

Mohou si vytrhnout srdce z těla, vykřičet hlasivky a vytrhat vlasy hrůzou. The 1975 volají po změně, ať už v otázce klimatu, nebo lidských práv. Dočkají se?

„Raději budu obviněn nějakým krutým pravičákem, že jsem pokrytec, než abych byl obviněn z toho, že jsem umělec, který nedělá svou práci.“ Britští rockeři The 1975 jsou na hudební scéně již více než 20 let a jejich frontman Matty Healy má světu stále co říct. A možná i proto leží mnoha lidem v žaludku. Brojí proti klimatické krizi, bojuje za práva LGBTQ+ lidí a kritizuje nejvyšší politiky. To vše zaobaluje do chaotické, melancholické, komplikované, a hlavně upřímné hudby.

Doporučeno
Muse a Slipknot stojí víc než celý loňský lineup, říká ředitel festivalu Rock for People Michal Thomes Muse a Slipknot stojí víc než celý loňský lineup, říká ředitel festivalu Rock for People Michal Thomes 18. května 2023 6:00

Kombinují temná a mladistvá témata, sex, lásku, strach, problémy společnosti a alt-rockovou hudbu. To vše doplňují melancholickou černobílou estetikou, ale také neony, výraznými klávesami a trubkami. O kapele The 1975 můžeš mluvit jako o popu, elektru, funk rocku, indie rocku, pop rocku… vlastně jakkoli, jak tě jen napadne. Britští rockeři boří hranice hudby, ale také hranice ve společnosti. Ať už je řeč o kritice významných politických lídrů, nebo o líbání fanoušků a fanynek všech identit.
 
Není se proto čemu divit, že reakce na kapelu (a především pak jejího frontmana Mattyho Healyho) bývají smíšené. Někteří ji milují, jiní ji nemůžou vystát. Který tábor jsi ty?

Sex prodává

The 1975 se začali formovat už na střední škole v roce 2002. Nejprve hráli pouze covery punkových písní, vystřídali nespočet jmen včetně Me and You Versus Them nebo Drive Like I Do, až v nich zavládl klid. Ten pravděpodobně přišel s odchodem frontmana Elliota Williamse, který se připojil ke kapele Editors a jehož místo nově zaujal drzoun Matty Healy. Kapela tvořená jím, Adamem Hannem, Rossem MacDonaldem a Georgem Danielem už jen potřebovala nové jméno.

Doporučeno
Nejedeš na fesťák? Udělej si ho klidně doma, tahle top alba tě přenesou do minulosti i na Havaj Nejedeš na fesťák? Udělej si ho klidně doma, tahle top alba tě přenesou do minulosti i na Havaj 9. června 2023 13:15

Na něj přišel sám Matty, když listoval knihou Na cestě od Jacka Kerouaca, na jejíž zadní straně byly čmáranice vyšinutých a duševně chorých. „1. června, 1975,“ psalo se dole. A tak vznikli The 1975.

The 1975
Zdroj: Rock for People/propagačný materiál


Kapela na sebe poprvé více upozornila v letech 2012 a 2013, když vydala čtyři EP, a je až s podivem, že kluby vyprodávala ještě předtím, než vydala debutové album. Hudební kritici na ní zpočátku nenechali nit suchou, dávali jí sežrat její arogantní a ironické vystupování a úspěch připisovali pouze sex-appealu potetovaného zpěváka s kudrnatými vlasy. Podle Healyho to však bylo jinak. Věděl, co chtějí lidé slyšet, a věděl, že chtějí být slyšet. „Kdybychom nejprve nevydali EP, nebyli bychom schopni vydat album. Chtěli jsme se ujistit, že se dokážeme náležitě vyjádřit, než na lidi vybalíme dlouhou a ambiciózní debutovou desku,“ komentoval počínání kapely Healy.

Vyzkoušej předplatné REFRESHER+
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 138153 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS
Domů
Sdílet
Diskuse