Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
10. června 2023 17:40
Čas čtení 0:51
Vojtěch Vanda

V New Yorku se vydražil největší rubín v historii. Stál 767 milionů korun

V New Yorku se vydražil největší rubín v historii. Stál 767 milionů korun
Zdroj: Sotheby's / Propagační materiál
ZAJÍMAVOSTI ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Při dražbě tohoto drahého kamene se nešetřilo superlativy. Dosud totiž ještě nikdy nebyl dražen takto velký, více než 55karátový rubín. Drahý kámen se vydražil za 34,8 milionu dolarů (více než 767 milionů korun).

Aukce proběhla ve čtvrtek a pořádala ji světoznámá firma Sotheby's. Kámen, který se stal její ozdobou, byl nalezen před rokem v jednom z dolů kanadské společnosti Fura Gems v Mosambiku. 

„V červnu roku 2022 těžaři nalezli něco, v co vlastně nikdy nedoufali – úplně průhledný a jasný rubín o váze 101 karátů, jenž byl pojmenován Estrela de FURA, tedy Hvězda FURY v portugalštině. Když byl v září stejného roku představen v Dubaji, okamžitě na sebe upoutal pozornost jako největší nalezený rubín,“ představila jej firma Sothesby's na svých stánkách. 

Doporučeno
Ohavný útok ve Francii: Muž napadl nožem 4 děti a 2 dospělé, všechny oběti jsou v nemocnici. Obvinili ho z pokusu o vraždu Ohavný útok ve Francii: Muž napadl nožem 4 děti a 2 dospělé, všechny oběti jsou v nemocnici. Obvinili ho z pokusu o vraždu 10. června 2023 15:56
ruby rubín estrela de fura
Zdroj: Sotheby's/Propagační materiál

Kameny za desítky milionů dolarů

Jen k porovnání; dosud rekordním rubínem, který se vydražil, byl tzv. Sunrise Ruby, 25,59karátový kámen, jenž byl nalezen v Myanmaru. V roce 2015 se jej v Ženevě podařilo vydražit za 30,3 milionu dolarů (zhruba 667 milionů korun). Rekordním prodejům nicméně i tak kralují spíše diamanty.

Aby mohla být Hvězda FURY vydražena, musela být ze svých 101 karátů zmenšena, vybroušena do symetrického tvaru a očištěna pomocí specializovaných procesů, které zvýrazňují barvu a lesk kamene, napsala stanice CNN. Výsledek byl údajně fascinující v kvalitě, která „je nevídaná“.

ruby rubín estrela de fura
Zdroj: Sotheby's/Propagační materiál

I přesto ale nebyla rubínová hvězda „hlavním kamenem“ dražby s názvem „Magnificent Jewels“ (Úžasné drahokamy). Byl jím extrémně vzácný, 10,57karátový růžový diamant The Eternal Pink, česky Věčná růžová, který se prodal za stejnou cenu jako rekordní rubín. 

Domů
Sdílet
Diskuse