Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
15. června 2023 v 11:05
Čas čtení 1:00
Tereza Šnajdrová

Nikdy nespi se zapnutým ventilátorem, ani během tropických nocí. Proč?

Nikdy nespi se zapnutým ventilátorem, ani během tropických nocí. Proč?
Zdroj: Pexels/Andrea Piacquadio/volně k použití
ČESKO ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Ačkoli byl nástup léta v Česku zatím pozvolný, v příštím týdnu k nám dorazí tropy a pravděpodobně dojde i na první letošní tropické noci.

Usnout v horkém počasí není jednoduché. Musíš se vzdát peřiny, spát u otevřeného okna nebo mít celou noc zapnutý ventilátor, aby ses ráno neprobudil*a v kaluži potu. Jenže právě před spánkem se zapnutým větrákem varují experti, informují Sleep Advisor a Indy100. Proč?

Doporučeno
Do Česka dorazí tropy. Teploty se vyšplhají až na 33 °C Do Česka dorazí tropy. Teploty se vyšplhají až na 33 °C 15. června 2023 v 10:14

Expert na spánek Mark Reddick ze společnosti Sleep Advisor říká, že spaní se zapnutým větrákem má své výhody, ale také nevýhody. Mezi výhody patří ochlazení místnosti, neustálá cirkulace vzduchu a také zvuk bílého šumu, který některým lidem pomáhá usnout.

Nevýhody ale zřejmě převažují. Jednou z nich je, že ventilátor může vyvolávat alergické reakce, a to kvůli množství prachu a pylu, které vhání lidem do dutin. Osoby, které trpí na alergie, sennou rýmu či mají astma, tak může větrák pěkně potrápit. „Také se pozorně podívejte na svůj ventilátor. Pokud se na jeho lopatkách usazuje prach, létají tyto částice vzduchem pokaždé, když ho zapnete,“ říká expert na spánek.

Doporučeno
Tuhle domácí zmrzlinu musíš vyzkoušet. Hotová je za pár minut a zvládne ji naprosto každý Tuhle domácí zmrzlinu musíš vyzkoušet. Hotová je za pár minut a zvládne ji naprosto každý 14. června 2023 v 6:00

Problémy pak může způsobovat také suchý vzduch, který větráky produkují. Ten vysušuje pokožku, krk a dráždí oči. Suchý vzduch navíc může mít vliv na nosní dírky a dutiny, což může vést k vyšší tvorbě hlenu a bolesti hlavy. Chladný vzduch pak podle experta může způsobovat i to, že se budeš budit s křečemi v těle a napjatými svaly. 

Jak zůstat v noci v chladu i bez pomoci ventilátoru?

> Snaž se udržet celý den ložnici ve stínu, aby do ní nesvítilo slunce.
> Pij studenou vodu a vyhýbej se kávě a alkoholu. 
> Spi v bavlněném povlečení.
> Před spaním si dej studenou sprchu a zvol volné pyžamo.
Anketa:
Máš problémy v létě usnout?
Ano, spát v horku je nejhorší.
Ne, tropy mi nevadí.
Ano, spát v horku je nejhorší.
88 %
Ne, tropy mi nevadí.
12 %
Domů
Sdílet
Diskuse