Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
22. června 2023 v 11:25
Čas čtení 1:19
Adéla Ježková

Kosatky znovu útočí, tentokrát tisíce kilometrů od prvních střetů

Kosatky znovu útočí, tentokrát tisíce kilometrů od prvních střetů
Zdroj: PXHere/volně k užití
ZAHRANIČÍ ZPRÁVY ZE SVĚTA ZVÍŘATA
Uložit Uložené

Severní moře u souostroví Shetlandy v pondělí zaznamenalo svůj první kosatčí útok.

„Stačil jsem jen říci: ‚Do p*dele!‘ Nejvíce mě vyděsilo velmi hlasité dýchání zvířete. Kosatka zůstala za lodí a hledala kýl. Pak zmizela ale vrátila se s velkou rychlostí, dvakrát nebo třikrát,“ popsal pro deník The Guardian zkušený jachtař Wim Rutten, který plul sám z Shetland do norského Bergenu.

Doporučeno
Shrnujeme vše o zmizelé ponorce Titan: Řídí ji ovladač na Playstation, posádce zbývá už jen pár hodin kyslíku Shrnujeme vše o zmizelé ponorce Titan: Řídí ji ovladač na Playstation, posádce zbývá už jen pár hodin kyslíku 22. června 2023 v 10:23

Rutten lovil makrely s jediným vlascem ze zadní části lodi, když se z ničeho nic objevila kosatka a narazila do zádi sedmitunové lodi. „Možná si chtěla jen hrát. Nebo se mi podívat do očí. Nebo se zbavit vlasce,“ řekl jachtař.

Popsaný incident odpovídá stejnému chování, které bylo pozorováno u kosatek v mořích u Gibraltaru, Španělska a Portugalska. Jak uvádí Independent, od roku 2020, kdy byly střety poprvé hlášeny, bylo poškozeno více než 250 lodí a tři z nich se potopily. 

Bílá Gladis učí ostatní

Na vině je údajně patnáct ze 35 kosatek v regionu – předpokládá se však, že za vším stojí samice jménem Bílá Gladis. Ta měla naučit ostatní útočit na proplouvající plavidla poté, co se sama srazila s lodí. Mohla utrpět velké trauma, což změnilo její chování v nepřetržitou obranu.

Odborníci a odbornice na podmořský svět si ale zatím nejsou zcela jisti, co je příčinou nárůstu podobných „útoků“. 

Největším překvapením zůstává, že k pondělnímu střetu došlo zhruba 4 800 kilometrů od Gibraltaru. Podle vědeckého poradce Conora Ryana, který studoval hejna kosatek u skotského pobřeží, není vyloučeno, že tento jev „přeskakuje mezi jednotlivými společenstvy“. 

Doporučeno
Žraloci zaútočili na štáb Netflixu. Stejný druh zabíjel v egyptské Hurghadě Žraloci zaútočili na štáb Netflixu. Stejný druh zabíjel v egyptské Hurghadě 19. června 2023 v 16:48

Odborník naznačil, že mohou existovat vysoce mobilní hejna kosatek, která by mohla toto chování přenášet na velkou vzdálenost. Jedno je ale podle vědeckých týmů jasné: u zrodu tohoto chování stojí lidská činnost, byť nepřímá. Roli tedy může hrát například zvýšená mořská doprava, ubývající zdroje potravy, oteplování moří a znečištění.

Domů
Sdílet
Diskuse