Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
10. července 2023 12:00
Čas čtení 4:24
Radim Šlechta

Film, který rozdělil Vary: Citlivý člověk je nenáviděný i zbožňovaný. Nezaslouží si ani jedno

Film, který rozdělil Vary: Citlivý člověk je nenáviděný i zbožňovaný. Nezaslouží si ani jedno
Zdroj: Cinemart
FILMY A SERIÁLY ČESKÉ FILMY KVIFF 2023
Uložit Uložené

Prvotina Tomáš Kleina vyhnala polovinu lidí ze sálů, další se jí zastávají. Bylo by snadné film ztrhat a stejně snadno se nad ním lze pseudointelektuálně rozplývat. Groteskní stylizace není pro každého, přesto se nejedná o průšvih.

Citlivý člověk rozdělil Vary na dvě poloviny. Jak v diváckých, tak v novinářských řadách se našli lidé, kteří adaptaci knihy Jáchyma Topola adorovali, i ti, kteří ji bytostně nenáviděli. Mluví se o „nejhorším českém filmu všech dob“, „nepovedeném experimentu“, ale i o „skvěle natočeném originálním snímku“. Takhle jednoduše se ale debut Tomáše Kleina shrnout nedá a je věčná škoda ho škatulkovat.

My jsme snímek Citlivý člověk viděli na mezinárodním festivalu v Karlových Varech 2023. Všechny naše články a rozhovory z největší české filmové přehlídky najdeš v této rubrice. Pokud chceš tento film vidět, můžeš od 10. do 16. července navštívit promítání v rámci festivalu Šary Vary

Pokusit se z útržkovitého symbolického jazyka Topolovy knihy natočit film je rozhodnutí tak odvážné, že hraničí s šílenstvím. Tomu, co literatura na papíře pouze naznačuje, je potřeba dát aspoň trochu konkrétní podobu. V případě Citlivého člověka je tenhle problém ještě o něco palčivější.

Doporučeno
Tohle ti vzkazují Russel Crowe, Miroslav Donutil nebo Danuše Nerudová. Zeptali jsme se hostů KVIFF na moderní generaci Tohle ti vzkazují Russel Crowe, Miroslav Donutil nebo Danuše Nerudová. Zeptali jsme se hostů KVIFF na moderní generaci 8. července 2023 6:00

Topolův poslední román se příliš nezabývá pravidly narace, jeho postavy jsou spíše jistými pocity nebo rysy porevoluční doby a knihu nelze přesně zařadit do konkrétního času. Víme jenom, že se odehrává v (pravděpodobně) alternativní realitě kdesi v Posázaví. Na papíře narazíme na postavu zkrachovalého herce Táty (Moura), alkoholickou matku Soňu, jednoho jejich syna, který nemluví, a druhého, který „kromě bimbáska“ neroste. Vedle toho se průběžně setkáme s bizarními gangstery, lapky, zlodějíčky nebo Gérardem Depardieum, kterému rodinka na Ukrajině šlohne auto. To jen pro ilustraci, jak v nejlepším smyslu slova bizarní literární předloha je.

Citlivý člověk
Zdroj: Cinemart

Sázavské road movie

Ve filmu se s kočovnou rodinkou setkáváme až v České republice. Herec Mour (David Prachař) se s partnerkou Soňou (Tatiana Dyková), synem Eliášem (Jaroslav Cuhra) a miminkem, kterému všichni přezdívají Malej, vrací z turné po Itálii a sní o založení vlastního divadla, možná kavárny. Je přece slavný disident a politický vězeň z dob totality, ne? 

Doporučeno
Eliška Křenková: Úsvit mi pomohl podívat se mimo moji bublinu. Téma genderu, intersexuality nebo orientace pro mě neexistovalo Eliška Křenková: Úsvit mi pomohl podívat se mimo moji bublinu. Téma genderu, intersexuality nebo orientace pro mě neexistovalo 7. července 2023 7:30

Jeho sny se začnou rozplývat, když mu žena připomene, že v minulém režimu neseděl z politických důvodů, ale za opilství. Kompletně je pak zničí návrat domů, kde Mour v polorozpadlém squatu najde ležet svého otce (Jiří Schmitzer) na dýchacích přístrojích, a Soňa z neznámých důvodů (v knize je líčená jako alkoholička, pozn. red.) kolabuje. Po návratu od Soni z nemocnice nalezne otce mrtvého v obklopení samozvaných ochránců pořádku. Jeho novým údělem je postarat se o syny a nenechat se uvěznit nebo zabít domobranou.

Citlivý člověk
Zdroj: Cinemart


Smrtelní citliví lidé

Motiv smrti provází v podstatě celý zbytek snímku. Groteskní postavy, které Mour se syny potkává, stojí na jejím pokraji. Některé zemřít chtějí, ale nedokážou se o to postarat samy, jiné odejít nechtějí, další jsou prostě smířené s tím, že to jednou přijde. O tom, jak se k umírání staví samotný Mour, toho příliš nevíme. Stejně jako jeho syn jen tušíme, že mu „mrtvoly šly vždycky hrát nejlíp“, když při jedné z potyček upadá do předstíraného bezvědomí. I díky všudypřítomnému „odchodu“ vystupují postavy přinejmenším podivně.

V postavě Moura můžeme číst i motiv strachu z otcovství a dospělosti. Snaží se například pochybnými způsoby vydělat peníze, pošmelit večeři pro rodinu, ale zapomíná přebalovat Malého. Nechává se pasivně zajmout zločineckou skupinkou na vrakovišti pod vedením Jiřího Lábuse a neuváženě provokuje členy posázavské domobrany, přestože má na krku malé děti.

Doporučeno
Bod obnovy jde do kin: Odvážné české sci-fi píše důležitou kapitolu tuzemského filmu Bod obnovy jde do kin: Odvážné české sci-fi píše důležitou kapitolu tuzemského filmu 21. září 2023 11:00

Projev Davida Prachaře připomíná přehrávaní v ochotnickém divadle. Není to špatný výkon, ale ztvárnění nepříliš talentovaného pomateného herce, který odmítá slézt z pódia i v reálném životě. To se projevuje například v retrospektivních prostřizích do jeho někdejší kariéry a ještě více v jeho citlivějších momentech, kdy uznává, že by rád žil mimo čas.

Citlivý člověk
Zdroj: Cinemart

Chyby v čočce dalekohledu

Pokud bychom se na Citlivého člověka měli dívat z Mourova pohledu, našli bychom na něm mnoho chyb. Počínaje poměrně utlumenou krutostí, absencí akčních scén nebo nedokresleností fikčního světa. Víme jen, že komunita obyvatel v barabiznách okolo Sázavy je krutá, že se proti něčemu vymezuje, ale upřímně už příliš netušíme proč a vůči čemu. Spíš než na první pohled komplexní postavy vidíme na plátně jen určité charakterové črty v bizarním oblečení.

Viděno touto optikou by byl Citlivý člověk rádoby uměleckým filmem. Na druhou stranu film poměrně jasně předkládá situace skrz dalekohled a vzpomínky malého Eliáše, který sice nemluví, ale vše pozoruje. Vyrůstaje v syrovém světě, vnímá všechny možná o něco špinavější, než jsou ve skutečnosti –⁠ jako útržky vlastností v karnevalových maskách. Existenciální roviny na nás tedy promlouvají spíš v náznacích.

Citlivý člověk
Zdroj: Cinemart

Bohužel, Eliášovým hlediskem nejde ospravedlnit všechno. Domobrana je krutá, ale až na pár momentů to vlastně nijak nedemonstruje a drsňácky se spíš jen tváří. Lapkové z vrakoviště se spokojí se svázáním Moura do potravinářské fólie, nepomlátí ho, nezraní, nic. Nedostáváme pocit, že hrdinové opravdu utíkají ve snaze zachránit si vlastní život.

Kostýmy mají sice evokovat špínu a vyloučení, ale herecký ansámbl je až příliš čistý, bez smítka za nehtem. Rekvizity jsou rozházené, ale překvapivě nové. A animace, které do filmu ve dvou momentech vstupují, působí lehce nablble, než aby vyvolávaly surrealistický dojem, stejně jako střihy na „andělskou podobu“ Dykové. V neposlední řadě neobhájí ani zbytečně dlouhou stopáž.

Doporučeno
Od třicátých let jsme se neposunuli. Český film Úsvit je sakra hořká pilulka Od třicátých let jsme se neposunuli. Český film Úsvit je sakra hořká pilulka 5. července 2023 13:00

Kdyby byl film ještě o něco ztřeštěnější, grotesknější, brutálnější nebo vlastně „cokolivější“, dopadl by pravděpodobně mnohem lépe. Takhle artové prostřihy spíš rozčilují, a přestože snímek nejspíš ukázal, co chtěl (stárnutí, přijímání zodpovědnosti za ostatní, strach ze smrti, motiv karnevalu), chybí mu ještě značné množství syrovosti jednoho a „gule“ druhého Topola. 

Na tohoto Citlivého člověka klidně můžeš vzít svou konzervativní babičku a pravděpodobně se jí nebude líbit, ale nebude ani pohoršená. A Václav Klaus, který publikoval článek Smí spisovatel Topol napsat román Citlivý člověk, si jen znuděně prohrábne knírek a na lyžích si už na snímek ani nevzpomene.

Citlivý člověk
Zdroj: Cinemart

Láska, nenávist a pozastavení

I přesto má rozporuplný film mnoho světlých momentů. Schopnost mladého Cuhry hrát očima bez jediného slova je neuvěřitelná, kamera umí být slovy autora předlohy „studeným hadrem hozeným do obličeje“ v tom nejlepším slova smyslu a variace na stejnou situaci útěku před nebezpečím jsou strukturované dobře.

Citlivějším lidem ale Kleinova prvotina zůstane v hlavě ještě hodiny poté, co opustí sál, a je zábavné přemýšlet o všem nevyřčeném, co Eliáš skrz dalekohled viděl. Bylo by snadné film ztrhat a stejně snadno se nad ním lze pseudointelektuálně rozplývat. Citlivý člověk si nezaslouží ani jedno.

Doporučeno
Hádek: Sexsymbol z TikToku? Tak jsem se nikdy necejtil, trpěl jsem, že jsem zrzavej a zarudlej Hádek: Sexsymbol z TikToku? Tak jsem se nikdy necejtil, trpěl jsem, že jsem zrzavej a zarudlej 5. července 2023 6:00

Zaslouží si pozastavení, popřemýšlení o vlastní zranitelnosti, grotesknosti našich vlastních činů nebo o tom, jak blízko můžeme mít jako Česko k návratu do chaotických devadesátek i v roce 2023. Po troše odstupu a rozležení v hlavě totiž film působí o poznání lépe než v kinosále.

„Film, který rozdělil Vary“, není pro každého. Je v pořádku, když se nám líbit nebude, je v pořádku, když se zapíšeme do řad zastánců a obhájců podivné stylizace. A když se příště Klein nebude bát být opravdu brutální, jeho druhý film nás možná rozdělí ještě víc, ale bude to v pořádku.

Domů
Sdílet
Diskuse