Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
8. července 2023 6:00
Čas čtení 2:10
Radim Šlechta

Tohle ti vzkazují Russel Crowe, Miroslav Donutil nebo Danuše Nerudová. Zeptali jsme se hostů KVIFF na moderní generaci

Tohle ti vzkazují Russel Crowe, Miroslav Donutil nebo Danuše Nerudová. Zeptali jsme se hostů KVIFF na moderní generaci
Zdroj: Česká televize
FILMY A SERIÁLY FILMOVÉ OSOBNOSTI KVIFF 2023
Uložit Uložené

Zeptali jsme se hvězd, co je inspiruje na moderní generaci.

Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech nabízí kromě pestré nabídky filmů také příležitost potkat se s významnými osobnostmi. I my jsme této příležitosti využili, abychom se jich zeptali na pár otázek. Jako hlas moderní generace nás zajímalo, v čem významné osobnosti inspirují mladí lidé a jestli existuje něco, co by jim chtěly vzkázat.

Doporučeno
Od třicátých let jsme se neposunuli. Český film Úsvit je sakra hořká pilulka Od třicátých let jsme se neposunuli. Český film Úsvit je sakra hořká pilulka 5. července 2023 13:00

„Na nový generaci mě baví, že je víc otevřená, dokáže mluvit o svých pocitech, což je strašně důležitý a ani moje generace to ještě úplně neumí. Taky miluju její volnomyšlenkářství. To vidíte třeba i na tom, co mají na sobě. Uvedu jednoduchej příklad. Potkala jsem herečku s ponožkami v sandálech, což by pro naši generaci bylo nepředstavitelný. Tak jsem se jí ptala, proč to nosí, a ona: ‚Protože je mi zima.‘ A to je přece skvělý,“ řekla REFRESHERu herečka Eliška Křenková. 

Eliška Křenková
Zdroj: KVIFF

Její vzkaz mladým lidem je jasný: „Cestujte. Na vlastní pěst.“

Svou inspiraci mladou generací nám popsal i herec Matěj Hádek, který na festivalu uvedl nové české sci-fi Bod obnovy. Dle vlastních slov miluje její uvolněnost, chuť žít a jít do věcí po hlavě.

 

„Já bych se styděl, kdybych měl něco vzkazovat, ale můžu mluvit ze svý zkušenosti a odžitejch let. Na mladejch lidech mě baví energie a chuť žít i to, že dokážou jít do všeho po hlavě. Samozřejmě že opatrnost na sebe sama a naslouchání své intuici jsou taky důležité, protože lidskej mozek je fantastická věc, a když člověk chce, dokáže se dostat hodně daleko,“ řekl Hádek REFRESHERu.

Doporučeno
Bod obnovy jde do kin: Odvážné české sci-fi píše důležitou kapitolu tuzemského filmu Bod obnovy jde do kin: Odvážné české sci-fi píše důležitou kapitolu tuzemského filmu 21. září 2023 11:00

„Mám pocit, že jsem z titulu odžitejch let zjistil, že sebepoznání je neuvěřitelný dobrodružství, který nikdy nekončí, a za obzorem se skrývá další obzor. Mám snad jen jedinou radu: Je dobrý mít pokoru. I když si uvědomuju, že jsem byl hodně divokej a neměl jsem ji.“

Matěj Hádek
Zdroj: Česká televize

Mladé generaci závidím, že je mladá 

„Já na mladých lidech obdivuju především to, že jsou mladí a mají před sebou budoucnost. To je něco, co mě už bohužel nepotká. Přeju jim všechno nejlepší a držím jim palce!“ řekl nám na červeném koberci herec Miroslav Donutil.

Pelíšky, Miroslav Donutil, Bolek Polívka, Eva Holubová, Jiří Kodet, Vianoce
Zdroj: Česká televize

Ve Varech jsme ale nepotkali jen lidi okolo filmu. Jednou z návštěvnic byla i kandidátka na prezidentku Danuše Nerudová. Otázka na inspiraci mladou generací byla nasnadě už kvůli jejímu početnému zastoupení ve volebním týmu.

Doporučeno
Nestihl*a jsi KVIFF? Ty nejlepší filmy si můžeš vychutnat přímo ve svém kině v rámci Šary Vary Nestihl*a jsi KVIFF? Ty nejlepší filmy si můžeš vychutnat přímo ve svém kině v rámci Šary Vary 7. července 2023 15:28

„Ve volební kampani jsem měla hodně mladý tým a jsem ráda, že jsem se od něj mohla inspirovat a spoustu mě toho naučil. To nejdůležitější bylo, že je normální odpočívat a je normální mít volný čas. Obdivuju, že pro mladou generaci je odpočinek daná věc a nepřemýšlí, jestli by teď náhodou neměla pracovat. Umí si vytvořit prostor pro work-life balance,“ řekla nám Nerudová.

„Je to skvělá generace, která má skvělou budoucnost a musí vytrvat. Teď možná nejsou některá jejich témata vyslyšena, ale jsem přesvědčená, že na ně ještě dojde řeč.“

Danuše Nerudová
Danuše Nerudová. Zdroj: David Marcin

Otázka na mladé lidi, především v oblasti filmu, padla od projektu Future Frames i na tiskové konferenci s australským hercem novozélandského původu Russellem Crowem.

Doporučeno
ROZHOVOR: Russell Crowe pro Refresher prozradil, co si myslí o Marvelu a DC a jak vyškolil producenty Disney ROZHOVOR: Russell Crowe pro Refresher prozradil, co si myslí o Marvelu a DC a jak vyškolil producenty Disney 2. července 2023 15:30

„Mladé lidi okolo filmu je dobré podporovat, ale musí si uvědomit, že i oni musí projevit zájem a snahu. Dneska navíc mají ohromné možnosti. Realita je taková, že když nastavíte iPhone, natočíte na něj film. Já jsem nedávno dostal fotoaparát, který dokáže natáčet na zas*anejch 8K. Festivaly, jako je tento, jsou skvělé, protože mohou poskytnout mladým tvůrcům platformu,“ vyjádřil se filmový Gladiátor. 

Russell Crowe na KVIFF.
Russell Crowe na KVIFF. Zdroj: ČTK/Kubeš Slavomír
Domů
Sdílet
Diskuse