Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Tento článek je PR zpráva společnosti Česká spořitelna.
11. července 2023 11:08
Čas čtení 1:29
Sponzorovaný obsah

Finanční rezerva vždy po ruce: 4 výhody kontokorentu

Finanční rezerva vždy po ruce: 4 výhody kontokorentu
Zdroj: Shutterstock
ZAJÍMAVOSTI FINANCE FINANČNÍ GRAMOTNOST
Uložit Uložené

Kontokorent patří k oblíbeným produktům, které Čechům pomáhají vyjít s penězi, zejména před výplatou. Zkušenosti s ním má až 31 % z nás. Zjistěte, jaké jsou jeho výhody a na co si naopak dát pozor.

Co je to kontokorent

Kontokorent je druh půjčky, díky které můžete z vlastního účtu čerpat finanční prostředky do minusových částek.

Kontokorent je vlastně peněžní rezerva od banky, kterou máte na svém účtu vždy po ruce, když vám na něm dojdou vaše finanční prostředky. Hodí se například před výplatou – když si nechcete ze spořicího účtu převádět peníze zase zpátky na běžný účet. Mnohokrát poslouží i jako rezerva do další výplaty.

TIP
Ideálně se snažte kontokorent pokrýt vždy z příchozí výplaty.

Jak sjednat kontokorent

Nejjednodušší cesta, jak získat kontokorent, je zřídit si ho ke svému bankovnímu účtu. Vyhnete se tak zbytečnému dokládání dokumentace.

Výše limitu bude záležet na vašich příjmech a také úvěrové historii. Někde dosáhnete na strop dvou čistých příjmů, jinde nabídnou více. Pokaždé s ohledem na vaše finanční možnosti. Pokud se nechcete dostat do zbytečného rizika, je dobré mít kontokorent nastavený maximálně do výše poloviny měsíčního příjmu.

Výhody kontokorentu

1. Kontokorent je rychlá půjčka

S kontokorentem máte peníze vždy po ruce. Banka vám předschválila konkrétní limit a vy víte, že můžete jít do minusu právě do této částky.

2. Kontokorent nemá fixní splátky

U kontokorentu na vás nečekají pravidelné splátky jako u klasické půjčky. Jakmile se vám připíšou peníze na účet, splatí se sám. Většina bank bude chtít, abyste dluh srovnali jednou za rok.

3. Peníze můžete využít na cokoli

Nikomu nemusíte dokládat, na co peníze z kontokorentu využijete. Je to zkrátka neúčelová půjčka.

4. Dokud limit nečerpáte, neplatíte

Pokud kontokorent nevyužijete, nic vás nestojí (platí u České spořitelny, není to však pravidlo u všech bank). Je to taková rezerva na účtu pro nenadálé výdaje, což se hodí zejména před výplatou. Úroky platíte pouze za dobu, kdy jste v minusu.

Nevýhody kontokorentu

Kontokorent si mnoho lidí nemůže vynachválit. Ano, je dobrým pomocníkem, využívat byste ho však měli rozumně, a to hned z několika důvodů:

  • Kontokorent má vysokou úrokovou sazbu: za každý den, co jste v minusu, platíte vysoké úroky, které mohou u některých bank přerůst i 20 %.
  • Zvyknete si žít na dluh: postupně začnete s rezervou na účtu počítat jaksi automaticky a kontokorent se stane vaší každoměsíční součástí.
  • Úrokové sazby se mohou měnit: výše úroku není pevná, banka s nimi může hýbat.

TIP na závěr
Zjistěte, kdy je výhodnější půjčka a kdy kontokorent.

Domů
Sdílet
Diskuse