Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
10. července 2023 16:00
Čas čtení 4:18
Radim Šlechta Dominik Vetrák

10 nejlepších filmů z filmového festivalu v Karlových Varech: Tyto pecky by si zasloužily bojovat o Oscary

10 nejlepších filmů z filmového festivalu v Karlových Varech: Tyto pecky by si zasloužily bojovat o Oscary
Zdroj: KVIFF 2023
FILMY A SERIÁLY ČESKÉ FILMY KVIFF 2023
Uložit Uložené

V Karlových Varech jsme viděli vynikající filmy, o kterých zatím slyšel málokdo. Až však dorazí do kin, vyrazí ti dech, rozpláčou tě a s partou o nich budete diskutovat až do Oscarů 2024.

Refresher strávil týden na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech. Ne všechny filmy nás ohromily a na některé z nich jsme už tak trochu i zapomněli, ale našlo se několik skvělých kousků, které ti musíme doporučit. Mnohé ze zmíněných snímků by snad mohly zabojovat i o Oscary.

Všechny naše články a rozhovory z největší české filmové přehlídky najdeš v této rubrice. Některé z vybraných snímků můžeš od 10. do 16. července vidět v Praze a Brně v rámci festivalu Šary Vary.

10. Bod obnovy (režie: Robert Hloz)

Bod obnovy je velkolepá vizuální přehlídka s krásnou futuristickou architekturou a spoustou „vynálezů“, že může sebevědomě konkurovat zahraničním velkofilmům. O to překvapivější je, že jde o debut režiséra Roberta Hloze, ale také herečky Andrey Mohylové, producenta Jana Kallisty či kameramana Filipa Marka.

Doporučeno
Hádek: Sexsymbol z TikToku? Tak jsem se nikdy necejtil, trpěl jsem, že jsem zrzavej a zarudlej Hádek: Sexsymbol z TikToku? Tak jsem se nikdy necejtil, trpěl jsem, že jsem zrzavej a zarudlej 5. července 2023 6:00

Svět Bodu obnovy má sice množství logických děr, slabou detektivní dějovou linii, místy strojené dialogy a nakonec se s postavami úplně nedá ztotožnit, tvůrci však tímto filmem udělali české kinematografii velkou službu. S radostí tak nad vadami filmu přivřeme oči. Celou recenzi si můžeš přečíst zde.

9. Úsvit (režie: Matěj Chlupáček)

„Moderní dobovka“ Úsvit patří mezi nejlepší snímky letošního karlovarského filmového festivalu. Příjemně stylizované drama zasazené do 30. let 20. století hovoří o předsudcích vůči intersex lidem, postavení žen a boji kapitalistů s proletářskou třídou. Poukazuje na to, jak jsme si během historie mnohdy mysleli, že jsme moderní společnost, ale opak byl pravdou.

Doporučeno
Eliška Křenková: Úsvit mi pomohl podívat se mimo moji bublinu. Téma genderu, intersexuality nebo orientace pro mě neexistovalo Eliška Křenková: Úsvit mi pomohl podívat se mimo moji bublinu. Téma genderu, intersexuality nebo orientace pro mě neexistovalo 7. července 2023 7:30

Režisér Matěj Chlupáček velmi schopně konstruuje scény a nic, co vidí kamera nebo dělají postavy, není náhodné. Úsvit stojí na silném motivu, režisérské vizi a skvělém hereckém výkonu Elišky Křenkové v hlavní roli. Do kontrastu staví přírodu a industrializaci, město a vesnici, ale také muže a ženy. To tě často přinutí pochybovat o významu binárního chápání společnosti a přemýšlet o lidskosti spíše jako o spektru. Celou recenzi snímku najdeš na tomto odkaze.

Čti na další straně
Článek pokračuje na další straně
Strana 1 z 5
Domů
Sdílet
Diskuse