Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
14. července 2023 v 13:23
Čas čtení 0:36
Veronika Dlesková

Stejnopohlavní sex u makaků je mnohdy rozšířenější než heterosexuální styk, ukazuje studie

Stejnopohlavní sex u makaků je mnohdy rozšířenější než heterosexuální styk, ukazuje studie
Zdroj: Unsplash/Steven Diaz
ZAJÍMAVOSTI ZPRÁVY ZE SVĚTA ZVÍŘATA
Uložit Uložené

Autoři studie zjistili, že ze skupiny více než 230 makaků se 72 procent samců zapojilo do páření s jinými samci. Oproti tomu pouze 46 procent se pokusilo o páření se samicemi.

Vědecký tým zjistil, že samci, kteří spolu měli pohlavní styk, se častěji vzájemně podporovali při konfliktech. To napovídá tomu, že stejnopohlavní styk napomáhá „koaličním svazkům“ ve společenství makaků. Studii publikoval odborný časopis Nature Ecology and Evolution

„Toto chování bylo u druhu makak rhesus častější mezi samci. Naopak u makaka japonského je stejnopohlavní styk rozšířenější mezi samicemi,“ uvádí spoluautor studie Vincent Savolainen. 

Doporučeno
Gorila v torontské zoo si vytvořila závislost na videích. Povolené už má jen dokumenty s Attenbouroughem Gorila v torontské zoo si vytvořila závislost na videích. Povolené už má jen dokumenty s Attenbouroughem 13. července 2023 v 10:38

Ze zkoumané skupiny 236 makaků se 72 procent samců zapojilo do páření s jinými samci. Oproti tomu pouze 46 procent se pokusilo o páření se samicemi. „Většina z nich je bisexuální,“ vysvětluje Savolainen. 

Stejnopohlavní styk u makaků je zčásti dědičný

Autoři studie mimo jiné zjistili, že stejnopohlavní styk u makaků se předává z generace na generaci. Zveřejněná data naznačují, že je toto chování dědičné ze 6,4 %. To znamená, že se nejedná o náhodné chování, jak si někteří odborníci mysleli. Jedná se o první důkaz genetické vazby na tento druh u subhumánních primátů. 

Domů
Sdílet
Diskuse