Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
16. července 2023 11:00
Čas čtení 4:40
Tímea Krauszová

Influencerky šly na exkurzi do továrny Shein, aby firmě zlepšily otřesné renomé. Fast fashion značky to takhle dělají už léta

MÓDA MÓDA UDRŽITELNOST
Uložit Uložené

Fast fashion značky už léta platí známým tvářím, aby si trošku očistily jméno. U Sheinu si toho lidé konečně všimli. Refresher ti připomene i pár ostatních případů z nedávné doby.

Jak jsme tě již informovali, značka Shein koncem června zorganizovala PR zájezd pro šest influencerek ve snaze očistit své špatné jméno. Čínský online obchod má na kontě četná podezření z porušování lidských práv, vykořisťování pracovníků v továrnách a poškozování životního prostředí. Společnost si proto najala populární influencerky, které pozvala do jedné továrny, a nabídla jim možnost přidávat odtud jakýkoli obsah, mluvit se zaměstnankyněmi a klást jim dotazy.

Doporučeno
Influencerky čelí vlně kritiky za propagandistický výlet do továrny giganta s rychlou módou Shein Influencerky čelí vlně kritiky za propagandistický výlet do továrny giganta s rychlou módou Shein 28. června 2023 19:49

Jelikož influencerky nejsou ani novinářky, ani expertky na udržitelnost, kritické otázky nekladly. Nabídly nám tak klasické PR odpovědi, které však fanouškům nestačily. Shein si tedy tímto nezdarem jméno neočistilo a influencerky si jej navíc pořádně zhoršily. Jejich výstupy se u fanoušků vůbec nesetkaly s pochopením. Lidé jim vyčítali, že šíří propagandu.

Není to ale poprvé, co se fast fashion řetězec spojil se známou tváří ve snaze ukázat, že není až tak fast, neškodí planetě a nevykořisťuje lidi. Připomeneme ti nejen toto nedávné fiasko, ale i další problematické spolupráce, které vyvolaly podobný rozruch.

Refresher se módnímu byznysu věnuje od svých počátků. Kromě praktických tipů i doporučení ti nabízíme také kritický pohled na celospolečenský rozměr módního průmyslu, o kterém víme, že patří mezi největší znečišťovatele životního prostředí. Můžeme to dělat jen díky podpoře našich předplatitelů, přidej se do klubu Refresher+ i ty.

1. Shein 2023: Influencerky se pokusily označit vše za drby

Čtyřdenní výlet měl za cíl provést influencerky jednou z továren, ve které levné oblečení vzniká. Jejich instagramové a tiktokové výstupy se týkaly nejčastějších bodů kritiky, které vůči firmě v průběhu let vznesli klimatičtí aktivisté, ale také politici či experti na udržitelnost. Kritici dlouhodobě upozorňovali, že Shein vyrábí oblečení příliš rychle a levně, někdy i z nebezpečných materiálů, využívá k tomu otrockou práci, zřejmě i dětskou, a že jsou pracovní podmínky v továrnách značky otřesné.

Doporučeno
Kouřit ještě nesmí, ale dřít na tabákových plantážích ano. Co všechno máš z dětské práce? Kouřit ještě nesmí, ale dřít na tabákových plantážích ano. Co všechno máš z dětské práce? 12. června 2023 9:30

Shein čelí kritice i za krádeže nápadů od designérů, extrémní uhlíkové emise či přehnanou produkci, kterou zahanbí i jiné fast fashion řetězce. Podle profesora Shenga Lua z univerzity v Delaware, který se věnuje globálnímu průmyslu a obchodu s textilem, měla za 12 měsíců značka Gap na webu 12 tisíc nových modelů. H&M představilo 25 tisíc kousků a Zara 35 tisíc kousků oblečení. Za stejné období na webu Shein přibylo 1,3 milionu různých modelů.

shein
Zdroj: Shein
Vyzkoušej předplatné REFRESHER+
jen za 12525
a čti vše bez omezení
Koupit předplatné
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 140665 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemčení?

  • Co všechno je problematické na Sheinu a proč čelí obviněním z otrocké práce.
  • Jak se Kourtney i Khloe Kardashian staly součástí PR kampaní na fast fashion značky.
  • Jak moc dokáží být PR tvrzení firem i influencerek absurdní.
  • Jakou greenwashing taktiku využívají Boohoo a H&M a kdo jim na to dělal reklamu.
Domů
Sdílet
Diskuse