Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
27. června 2023 6:00
Čas čtení 7:23
Lucie Kotvalová

Zkusila jsem najít vytoužené letní kousky jen v second handech. Povedlo se mi to?

Zkusila jsem najít vytoužené letní kousky jen v second handech. Povedlo se mi to?
Zdroj: Lucie Kotvalová / REFRESHER
REFRESHER MÓDA VINTAGE MÓDA
Uložit Uložené

Na začátku byla otázka – je možné nalézt vysněné letní oblečení v sekáčích a na online platformách s oblečením z druhé ruky?

„Je to jako hledat pokémony,“ říká moje kamarádka, zatímco sedíme na gauči a každá na svém mobilu projíždíme aplikaci s oblečením z druhé ruky Vinted.

Přikyvuji. S hledáním je spojeno určité očekávání. Natěšenost. Zvlášť když člověk hledá něco konkrétního. Abych to vysvětlila: zjistila jsem, že v létě moc nemám v čem chodit oblečená – něco se zničilo, něco mi není – a že si tím pádem něco budu muset pořídit. Věděla jsem, co je třeba koupit, a věděla jsem i to, jak by to zhruba mělo vypadat.

Potřebuji letní kalhoty, ideálně lněné, ideálně světlé. Letní šaty, ideálně vzdušné a s květinami. Lněnou košili, ideálně béžovou. Něco fialového či růžového, abych celé léto nevypadala jako zaměstnankyně pohřebního ústavu – ideálně druhou košili, případně bavlněné tričko.

Doporučeno
Máš strach z opuštění nebo potřebuješ kontrolu? Tvůj vztah možná ovlivňuje trauma z dětství Máš strach z opuštění nebo potřebuješ kontrolu? Tvůj vztah možná ovlivňuje trauma z dětství 25. června 2023 6:00

Nápad objednat vše na platformách, jako je Zalando nebo About You, se mi nelíbil. Vedle toho, že bych tím pádem pravděpodobně vše či většinu pořídila u značek, které vykořisťují planetu i své zaměstnankyně*zaměstnance, se mi vše zdálo velmi drahé, na to, jak nekvalitní kusy to mnohdy jsou. Vytoužené – a ne zrovna levné – lněné kalhoty, pořízené minulý rok u fast fashion značky Arket s tím, že v nich prožiju nespočet nezapomenutelných let, mám po jednom dni roztrhané. Vstoupit podruhé do stejné řeky jsem si proto zakázala.

A tak jsem si říkala... Bylo by možné najít vše, co hledám, z druhé ruky?

Privilege check

Moje finanční situace mi umožňuje nakupovat z druhé ruky dobrovolně a entuziasticky. Pro jiné to ovšem může být nutnost, za kterou mohou být ostrakizováni. „Na někoho, kdo má vysoké příjmy a má vysoký status, nebudeme koukat skrze prsty, pokud přijde s lehce obnošeným svetrem ze second handu. Pokud s takovým svetrem ovšem přijde někdo, kdo je chudý, tak to naopak v očích společnosti utvrdí negativní stereotypy, které se k němu vztahují,“ popsala pro Refresher sociální antropoložka Lucie Trlifajová.

V rámci tohoto pokusu jsem taktéž nemusela hledat nejlevnější možné alternativy, ale takové, které budou nejvíce odpovídat mým představám. Věci, ve kterých bych chtěla prožít (nejen) léto, do jisté míry odpovídají současným trendům, a proto i v sekáčích může být jejich cena nadsazená. Zároveň jsem hledala převážně nové, nenošené či minimálně nošené kusy – i od toho se pak odvíjí vyšší cena.

V neposlední řadě je třeba zmínit, že jsem hledala konfekční velikost 36–⁠40; oblečení tohoto spektra je v second handech nejvíce. Móda z druhé ruky bohužel momentálně není dostatečně inkluzivní, co se velikostí týče. Ne každý tak má možnost nakupovat „vytoužené“ oblečení z druhé ruky.

Koupeno

Hledat začínám právě na Vinted. Byť je tam spíše více věcí, které se mi nelíbí, když člověk hledá dostatečně dlouho, upraví si při hledání parametry a vyhledává podle oblíbených značek či hesel jako „floral dress“ nebo „lněná košile“, je možné být příjemně překvapen.

Doporučeno
„Mám velká prsa a nikde nemůžu sehnat padnoucí prádlo.“ Tohle je seznam obchodů, kde mají i jiné velikosti než jen 75B „Mám velká prsa a nikde nemůžu sehnat padnoucí prádlo.“ Tohle je seznam obchodů, kde mají i jiné velikosti než jen 75B 29. dubna 2024 16:00

A hle. Vysněnou košili nacházím – lněná z H&M, oversized, téměř nenošená, původní cena 800 Kč, slečna ji prodává za 390 Kč. S dopravou i poplatkem za ochranu kupujících platím 476,40 Kč. O ceně zkouším smlouvat, což se bohužel nesetkává s úspěchem. Určitě by bylo možné najít i levnější, ale tahle je ideální po všech stránkách a vím, že podobná z H&M mi vydržela roky v dobrém stavu. Koupeno.

Košile koupená na Vinted.
Košile koupená na Vinted. Zdroj: REFRESHER/Lucie Kotvalová
Čti na další straně
Článek pokračuje na další straně
Strana 1 z 2
Domů
Sdílet
Diskuse