Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
16. července 2023 15:00
Čas čtení 1:53
Radim Šlechta

Zabila největšího tyrana revoluce a pod gilotinou nehnula brvou. Od smrti atentátnice Charlotte Corday uplynulo 230 let

Zabila největšího tyrana revoluce a pod gilotinou nehnula brvou. Od smrti atentátnice Charlotte Corday uplynulo 230 let
Zdroj: Wikimedia (Creative Commons)/volně k užití
HISTORIE DRUHÝ POHLED FRANCIE HISTORIE NEOBVYKLÍ LIDÉ Z HISTORIE
Uložit Uložené

Vive la révolution!

Když vedli Charlotte Corday ke gilotině, byla až znepokojivě klidná. Dokonce se chtěla podívat, jak popravčí nástroj vypadá, ještě než k němu došla. Od její smrti letos uplyne už 230 let. Že nevíš, o koho jde? Charlotte se narodila v roce 1768 do zchudlé aristokratické rodiny, ale jedná se o jednu z nejvýznamnějších aktérek francouzské revoluce. Připravila totiž o život jednoho z tehdejších největších tyranů – Jeana-Paula Marata.

Doporučeno
50 let od brutálního zločinu Olgy Hepnarové: Chtěla odpálit bombu a v roce 2005 inspirovala dalšího vraha 50 let od brutálního zločinu Olgy Hepnarové: Chtěla odpálit bombu a v roce 2005 inspirovala dalšího vraha 10. července 2023 13:00
Jean-Paul Marat byl politik, lékař a publicista, který během revoluce vydával plátek Přítel lidu. V druhé fázi Velké francouzské revoluce se stal poslancem, patřil mezi fanatické zastánce násilí vůči šlechtě a umírněnějším politickým oponentům (girondistům).

Charlotte nový a velmi radikální směr, který revoluce nabrala, jednoduše znechucoval. Bylo jí jasné, že pokud chce tok událostí změnit, jeden z hlavních představitelů vyhrocené revoluce musí zemřít. Za Maratem se Charlotte vypravila 9. července roku 1793. Opustila město Caen, kde žila se svým bratrancem, a do Paříže přijela jen s výtiskem Paralelních životů od Plútarcha.

Marat
Zdroj: Wikimedia (Creative Commons)/volně k užití

Její plán byl zavraždit Marata před zraky celého národního shromáždění, nicméně pohořel kvůli Maratově postupně se zhoršujícímu zdravotnímu stavu. Charlotte tedy musela svůj původní záměr změnit a patnácticentimetrovou čepel, kterou si k této „speciální příležitosti“ koupila, do Marata zabodnout přímo u něj doma.

„Pomoz mi, můj drahý příteli!“

Do jeho sídla se 13. července 1793 tehdy čtyřiadvacetiletá dívka infiltrovala bez větších problémů. Vsadila na jeho radikální odpor vůči girondistům a Maratovi tvrdila, že ví o jejich plánovaném povstání. Jean-Paul přijal Charlotte, a zatímco se koupal ve vaně, aby zmírnil projevy pokročilé lupénky, nechal si číst vymyšlená jména rebelských girondistů. Když dočetla, zabodla Maratovi nůž do hrudi.

Doporučeno
„Mohl bych mít doktorát z manipulace.“ Geniální podvodník napálil církev i soudy a vysloužil si státní pochvaly „Mohl bych mít doktorát z manipulace.“ Geniální podvodník napálil církev i soudy a vysloužil si státní pochvaly 10. června 2023 13:00

Umírající revolucionář stihl ještě vykřiknout a pronést dnes známou větu: „Pomoz mi, můj drahý příteli,“ která se stala osudnou i pro Charlotte. Do místnosti vběhla Simonne Evard spolu s distributorem Maratových novin. Corday okamžitě zajali a hned druhý den atentátnice stanula před soudem. Jeho nekompromisní verdikt tě v kontextu historického období nejspíš tolik nepřekvapí.

Charlotte Corday byla odsouzena k setnutí hlavy gilotinou. Mladičká dívka zemřela 17. července 1793 za bouřlivého potlesku všech přítomných, oblečená v červené košili, kterou tribunál oblékal zrádcům. Do poslední chvíle zůstala v klidu a svůj trest přijala s naprosto chladnou hlavou. Snad proto, že si pamatovala na slova, která napsala v dopise svému otci: „Zločin je potupa, ne popraviště.“

Marat
Zdroj: Wikimedia (Creative Commons)/volně k užití

Z tyrana mučedníkem

Přestože Charlotte chtěla zastavit tyrana, který tvrdil, že „násilí je nutné k nastolení řádu, ve kterém násilí již nebude“, její činy tehdy stále ještě vládnoucím jakobínům poskytly záminku k další brutalitě. Okolo Marata se vytvořil kult osobnosti a na místech krucifixů teď stály jeho busty. Smrt revolucionáře rozpoutala hon na nepřátele revoluce a pod gilotinou skončilo mnoho odpůrců jejího jakobínského pojetí, včetně Marie Antoinetty. 

Doporučeno
Proč se Walt Disney smaží v pekle? Zlověstná minulost tvůrce pohádkových světů je plná nenávisti a chamtivosti Proč se Walt Disney smaží v pekle? Zlověstná minulost tvůrce pohádkových světů je plná nenávisti a chamtivosti 29. ledna 2023 8:30

Skutečný dopad měla vražda Jeana-Paula Marata téměř rok poté, co ji Charlotte Corday uskutečnila. Poté, co skončilo období známé jako teror, začala vražedkyně pod přezdívkou „anděl atentátu“ platit za hrdinku.

Domů
Sdílet
Diskuse