Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
10. července 2023 13:00
Čas čtení 2:33
Radim Šlechta

50 let od brutálního zločinu Olgy Hepnarové: Chtěla odpálit bombu a v roce 2005 inspirovala dalšího vraha

50 let od brutálního zločinu Olgy Hepnarové: Chtěla odpálit bombu a v roce 2005 inspirovala dalšího vraha
Zdroj: Black Balance
HISTORIE FOTOGRAFIE Z HISTORIE HISTORIE KRIMI ŽENY, KTERÉ SE DOPUSTILY BRUTÁLNÍCH VRAŽD
Uložit Uložené

V moderní historii Česka a Československa neexistuje moc známějších zločinů než ten, který se odehrál 10. července 1973. Shrnujeme pro tebe mrazivá fakta k tomuto tragickému výročí. Věděl*a jsi, že podle Hepnarové se vraždilo i po revoluci?

Přesně před padesáti lety najela Olga Hepnarová nákladním vozidlem do skupiny lidí na Strossmayerově náměstí a osm z nich zavraždila. Masový útok velmi dobře plánovala a na místě činu měla čekat dostatečně dlouho, než se tam objeví „dost lidí“. Máme pro tebe pět faktů o životě a odkazu Olgy Hepnarové, ze kterých tě bude mrazit.

Žhářka Hepnarová

Kvůli osobním i rodinným problémům a frustracím, které ji v životě doprovázely, se mladá Olga odstěhovala na chatu v Olešku. Ani tam se ale její vztah s rodinou příliš nezlepšoval. Hepnarová kvůli pokřiveným vztahům ve svém nejbližším okolí málem spáchala první masovou vraždu ještě tři roky před nechvalně známým 10. červencem 1973.

Doporučeno
Děsivé osudy sovětských kosmonautů: Umírali v temnotě a v plamenech, jejich těla jsou prý dodnes ve vesmíru Děsivé osudy sovětských kosmonautů: Umírali v temnotě a v plamenech, jejich těla jsou prý dodnes ve vesmíru 21. května 2023 6:00

Improvizovanou zápalnou lahví podpálila dveře jiné chalupy své rodiny v Zábrodí. Uvnitř spala její sestra a manželé Hetnerovi, které vznikající oheň vzbudil a téměř okamžitě jej uhasili. Z potenciálně hrůzného upálení tak vznikla škoda jen za pár desítek korun. Olgu tehdy z trestného činu nikdo nepodezíral. Sama se k němu přihlásila až při vyšetřování známé masové vraždy.

Olga Hepnarová
Zdroj: Policie ČR


Vykolejit vlak, střílet do lidí

I když dnes na zločin Olgy Hepnarové nahlížíme jako na velmi krutý, její původní plány byly ještě o poznání drastičtější. Aby se pomstila společnosti „za všechno, co jí kdy způsobila“, chtěla Olga vykolejit vlak nebo odpálit bombu na veřejném prostranství s velkým množstvím lidí.

Doporučeno
Ve světě úspěch, u nás trezor: Zakázané české filmy, které musíš vidět Ve světě úspěch, u nás trezor: Zakázané české filmy, které musíš vidět 22. června 2023 13:00

Kvůli technické náročnosti obou „misí“ se ale rozhodla pro méně kreativní způsob vraždění. Svou pomstu si v druhé fázi představovala jako střelbu do náhodných lidí na Václavském náměstí. Olga se přihlásila do kroužku střelby, kde začala své schopnosti pomalu pilovat. Její druhý plán ztroskotal na strachu, že ji masa lidí během akce zlikviduje, a na velmi omezené možnosti automatickou zbraň sehnat.

olga hepnarova
Zdroj: WikimediaCommons/volně k užití

Trabant jako blízký přítel

Bez ohledu na to, jak cynicky to může znít, Hepnarová řízení milovala. Přestože v práci jako řidička často chodila pozdě, používala vozidla k soukromým cestám a pravidelně ignorovala nařízení svého zaměstnavatele, auta jí pravděpodobně suplovala mezilidské vztahy.

Doporučeno
„Mohl bych mít doktorát z manipulace.“ Geniální podvodník napálil církev i soudy a vysloužil si státní pochvaly „Mohl bych mít doktorát z manipulace.“ Geniální podvodník napálil církev i soudy a vysloužil si státní pochvaly 10. června 2023 13:00

Na začátku roku 1973 Olga prodala chatu v Olešku a za vydělané peníze si pořídila trabant. S ním často vyrážela na okružní jízdy, prostě jen tak. Své vozidlo naprosto milovala a ještě v den svého osudného činu se s ním jela projet na svá oblíbená místa. Těsně před útokem shodila svou bakelitovou lásku ze skály, aby se později nedostala do rukou jinému majiteli.

Čti na další straně
Článek pokračuje na další straně
Strana 1 z 2
Domů
Sdílet
Diskuse