Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
Čteš poslední stranu článku:
50 let od brutálního zločinu Olgy Hepnarové: Chtěla odpálit bombu a v roce 2005 inspirovala dalšího vraha

Olga se o život prala a umírala dlouho

Během výslechů se Olga přiznávala ke všem svým činům, do redakcí časopisů svoje doznání odeslala dokonce s předstihem a zarputile odmítala snahu obhájce vinit za její čin schizofrenii. Mohlo se zdát, že vražda i přiznání z části odrážely snahu Hepnarové odejít ze světa, který tak nenáviděla a který jí tak ublížil.

Doporučeno
Aby dostali tělo ven, museli atrakci rozebrat: Toto je 10 tragických nehod z Disneylandu Aby dostali tělo ven, museli atrakci rozebrat: Toto je 10 tragických nehod z Disneylandu 7. června 2023 v 13:00

V den popravy se ale Olga tváří v tvář smrti začala o život prát. V poutech se měla svalit k zemi a dozorce kousat a kopat. Hepnarová opustila tento svět v záchvatu a umírala pravděpodobně několik minut. Provaz byl totiž příliš krátký, než aby si zlomila vaz.

Olga Hepnarová
Zdroj: Wikimedia (Creative Commons)/pantharei/volně k užití

Vraždy podle Hepnarové

Přestože poslední popravená žena v Československu zemřela již v roce 1973, její činy se do historie vryly tak významně, že z nich do dnešního dne mrazí. V minulosti ale posloužily i jako zdroj inspirace dalšímu vrahovi.

Viktora Kalivodu, známého pod přezdívkou Lesní vrah, prý Hepnarová donutila, aby pokračoval v tom, co ona začala. Tehdy osmadvacetiletý Kalivoda zabil v roce 2005 tři lidi. Ukrytý v lese zastřelil manželský pár na Brněnsku a jen o pár dní později podnikatele na Kladensku.

Doporučeno
DiCaprio, Spielberg a miliony diváků mu sedli na lep. Toto je pravdivý příběh úchylného podvodníka z filmu Catch Me If You Can DiCaprio, Spielberg a miliony diváků mu sedli na lep. Toto je pravdivý příběh úchylného podvodníka z filmu Catch Me If You Can 19. března 2023 v 11:00

„Měl jsem pocit, že mě k tomu někdo nutí. Tou osobou byla Olga (Hepnarová) a cítil jsem, že to po mně chce. Požadovala, abych pokračoval v tom, co provedla ona,“ řekl Lesní vrah u soudu.

Podobně jako Hepnarová byl i Kalivoda velmi inteligentní, ale oba postrádali empatii. Za své činy dostal vrah doživotní trest. Ten v jeho případě ale trval pouze čtyři roky. V roce 2010 se Kalivoda ve valdické věznici podřezal.

Čti na předchozí straně
Dočetl jsi celý článek
Strana 2 z 2
Domů
Sdílet
Diskuse