Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
19. července 2023 v 13:13
Čas čtení 0:42
Adéla Ježková

Modrá, červená nebo žlutá? Mongolsko převezme český systém turistických značek

Modrá, červená nebo žlutá? Mongolsko převezme český systém turistických značek
Zdroj: MZV ČR
NEWS ZPRÁVY Z DOMOVA ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Klub českých turistů rozšiřuje své pole působnosti.

„Značení turistických tras je velmi jednoduché a finančně nenáročné. Potřebujete pouze štětec, plechovku s jednou ze čtyř základních barev (červená, bílá, modrá a žlutá) a vystřižený kartonový rámeček o rozměrech 10 × 10 centimetrů,“ vysvětlil český velvyslanec v Mongolsku Jan Vytopil.

Jeden z nejdokonalejších systémů turistického značení přijalo Mongolsko za své na slavnostním setkání 15. června, kdy byla symbolicky vyznačena první turistická trasa „Dugui tsagaan“ na hoře Bogd úl.

Doporučeno
Kvíz: Jsou Češi národem turistů? Otestuj své zálesácké znalosti Kvíz: Jsou Češi národem turistů? Otestuj své zálesácké znalosti 4. července 2023 v 8:30

Systém používá třeba i Chorvatsko

Postup značení předvedl Václav Pecina z Mendelovy univerzity, který místnímu turistickému spolku nabídl možnost další spolupráce na mapování turistických tras. Klub českých turistů (KČT) mongolskému spolku dodá školení značkařů i příručku značení turistických tras v angličtině.

„Mongolsko vyhlásilo rok 2023 rokem cestovního ruchu. Vytvoření přehledných turistických tras významně přispěje k zatraktivnění místní pěší turistiky,“ nechal se slyšet předseda Mongolské asociace pěší turistiky Bolor-Erdene Bataar.

Jak uvádí web KČT, české turistické značení již dříve přijala řada zemí, například Chorvatsko, Brazílie nebo rumunský Banát. Český systém sahá hluboko do historie – první turistická trasa na našem území vznikla roku 1889 a vedla ze středočeských Štěchovic ke Svatojánským proudům.

Domů
Sdílet
Diskuse