Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
27. července 2023 v 14:31
Čas čtení 1:02
Radim Šlechta

Oppenheimer má důležitou českou stopu. Všiml*a sis vědce a vědkyně?

Oppenheimer má důležitou českou stopu. Všiml*a sis vědce a vědkyně?
Zdroj: Universal Pictures
NEWS CHRISTOPHER NOLAN OPPENHEIMER
Uložit Uložené

Ve velkofilmu Christophera Nolana se objevily dvě významné české osobnosti.

Explozivní Oppenheimer sklízí úspěch nejen pro svou velkolepost, ale i díky své poměrně nezvyklé historické přesnosti. Pokud se chystáš do kina znovu nebo Nolanův velkofilm uvidíš teprve poprvé, můžeš se kromě pevně soudržného příběhu a velkoleposti praktických efektů nechat unášet také řadou easter eggů v podobě řady vědců a vědkyň, které se na plátně byť třeba jen mihnou.

Doporučeno
Oppenheimer je neřízené štěpení bezmoci. Christopher Nolan ti vezme vůli žít, zbývá jen čekat na smrt Oppenheimer je neřízené štěpení bezmoci. Christopher Nolan ti vezme vůli žít, zbývá jen čekat na smrt 20. července 2023 v 9:30

O to zajímavější je jejich pozorování s vědomím, že se v Oppenheimerovi nachází poměrně důležitá česká stopa v podobě Lilli Hornig (ve filmu Olivia Thirlby). Lilli byla česko-americká vědkyně, která se narodila v roce 1921 v Ústí nad Labem. Když jí bylo osm let, přestěhovala se s rodinou do Berlína a posléze do Spojených států amerických.

Během svých studií potkala tehdy Lilli Schwenková svého budoucího manžela, uznávaného chemika Donalda Horniga, s nímž později pracovala na projektu Manhattan. Po prvním testu bomby byla Lilli jednou z osobností, které protestovaly proti svržení atomových zbraní na obydlené oblasti.

Lilli Hornig
Zdroj: Úřad vlády USA

Kousek Brna v Los Alamos

Kromě Lilli Hornig se ve filmu objevuje také brněnský rodák, rakousko-americký matematik Kurt Gödel (ve filmu James Urbaniak). Ten byl blízkým přítelem Alberta Einsteina a ve filmu si ho můžeš všimnout během scény, kdy se s autorem teorie relativity prochází. Gödel je známý především díky svému přínosu v oblasti programovacích jazyků a považuje se za člověka, který položil jejich základy.

Kurt Gödles
Zdroj: Wikimedia (Creative Commons)/volně k užití
Domů
Sdílet
Diskuse