Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
14. srpna 2023 11:00
Čas čtení 2:12
Adéla Švehlíková

Paradox módního průmyslu. Proč se návrháři a návrhářky oblékají „nestylově“?

Paradox módního průmyslu. Proč se návrháři a návrhářky oblékají „nestylově“?
Zdroj: Getty Images/Alexander McQueen, Maria Grazia Chiuri, Virginie Viard, Alexander Wang
MÓDA FASHION TIPY MÓDA
Uložit Uložené

Módní návrhářství je zaměstnání jako každé jiné, a tak je třeba vnímat rozdíl mezi oblečením na molech či kampaních a oblečením na designérech a designérkách samotných.

Velkolepé show, elita ze světa modelingu a jedinečný design. Jeden obrovský business, za kterým stojí módní návrháři, od nichž celý svět očekává představení nové kolekce. Oni sami však na defilé projdou mnohdy v těch nejobyčejnějších kouscích. 

Chanel Haute Couture Fall Winter 2022/2023.
Chanel Haute Couture Fall Winter 2022/2023. Zdroj: Getty Images/Virginie Viard, Chanel


Ačkoliv mnoho z nich stojí za okázalými výtvory, materiálovými variacemi a udáváním trendů, oni ve svém osobním stylu většinou nereflektují své povolání. Módní návrhářství je zaměstnání jako každé jiné, a tak je třeba vnímat rozdíl mezi oblečením na molech či kampaních a oblečením na designérech samotných. Na druhou stranu nelze popřít to, že je naprosto přirozené upřít pozornost na oblečení módního návrháře nebo návrhářky, stejně jako by tomu bylo třeba v případě účesu kadeřnice. Pojďme si však rozebrat, proč módní návrháři a návrhářky často volí konzervativnější basic kousky místo toho, aby experimentovali se svými kreacemi. 

Doporučeno
Sneakers, boots, a dokonce i baleríny. Toto jsou momentálně ty nejvíc hot boty Sneakers, boots, a dokonce i baleríny. Toto jsou momentálně ty nejvíc hot boty 8. srpna 2023 12:00

Univerzální černá 

Společným rysem šatníku spousty módních designérů a lidí pohybujících se v módním průmyslu je černá barva. Tu si ať už vědomě, nebo nevědomě spojujeme s úspěchem prakticky v každém oboru. Vzpomeňme si například na typickou pracovní uniformu Steva Jobse, který proslul roláky od Issey Miyake. Jednoduchá, nadčasová, ale líbivá forma, která je ve spojení právě s černou prototypem basic kousku, který se nám i na úkor své obyčejnosti vryl do paměti. Právě z toho důvodu volí oděvní designéři a designérky totožnou filozofii i v rámci svého vlastního vyjádření. 

Steve Jobs.
Steve Jobs. Zdroj: Wikipedia/Steve Jobs


Dalším atributem, který bývá černé barvě ve spojení s oblečením přisuzován, je optické zeštíhlení. Není žádnou novinkou, že lidé pohybující se v módní branži mají tendenci k přehnané adoraci hubenosti, jejich volba tmavých odstínů tedy může spočívat i v této tezi.

Alexander Wang.
Alexander Wang. Zdroj: Getty Images/Alexander Wang


Z psychologického hlediska tíhnou k černému oblečení spíše introvertní povahy, což je mezi kreativci také běžným osobnostním rysem. Barevné oblečení uvádí lidi do více sociálních interakcí, pokud se tedy chceš vyhýbat lidem, sáhni po černé. Samozřejmě se najdou i tací, u kterých černá barva nevítězí a svou uniformu doplňují o bíle prvky nebo barevně úplně odlišné kousky. Stereotypem jsou přesto obyčejné pieces, které mohou determinovat fakt, že daný návrhář svůj vzhled téměř neřeší. 

Doporučeno
Vše za 5 korun aneb navštívili jsme nejlepší sekáče na severu Čech Vše za 5 korun aneb navštívili jsme nejlepší sekáče na severu Čech 6. srpna 2023 11:00
Maria Grazia Chiuri.
Maria Grazia Chiuri. Zdroj: Getty Images/Maria Grazia Chiuri

Praktičnost

Kromě zmiňovaného tu jsou i další důvody, proč kreativci volí basic šatník. Kromě psychologie jsou jimi například funkčnost a praktičnost, která je pro toto zaměstnání nezbytným faktorem. Jen si představ spěch před přehlídkou a úpravu posledních detailů. Stěžejní je pro designéra nebo designérku pohodlí; pobíhání v podpatcích nebo v latexových šatech by tedy rozhodně nebyla šťastná volba. V neposlední řadě je třeba rozlišovat styling a design oděvu jako takový. Stylista má v kompetenci celkový obraz outfitu, nikoliv módní designér*ka, pozornost vůči lookům bychom tedy měli směřovat spíše k lidem tohoto povolání. 

Daniel Roseberry.
Daniel Roseberry. Zdroj: Getty Images/Daniel Roseberry

Osobní život –1

Kreativní činnost, a to zejména v módním průmyslu, je daleko náročnější práce, než se může zdát. Mnoho lidí si to neuvědomuje, ale být úspěšným designérem nebo designérkou s sebou často nese i workoholismus a naprosté oddání. Právě kvůli tomu mají designéři*designérky tendenci zanedbávat ostatní aspekty svých životů. To poslední, čemu by se ve volném čase věnovali, je tak oblékání vlastní osoby. Navíc mnoho z nich nemusí zapadat do profilu cílového zákazníka, jejich styl se tak může diametrálně lišit. 

Doporučeno
Queer móda: Balenciaga od hlavy až k patě i celý outfit ze sekáče. Jak se obléklo návštěvnictvo Prague Pridu a co vzkazuje hejtrům Queer móda: Balenciaga od hlavy až k patě i celý outfit ze sekáče. Jak se obléklo návštěvnictvo Prague Pridu a co vzkazuje hejtrům 8. srpna 2023 13:00
Alexander McQueen.
Alexander McQueen. Zdroj: Getty Images/Alexander McQueen

Problém se sebevědomím?

To není vše. Módní designéři a designérky jsou lidé z masa a kostí, kteří mohou mít své vlastní insecurities a nízké sebevědomí stejně jako všichni ostatní. Bez ohledu na to, jak extravagantní, odvážný a kreativní oděv vytvářejí, s jejich komfortní zónou to třeba nesouzní. 

Domů
Sdílet
Diskuse