Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
6. srpna 2023 11:00
Čas čtení 3:17
Adéla Ježková Lucie Kotvalová

Vše za 5 korun aneb navštívili jsme nejlepší sekáče na severu Čech

Vše za 5 korun aneb navštívili jsme nejlepší sekáče na severu Čech
Zdroj: Lucie Kotvalová / REFRESHER
MÓDA MÓDA VINTAGE MÓDA
Uložit Uložené

Vyrazili jsme na sever Čech, abychom pro tebe zmapovali sekáče. Máme pro tebe seznam těch nejlepších.

Pravidelně ti přinášíme tipy na nejlepší second handy a vintage obchody v Praze. Na jaře jsme zmapovali i sekáčovou scénu v Brně. Nyní jsme ale vyrazili na sever, konkrétně do Žatce, Chomutova a Mostu. 

Doporučeno
Prošli jsme v Brně ty nejlepší sekáče. Vytáhli jsme poklady jako z Hermioniny kabelky Prošli jsme v Brně ty nejlepší sekáče. Vytáhli jsme poklady jako z Hermioniny kabelky 12. března 2023 6:00

Pokud máš v oblibě originální a/nebo levné módní kousky, tento článek je přímo pro tebe. Garantujeme ti, že s cenami jako v hipsterských sekáčích se tu nesetkáš. Značka: za hubičku.

Žatec: second hand Den.Ver.

Jako první jsme na naší návštěvě Ústeckého kraje navštívili Žatec, kam jsme z Prahy dorazili asi za hodinu. V malebném městě nás bohužel přivítala ne příliš malebná skutečnost, že spousta malých obchodů v centru zeje prázdnotou. Jedno místo, kde se dveře netrhnou, tu ale přece jen stále je: second hand Den.Ver.

Den.Ver.Den.Ver.Den.Ver.Den.Ver.
Zobrazit galerii
(8)

V sekáči nás kromě lidové ceny „vše za 40 Kč“ vítá sympatický manželský pár, který zdejší podnik provozuje již devátým rokem. V secondhandovém byznysu jsou ale už zběhlí, jeden totiž provozovali již před dvaceti lety.

Na otázku, proč jsou okolní obchody zavřené, ukazují prstem na hodně vysoké pronájmy, kvůli kterým se tu malým podnikatelům nedaří. Do žateckého sekáče se ale pravidelně sjíždí lidé z blízkého i dalekého okolí, a podnik tak může prosperovat.

„Na světě jsou už takové haldy oblečení, že je určitě lepší nakupovat v sekáči,“ popisuje nám svůj podnikatelský záměr majitelka Brigita Burešová.

Brigita Burešová.
Brigita Burešová. Zdroj: Lucie Kotvalová / REFRESHER

Zákazníci a zákaznice tu najdou vše, co jejich srdce a skříně ráčí – trička, mikiny, džíny, šaty, vesty, bundy, ale i třeba obuv. A to všechno v dámském, pánském či dětském provedení. Zboží je čisté, nezničené a pochází z velkoskladu ze zahraničí. Nové tu doplňují nejméně dvakrát týdně.

Doporučeno
„Mám velká prsa a nikde nemůžu sehnat padnoucí prádlo.“ Tohle je seznam obchodů, kde mají i jiné velikosti než jen 75B „Mám velká prsa a nikde nemůžu sehnat padnoucí prádlo.“ Tohle je seznam obchodů, kde mají i jiné velikosti než jen 75B 29. dubna 2024 16:00

„Opravdu všechno bez rozdílu stojí 40 Kč. I třeba tahle Levi's sukně,“ ujišťuje nás majitelka, když nemůžeme uvěřit svým uším. Odcházíme tak s několika novými kousky, za které bychom v Praze utratili několikanásobek. Ale pozor, pokud sem zavítáš, připrav si hotovost.

Second hand Den.Ver.
Adresa: Hošťálkovo nám. 68, 438 01 Žatec
Otvírací doba: pondělí až pátek 9–16 hodin
Platba: hotově (v krajním případě online)

Chomutov: Anglická móda – second hand

S ještě příjemnějšími cenami jsme se setkali v chomutovském sekáči Anglická móda second hand. Trefili jsme se totiž zrovna do výprodeje, kdy bylo všechno zboží za neuvěřitelných 5 Kč za kus. Kvalitní goretexovou bundu jsme tu tak pořídili za stejnou cenu, za jakou bychom vedle v sámošce koupili rohlík. V jiné dny si tu zboží pořídíš od 70 do 150 korun.

chomutovchomutovchomutovchomutov
Zobrazit galerii
(5)

„Je to nejlepší sekáč v Chomutově. V devět ráno otevřeme a do šesti do večera se tu dveře netrhnou,“ říká nám se smíchem milá paní brigádnice Jarmila Karlíková, která o obchod pečuje se vší láskou. 

Jarmila Karlíková.
Jarmila Karlíková. Zdroj: Lucie Kotvalová / REFRESHER

Zákazníci a zákaznice tu kromě dámského, pánského a dětského oblečení naleznou také kabelky, lůžkoviny či hračky. Nové zboží z Anglie tu navěšují na štendry každý den.

Anglická móda – second hand
Adresa: Blatenská 1201/67, 430 01 Chomutov
Otvírací doba: pondělí až pátek 9–12 a 12:40–17:30; sobota 9–12 hodin
Platba: hotově 

Most: PROFI SECOND HAND

V Mostě na třídě Budovatelů funguje jeden obchod s oblečením z druhé ruky – PROFI SECOND HAND. Oblečení se nachází v poměrně rozlehlém prvním patře. V obchodě oslovujeme usměvavou prodavačku. Veronika Ježková, jak se představuje, zde pracuje tři roky, ale místo funguje už kolem jedenácti let. Když se ptáme na sortiment, odpovídá: „Máme úplně všechno. Od šperků po boty.“

PROFI second hand.PROFI second hand.PROFI second hand.PROFI second hand.
Zobrazit galerii
(5)

V obchodě berou karty a cenová relace je od 50 do 199 Kč.

„A daří se vám?“

„Myslím, že jo. Teď to nevypadá,“ směje se a ukazuje na prostor, ve kterém se pohybuje pouze pár jednotlivců. „Ale jinak ano. Teď je to dané tím, že jsou prázdniny.“ V Mostě prý po lockdownech spojených s pandemií koronaviru a následným zvednutím nájmů zavřely minimálně dva jiné second handy, což sem podle Ježkové „natáhlo hrozně moc lidí“. „Jsou tu taky mraky Ukrajinců, to je teď velká klientela,“ říká.

Veronika Ježková.
Veronika Ježková. Zdroj: Lucie Kotvalová / REFRESHER

Zboží pochází převážně od dodavatelů z Anglie a nové mají každé čtyři týdny. Ježková říká, že dohromady jim každý měsíc dorazí 3,2 tuny oblečení. „Což je hrozný,“ doplňuje, čímž zjevně odkazuje k obrovskému množství oblečení, které již na světě v tuto chvíli existuje. Její komentář by odpovídal heslu, které stojí na stránkách obchodu, tedy tomu, že se jedná o „ekologicky smýšlející second hand“.

PROFI SECOND HAND
Adresa: Business Centrum, Budovatelů 2957, 434 01 Most
Otvírací doba: pondělí až pátek 9:00–13:00 a 13:30–18:00; sobota 9:00–12:00
Platba: hotově nebo kartou

Chomutov: BE I.N. second hand

V Chomutově jdeme ještě do jednoho second handu – BE I.N., který má na zdech několik plakátů hlásících, že se jedná o nejlevnější second hand v Chomutově. Majitel, se kterým komunikujeme přes telefon, nám říká, že obchod funguje také kolem 10–11 let.

BE I.N. second hand.BE I.N. second hand.BE I.N. second hand.BE I.N. second hand.
Zobrazit galerii
(6)

V obchodě nabízejí oblečení pro ženy, muže i děti. Nacházíme zde vícero trendy kousků – krásné košile, saka i skvělé bílo-zelené pruhované bermudy.

Veškeré zboží stojí celoročně 39 korun, každý pátek pak 20 korun. Nápisy na výloze jsou tak, zdá se, pravdivé. Nové zboží je v obchodě každé pondělí. A bacha, ani tady neberou karty.

BE I.N. second hand
Adresa: Březenecká 4799, 430 04 Chomutov
Otevírací doba: pondělí až sobota 8:00–16:00
Platba: hotově
Domů
Sdílet
Diskuse