Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
12. března 2023 6:00
Čas čtení 6:23
Adéla Ježková Lucie Kotvalová

Prošli jsme v Brně ty nejlepší sekáče. Vytáhli jsme poklady jako z Hermioniny kabelky

Prošli jsme v Brně ty nejlepší sekáče. Vytáhli jsme poklady jako z Hermioniny kabelky
Zdroj: REFRESHER/Lucie Kotvalová
MÓDA BRNO MÓDA VINTAGE MÓDA
Uložit Uložené

Refresher vyrazil do Brna a prošel sekáče. Tady máš seznam těch nejlepších.

Pravidelně ti přinášíme tipy na nejlepší second handy a vintage obchody v Praze. Nyní jsme však zamířili do Brna, abychom zmapovali sekáčovou scénu i v moravské metropoli. Pokud máš v oblibě originální a/nebo levné módní kousky, tento článek je přímo pro tebe.

Zjistili jsme ale, že ekonomická a energetická krize negativně ovlivnila i sekáčovou scénu v Brně. Lidé i samotní prodejci a prodejkyně si nám stěžovali, že mnoho brněnských second handů muselo skončit, a to i ty oblíbené a vyhlášené. Dominantní postavení tak získávají převážně velké a celostátní řetězce, jako je Textil House či Genesis, které mají i v Brně rovnou několik poboček.

Do našeho seznamu jsme se ale pokusili dát spíše ta undergroundovější místa: charitativní, menší, vzdálenější od centra či nově založené. Právě tam, jak jsme viděli, může člověk najít skutečně ojedinělé úlovky.

Doporučeno
Pořiď si vintage swag. Poradíme ti, jak a kde ho sehnat  Pořiď si vintage swag. Poradíme ti, jak a kde ho sehnat 2. března 2023 10:35

Vintage No Introductions

Vintage No Introductions.
Vintage No Introductions. Zdroj: REFRESHER/Lucie Kotvalová

Vysokoškolský student Filip Blažek zprvu prodával bandová trička pouze online, ale před devíti měsíci se rozhodl otevřít prodejnu nedaleko brněnského centra – a nabídku produktů rozšířit. Vznikl tak elegantní obchod, který pojmenoval Vintage No Introductions. „Teď je to od všeho něco,“ říká Refresheru. 

Trička mají ovšem stále největší zastoupení – a to nejen trička hudebních kapel, ale i trička filmová či s vtipnými potisky (třeba se „zvířátky z devadesátek“, jak říká Filip). K dispozici je například Pulp Fiction tričko z roku 1994, kdy byl kultovní film Quentina Tarantina natočen a šel do kin.

Posledních pár měsíců shání ale i další kvalitní vintage kousky, například Dickies či Levi's kalhoty a Carhartt bundy. „Prostě kvalitní věci za dobrý peníze,“ shrnuje Filip.

Filip.
Filip. Zdroj: REFRESHER/Lucie Kotvalová

Svršky začínají na čtyři sta korunách, Levi's kalhoty stojí kolem 500–600 korun, Carhartt často nabízí za méně než 50 % původní ceny. Pokud bunda původně stála kolem 5 tisíc, Filip ji nabízí za dva. Některá trička mají ovšem sběratelskou hodnotu, a proto stojí mnohem více: až deset tisíc korun.

Vintage No Introductions
Adresa: M. Horákové 14, 602 00 Brno-sever
Otvírací doba: středa a pátek 13 až 17:30, čtvrtek 14 až 17:30 (pokud byste chtěli dorazit v jiný den, je možné se na návštěvě telefonicky domluvit s Filipem na čísle 732 942 881) 
Platba: hotovost i kartou

Právě vášeň a nadšení pro sběratelství byly důvodem, proč se Filip do prodeje triček před téměř čtyřmi lety pustil. „Začal jsem to dělat, protože mě odjakživa bavily filmový a bandový trička,“ reflektuje začátky. Postupně se ale zrodil nápad vytvořit fyzický obchod. Místo, které by na několika metrech čtverečních koncentrovalo velké množství kvalitních kusů. Proč? Chtěl, aby lidé nemuseli dlouho hledat mezi věcmi, které jsou podle Filipa špatně naceněné, ve špatném stavu nebo „to jsou nedej bože nějaké fejky“.

Doporučeno
REPORTÁŽ: Obědval jsem v „nejhorší restauraci v Brně“ podle turistů. Zjistil jsem, že mám asi nízký standard REPORTÁŽ: Obědval jsem v „nejhorší restauraci v Brně“ podle turistů. Zjistil jsem, že mám asi nízký standard 26. března 2024 11:00

Každý kousek proto vybírá Filip sám a ke každému z nich dokáže přihodit krátký příběh. Sběratelské kusy totiž nejčastěji získává přímo od jejich původních majitelů, nejčastěji ze zahraničí (převážně z Ameriky, Británie či Japonska). Několik triček například koupil od muže, jehož celoživotní vášní byla americká metalová skupina Metallica – jak její koncerty, tak právě i její merch. Trička kapely proto dlouhou řadu let sbíral, ovšem nyní je chtěl poslat dál.

„A daří se vám zatím?“ ptáme se před odchodem. Prý jo. Filip se domnívá, že si sekáče navzájem obecně příliš nekonkurují. „Pochybuju, že kdybych obešel všechny sekáče, tak najdu jednu věc dvakrát,“ argumentuje.

Vintage No Introductions.Vintage No Introductions.Vintage No Introductions.Vintage No Introductions.
Zobrazit galerii
(7)

Botárna–oblékárna

Botárna–oblékárna.
Botárna–oblékárna. Zdroj: REFRESHER/Lucie Kotvalová

Obchod s příznačným názvem Botárna–oblékárna je tím největším second handem v Brně. Přestože se jedná o typickou „hrabárnu“, oblečení je tu úhledně seřazené a pověšené na ramínkách. Jelikož mají ale nadstandardně velký výběr, musíš toho projít opravdu mnoho, abys našel*našla nějaký super kousek. Objevíš tu úplně všechno – od ponožek po kožichy. Na své si tu tak přijde každý, jen tě nesmí odradit poměrně nevzhledné prostředí areálu, kde se second hand nachází.

Botárna–oblékárna
Adresa: Průmyslový areál Cejl 29/76, hned naproti finančnímu úřadu
Otvírací doba: pondělí až sobota 12:30 až 17:30
Platba: hotovost i kartou
– Parkovat lze přímo v areálu

Jak nám ale prozradila milá paní prodavačka, nové zboží doplňují průběžně, tudíž se nemusíš bát, že bys dorazil*a a všechno bylo už probrané. „Máme sice otvírací dobu, ale funguje to tak, že zákazníci mohou zavolat a zjistit, jestli náhodou nemáme otevřeno,“ popisuje prodavačka. A jak poznáš, že má Botárna–oblékárna otevřeno, když už budeš v areálu? Jednoduše: v okně bude vystavena vyfintěná slečna z kartonu. 

Doporučeno
Must have kousky pro tohle jaro. Co nesmí chybět ve tvém šatníku? Must have kousky pro tohle jaro. Co nesmí chybět ve tvém šatníku? 20. března 2024 13:00

Ceny jsou v Botárně–oblékárně různé, obchod má stanovenou maximální cenu, která se následně vypočítává podle váhy jednotlivého kousku oblečení. V sekáči jsou ale umístěny i velké krabice, kde se nachází oblečení za jednotnou cenu. V době, kdy jsme Botárnu–oblékárnu navštívili, prodavači například likvidovali povlaky, tudíž všechny byly za lidovou cenu 69 Kč. Zboží nepochází z České republiky, ale z jiných zemí Evropské unie. Podle prodavačky se nejčastěji jedná o třídírny v Německu a Velké Británii. Najdeš tu ale i oblečení z Itálie nebo Švýcarska. „Snažíme se více objednávat i pánské zboží, jelikož to nikde v second handech moc není,“ říká paní za kasou.

„Spousta našich zákazníků jsou zaměstnanci divadel a televizí,“ prozrazuje prodavačka. Vypráví například o herci Bolku Polívkovi, který podle ní do hrabárny dorazil několikrát a vždycky byl milý a vstřícný.

A jelikož se podle ní „nedá bez karet žít“, zaplatit tu můžeš i bezhotovostně. Když se ptáme, zda bychom si ji mohli vyfotit, směje se a odpovídá, že ne: prý na něco takového není dostatečně „vyfintěná“. V obchodě je navíc zima, a tak je zabalená v několika vrstvách oblečení. „V létě,“ říká proto a dodává, že bude při další návštěvě s focením počítat.

Botárna–oblékárna.Botárna–oblékárna.Botárna–oblékárna.Botárna–oblékárna.
Zobrazit galerii
(7)

Šuplig

Šuplig.
Šuplig. Zdroj: REFRESHER/Lucie Kotvalová

Kateřina Mášová pracuje v Šupligu, dobročinném obchůdku, jako prodejkyně už „dobrých osm let“. 

Ještě před Šupligem zde býval jiný dobročinný obchod, který provozoval hospic sv. Alžběty. Když ovšem aktivitu ukončil, Kateřina spolu s kolegyněmi projevila ambici založit vlastní obchod, který by přispíval na chod nevládní neziskové organizace, v níž samy pracovaly. Na Ligu lidských práv. Prostor pak v roce 2014 skutečně získaly. Na neziskovou organizaci odkazuje i slovní hříčka v názvu obchodu: poslední tři písmenka ve slově Šuplig se překrývají se slovem „liga“ v názvu organizace.

Doporučeno
Sneakersy, které ti investici brzy oplatí. Vybíráme top 10 Jordanů, jejichž hodnota neustále roste, a poradíme ti, jak je koupit Sneakersy, které ti investici brzy oplatí. Vybíráme top 10 Jordanů, jejichž hodnota neustále roste, a poradíme ti, jak je koupit 18. března 2024 17:00

Z příjmů se platí nájem a výplaty prodejkyň, kterých je zde společně s Kateřinou 7–8, ale co zbude, to jde na chod organizace. „Je to pro ni stabilní a volná částka, se kterou může nakládat, jak uzná za vhodné. Je to trošku jiné, než když dostanete peníze vázané grantem. U nich je přesně dané, na co je můžete utratit,“ popisuje Kateřina. Z těchto peněz tak Liga například platí stážistky či stážisty.

Obchod tak spojuje dobré s užitečným – nákupem člověk nejen podporuje neziskovou organizaci, ale také recykluje. „Můžete zde ulovit věci, které víte, že můžete upotřebit, a tím jim tak vdechnout nový život,“ říká Kateřina. Ceny jsou často smluvní. „Můžeme se domlouvat, co bude kolik stát,“ směje se Kateřina. Cenová relace se ovšem nejčastěji pohybuje od 2 do 100 korun a to, co najdeš položené venku před obchodem, je dokonce zdarma.

Šuplig
Adresa: Cihlářská 560, 602 00 Brno-střed
Otvírací doba: pondělí až pátek 9:00 až 12:00 a 13:00 až 18:00
Platba: hotovost i kartou

Do obchodu lidé také nosí věci, které již nepotřebují a rádi by je darovali dál. Místo proto trochu působí jako kouzelná kabelka Hermiony Granger z Harryho Pottera – je malé, ale zdá se, že obsahuje vše, na co si člověk vzpomene. Pánské, dámské i dětské oblečení, knihy, bižuterii, obrazy, hrnečky a další nádobí. „Lidem říkám, že nám sem můžou donést všechno – ale ne nic rozměrného, abychom se tady mohli hnout,“ doplňuje s humorem.

Kateřina.
Kateřina. Zdroj: REFRESHER/Lucie Kotvalová

Heslo obchůdku je věta: „Jde o radost.“ Tu tedy nabízí trojí: dárcům, kteří mají radost z toho, že jejich nevyužité věci naleznou nový domov, nakupujícím, kteří si seženou nové originální zboží, a klientům z neziskové organizace, která jim může i díky výtěžkům z Šupligu poskytovat bezplatnou právní pomoc.

Nachází se zde prý „různé poklady z různých časových období“.

„Někdo tady třeba uronil slzu nad otvírákem, který měl jeho děda,“ směje se Kateřina a pokračuje, „ale jsou tady i věci z Ikey, které nám tady nechal mladý pár, který se stěhoval do jiného města, nebo zahraniční student, který nám po skončení své stáže zanechal svoje vybavení,“ popisuje, odkud pramení místní všehochuť.

Šuplig.Šuplig.Šuplig.Šuplig.
Zobrazit galerii
(4)

Bellitex

Bellitex.
Bellitex. Zdroj: REFRESHER/Lucie Kotvalová

Firmu Bellitex možná znáš, prodejny má po celé České republice: celkem 66 v deseti krajích, dvě najdeš i v Praze. Nedávno ovšem otevřela i novou pobočku v Brně, konkrétně v části Brno-Královo Pole v blízkosti parku Lužánky. Pár kroků od obchodu se zároveň nachází tramvajová zastávka Pionýrská, která vynahrazuje chybějící parkování v blízkosti sekáče.

Bellitex
Adresa: Štefánikova 837/3, Brno-Královo Pole
Otvírací doba: pondělí až pátek 8:00 až 18:00, sobota 8:00 až 12:00
Platba: hotovost i kartou

Second hand to není nijak extra veliký, i tak tu ale najdeš všechno, po čem tvé srdce touží. Trička, košile, kalhoty, boty, módní doplňky i třeba plesové šaty či kostýmy na maškarní. „Pánské, dámské, dětské. Máme všechno, na co si vzpomenete,“ popisuje paní prodavačka Radka. Mimo oblečení tu prodávají i třeba hračky nebo bytový textil. Bellitex do svých hrabáren naskladňuje zboží vždy jednou za dva týdny.

Doporučeno
Na těchto teniskách můžeš v březnu vydělat tisíce. Nové Jacquemus, květinové dunky a retro Jordan Na těchto teniskách můžeš v březnu vydělat tisíce. Nové Jacquemus, květinové dunky a retro Jordan 13. března 2024 13:00

Oblečení i všechno ostatní zboží je přehledně seřazeno, je čisté a neotrhané. Second hand si totiž veškerý sortiment sám odváží i třídí, a zaměstnanci tak dbají na jeho kvalitu. Kromě použitého zboží tu zároveň můžeš natrefit na nové oblečení ještě s visačkou z původního obchodu. Ceny se tak liší kousek od kousku: většina stojí v průměru 35 Kč, přičemž čím déle věci na prodejně zůstávají, tím nižší je po čase jejich cena. Za značkové zboží v zánovním stavu si trochu připlatíš, i tak jsou ale ceny nízké. 

Společnost také pořádá jedno- i dvoudenní akce, které se konají i mimo města, kde se nachází kamenné prodejny. Na každé z těchto akcí si vždy můžeš vybrat z více než 10 tisíc kusů zboží, jejichž cena se pohybuje od nízkých desítek korun. Všechny plánované akce najdeš na webových stránkách second handu.

Bellitex.Bellitex.Bellitex.
Zobrazit galerii
(3)
Domů
Sdílet
Diskuse