Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
12. srpna 2023 11:15
Čas čtení 1:38
Ilona Hobzová

VIDEO: Američanka překonala světový rekord v délce ženských vousů. Tipneš si, kolik měří?

VIDEO: Američanka překonala světový rekord v délce ženských vousů. Tipneš si, kolik měří?
Zdroj: Guinness world records
ZAJÍMAVOSTI GUINNESSOVA KNIHA REKORDŮ SPOJENÉ STÁTY AMERICKÉ (USA) ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Osmatřicetiletá Erin Honeycutt z amerického Michiganu si pěstuje vousy už asi dva roky. Už měří třicet centimetrů a jde o nový oficiální světový rekord v délce vousů u žijící ženy.

Předchozí rekord v hodnotě 25,5 centimetru (10,04 palce) patřil pětasedmdesátileté Vivian Wheeler rovněž ze Spojených států. Erininy vousy jsou zcela přirozené, neužívá žádné hormony ani doplňky stravy. Nová rekordmanka má diagnostikovaný syndrom polycystických ovarií (PCOS), který způsobuje hormonální nerovnováhu a může mít za následek nepravidelnou menstruaci, přibývání na váze, neplodnost a nadměrný růst ochlupení.

Nejvíce pozitivní člověk na světě

Chlupy na obličeji začaly Erin růst v jejích třinácti letech. Snažila se s nimi vypořádat různými metodami – holením, depilací a používáním všemožných přípravků. Sama vzpomíná, že si obličej holila i třikrát denně. Za své vousy se styděla a snažila se jich zbavit i v dospělosti. Poté, co částečně ztratila zrak, ji prý holení přestalo bavit. K tomu, aby nechala vousy růst, ji povzbudila i manželka Jen. 

Během koronavirové pandemie tak Erin s holením vousů přestala. Během celého procesu jí pomáhalo hlavně nošení roušky na veřejnosti, díky čemuž si postupně budovala sebevědomí na veřejnosti. 

Kromě PCOS a s ním souvisejícími jevy se Erin musela v minulosti vypořádat i s dalšími zdravotními obtížemi. V roce 2018 si poranila nohu a byla převezena do nemocnice, kde se jí v noze objevila vzácná bakteriální infekce. Ta má za následek odumírání částí měkkých tkání těla. Lékaři museli Erin končetinu amputovat. K tomu se později přidaly už zmíněné problémy s viděním – konkrétně ji postihla oční mrtvice. „Připravilo mě to o veškeré centrální vidění. Ale periferní vidění mám perfektní,“ říká.

Doporučeno
Sdílíš děti online? Riskuješ sexuální zneužití fotek, ukázala studie Sdílíš děti online? Riskuješ sexuální zneužití fotek, ukázala studie 2. května 2024 15:42

Jeden z lékařů Erin řekl, že pokud bude myslet pozitivně, uzdraví se rychleji. „Stal se tak ze mě nejpozitivnější člověk na celém světě,“ dodává nyní. Kdyby tento titul v Guinnesově knize rekordů skutečně byl, Erin by pravděpodobně byla jednou z hlavních uchazeček o něj. Navzdory tomu, čím si prošla, si udržuje dobrou náladu a nebojí se ani žertovat na svou adresu. 

Guiness
Zdroj: Guinness World Records

Na svých vousech nejvíce oceňuje, že jí zakrývají druhou bradu. Horší je to prý s jídlem, do kterého se jí dlouhé ochlupení totiž neustále zasekává. Plete si tak vousy do copánku nebo je zastrkává za košili. I když její manželka Jen říká, že lidé se za nimi občas otáčejí s udiveným pohledem, Erin je to i díky očnímu onemocnění jedno. 

Erinino rozhodnutí nechat si narůst vousy podporuje i její matka: „Neuvědomila jsem si, jak moc se jako mladší musela holit. Kvůli svému vzhledu si musela projít mnoha těžkostmi. Aktuálně je šťastná a to je hlavní.“ Její příběh by mohl pomoci i dalším ženám, které mají syndrom polycystických ovarií diagnostikovaný. Například v tom, aby se za své ochlupení nestyděly. 

Domů
Sdílet
Diskuse