Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
24. srpna 2023 12:34
Čas čtení 2:45
Anna Koucká

Lajkuješ fotky ex nebo jen tak flirtuješ? Pozor, jde o mikro podvádění. Řekneme ti, jak se liší od nevěry

Lajkuješ fotky ex nebo jen tak flirtuješ? Pozor, jde o mikro podvádění. Řekneme ti, jak se liší od nevěry
Zdroj: Senivpetro / Freepik / volně k použití
ZAJÍMAVOSTI NEVĚRA SEXUALITA VZTAHY
Uložit Uložené

Lajkuje tvůj partner*ka sexy fotky na Instagramu? Nebo dokonce píše někomu do DMs? Tak přesně takhle může vypadat nový trend ve světě randění, kterému se říká mikro podvádění, anglicky micro-cheating.

V téhle situaci jsme možná někdy byli všichni. Osoba, se kterou chodíš nebo randíš, udělá nějakou drobnost, která tě prostě vykolejí. Ať už jde o lajkování na sociálních sítích, flirtující konverzace, chatování s ex, nebo třeba kompliment další osobě, ve kterém můžeš cítit sexuální napětí. 


I když se tyhle věci tváří nevinně a nemusí vlastně nic znamenat, podle některých už jde o podvádění. Alespoň tedy na nějaké mikro úrovni. I když tak závažné jako nevěra nejsou, mohou v tobě vyvolat pocit, že tě někdo zradil a podvedl. 

Doporučeno
Mladá generace nechce používat kondomy a riskuje. Nejvíce se u nás šíří kapavka, hlásí znepokojené Nizozemsko Mladá generace nechce používat kondomy a riskuje. Nejvíce se u nás šíří kapavka, hlásí znepokojené Nizozemsko 12. srpna 2023 16:21

Server Mashable se pokusil tomuto novému fenoménu přijít na kloub a obrátil se na odborníky a odbornice, kteří popisují, proč k něčemu takovému vůbec dochází, o co přesně se jedná a co máme sakra dělat, pokud se nám něco takového děje. 


Odbornictvo uvádí, že úplně jednoduše není mikro podvádění plnohodnotná nevěra. Je to ale jev, který má podobu nevhodného chování a interakcí, jež balancují na hraně intimity nebo se snaží s někým dalším intimní atmosféru navodit.  

Co to vlastně je

Jako klasické případy mikro podvádění pak uvádí flirtování a přiživování sexuální energie s osobami mimo vztah, lajkování či komentování provokativního obsahu na sociálních sítích nebo udržování citově intimního či flirtujícího vztahu s bývalým partnerem.

Doporučeno
Orgasmus při sexu nezažívá až polovina Češek. Co za to může? Orgasmus při sexu nezažívá až polovina Češek. Co za to může? 4. srpna 2023 10:28

Mikro podvádění ale může být i to, když si nestanovíš pevné hranice s někým, kdo o tebe evidentně jeví zájem i přesto, že jsi ve vztahu. Patří mezi něj i zatajování faktu, že nějaký vztah máš, že půjčuješ telefon lidem, kteří nejsou tvým partnerem*partnerkou, máš aktivní profil na seznamce, utrácíš peníze za jinou osobu, negativně mluvíš o svém protějšku, bavíš se s někým za zády svého partnera*partnerky nebo vyhledáváš od někoho útěchu ve chvílích, kdy je tvůj vztah napjatý.

Děláme to i neúmyslně

Podle terapeutky Lori Kret jsou ale hranice mikro podvádění velmi individuální. Co někdo považuje za malou nevěru, je pro dalšího úplně normální a nijak ho to nerozrušuje. „Každý pár má nevěru a hranice definované jinak, takže vytvořit konkrétní seznam toho, co už je a co ještě není mikro podvádění, je velmi obtížné,“ říká. 

Doporučeno
10 tipů, jak se zeptat na souhlas se sexem: Jak poznáš, že to druhá strana prostě nechce? Ptali jsme se Jasmíny a Pavla Houdkových 10 tipů, jak se zeptat na souhlas se sexem: Jak poznáš, že to druhá strana prostě nechce? Ptali jsme se Jasmíny a Pavla Houdkových 13. května 2023 17:00

Vztahová odbornice Moraya Seeger DeGear pak dodává, že mikro podvádění může být úmyslné, ale i neúmyslné. „Někdy si neuvědomujeme, jak naše chování partnera či partnerku ovlivňuje a kde leží ty pomyslné hranice. Je proto nesmírně důležité o nich už od samého začátku vztahu mluvit a v průběhu života je společně přehodnocovat na základě individuálního vývoje,“ říká s tím, že každý se životně posouvá a pak může nastat třeba to, že situace, nad kterou bychom před deseti lety mávli rukou, najednou působí jako zrada. 


Hlavním znakem toho, že ty sám*sama možná někoho mikro podvádíš, je podle ní to, že děláš něco, o čem víš, že by tvému partnerovi či partnerce asi nebylo příjemné.

I mikro podvádění může způsobit makro rozchod

Podle odbornictva ale může mikro podvádění vážně narušit vztah. Emocionální intimita s další osobou, flirtování a tajnůstkaření totiž nabourávají spojení a důvěru mezi partnery a také ohrožují bezpečnost vztahu. 


„Věrné vztahy zkrátka vyžadují soustavné úsilí. Směřování emoční a sexuální energie mimo partnerský vztah znamená, že intimita mezi partnery může začít stagnovat,“ říká terapeutka Kret. To podle ní ale rozhodně neznamená, že by lidé neměli mít blízké a intimní vztahy s rodinou či přáteli.


„Je nutné to ale rozlišovat. Flirtování, sexting nebo tajné scházení se s někým jiným pak může partnerovi či partnerce připadat nejen jako zrada, ale odvádí to i vás od toho, abyste věnovali čas a úsilí na vytváření harmonického vztahu,“ říká Kret s tím, že osoba, kterou někdo mikro podvádí, pak může nabýt dojmu, že není milovaná, nikdo si jí neváží a nerespektuje.

Doporučeno
Povinná heterosexualita se může projevovat jako nuda při sexu i stud ve společných šatnách. Víš, jak poznáš, že jsi možná lesba? Povinná heterosexualita se může projevovat jako nuda při sexu i stud ve společných šatnách. Víš, jak poznáš, že jsi možná lesba? 27. února 2023 9:00

Důvodů, proč lidé mikro podvádí, je mnoho. „Někteří lidé to dělají zkrátka proto, že se snaží uspokojit nezralým a nezdravým způsobem své potřeby, bojují s nějakým vnitřním konfliktem ohledně toho, zda chtějí, či nechtějí být v monogamním vztahu, anebo se cítí nejistí a potřebují pozornost od druhých,“ vysvětluje Kret.


Pokud ale k mikro podvádění ve vztahu dojde i přesto, že je to bolestivé a náročné, jde to podle odbornictva ustát. „Náprava může trvat hodně dlouho, ale pokud oba lidé chtějí ve vztahu pokračovat, mohou společně pracovat na obnově důvěry, komunikovat a zjistit, proč k něčemu takovému došlo,“ uzavírá DeGeare. 

Domů
Sdílet
Diskuse