Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
28. srpna 2023 9:28
Čas čtení 1:24
TASR

Chrápe někdo ze tvé rodiny nahlas? Na tyto příznaky dávej dobrý pozor, neměly by se podceňovat

Chrápe někdo ze tvé rodiny nahlas? Na tyto příznaky dávej dobrý pozor, neměly by se podceňovat
Zdroj: Pexels/Ekaterina Bolotovska
ZDRAVÍ KVALITA SPÁNKU ZDRAVÍ
Uložit Uložené

Spánková apnoe je nejen nepříjemným civilizačním onemocněním, ale může se podepsat i pod vznik nemocí kardiovaskulárního systému. Rizikovými faktory pro její vznik jsou obezita, kouření či užívání sedativ. Informuje o tom TASR.

Spánkovou apnoi má diagnostikováno pět až osm procent populace. „Zjednodušeně jde o stav, při kterém se dýchání během spánku zastavuje na více než deset vteřin a děje se to během noci opakovaně. Obvykle je pro nastartování dýchání třeba se krátce probudit, nastává takzvané stržení ze spánku,“ popsala pneumoložka nemocnice v Bánovcích nad Bebravou Ľubica Schutová.

Syndrom spánkové apnoe se vyskytuje až dvakrát častěji u mužů než u žen a převážný výskyt lékaři zaznamenávají ve věkové kategorii 40 až 50 let. Nezřídka se objevuje také u žen v období menopauzy. „Jedním z největších rizikových faktorů je obezita. Nahromaděný tuk v oblasti krku může během spánku zatlačovat dýchací cesty a omezovat tak dýchání. Kromě toho bývají problémem i zvětšené krční či nosní mandle, kouření, vysoký krevní tlak, pití alkoholu či užívání sedativ,“ jmenovala lékařka.

Doporučeno
I akvarijní rybka udrží pozornost déle? Máme pro tebe 10 vychytávek, jak získáš zpátky ztracené flow I akvarijní rybka udrží pozornost déle? Máme pro tebe 10 vychytávek, jak získáš zpátky ztracené flow 27. srpna 2023 11:00

Ve spánku jsou svaly v lidském těle zrelaxovány, jejich napětí klesá a okolní tkáně tak snáze dokáží způsobit útlak dýchacích cest. Typickým příznakem spánkové apnoe bývá hlasité chrápání, které mění svoji intenzitu a bývá přerušováno apnoickou pauzou bez nádechu, během které nastává úplné ticho. „Onemocnění neovlivňuje jen spánek, ale i fázi bdění. Pacienti bývají výrazně unavení, protože jejich spánek je nekvalitní, mohou dokonce upadat do mikrospánku. Budí se s pocitem sucha v ústech či s bolestí hlavy, následně se během dne těžko soustředí, mají problém udržet pozornost, jsou nervózní,“ přiblížila Schutová.

Pacienti a pacientky s potvrzeným syndromem spánkové apnoe se nemusí obávat, že by během noci úplně přestali dýchat, nejedná se o akutní onemocnění. Problémem se však stává neléčená diagnóza, která způsobuje velkou zátěž srdečně-cévního systému s následky, jako je srdeční infarkt, mozková mrtvice či různé arytmie srdce. „Léčba spočívá v zavedení opatření, která pomohou zmírnit příznaky. Klíčové bývá snížení hmotnosti, nepít alkohol a neužívat léky na spaní,“ ozřejmila pneumoložka.

Doporučeno
Vysoké teploty mají dopad na duševní zdraví. Lidé na internetu jsou agresivnější a přibývá i sebevražd Vysoké teploty mají dopad na duševní zdraví. Lidé na internetu jsou agresivnější a přibývá i sebevražd 23. srpna 2023 6:08

U středně těžkých a těžkých forem onemocnění se jako léčba první volby podle ní využívá i přístrojová léčba, různé ústní pomůcky a případně chirurgická terapie, například odstranění mandlí, posun čelisti a podobně. „Důležité však je v první řadě vyhledat lékaře. Jako u většiny onemocnění i zde platí, že čím dříve se začne pracovat na odstranění příčiny, tím jsou prognózy lepší,“ podotkla.

Domů
Sdílet
Diskuse