Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
23. srpna 2023 6:08
Čas čtení 0:59
Tereza Šnajdrová

Vysoké teploty mají dopad na duševní zdraví. Lidé na internetu jsou agresivnější a přibývá i sebevražd

Vysoké teploty mají dopad na duševní zdraví. Lidé na internetu jsou agresivnější a přibývá i sebevražd
Zdroj: Freepik/@freepik/volně k užití
ZDRAVÍ DUŠEVNÍ ZDRAVÍ EXTRÉMY POČASÍ
Uložit Uložené

Léto se sice pomalu chýlí ke konci, ale v průběhu tohoto týdne ještě můžeme očekávat teploty nad 30 °C.

Taková extrémní horka, jaká prožíváme v posledních letech, mají negativní dopad na naše fyzické zdraví, ale také na to psychické. Podle vědectva publikujícího v Psychology Today a Nature vedou vysoké teploty k agresivnějšímu chování lidí na internetu, ale také k většímu výskytu sebevražd.

Doporučeno
Jak Egypťané stavěli pyramidy v Gíze? Nový objev odhaluje zásadní informaci Jak Egypťané stavěli pyramidy v Gíze? Nový objev odhaluje zásadní informaci 22. srpna 2023 11:23

Ať už léto miluješ, nebo ne, vlny horkých dnů doprovázených tropickými nocemi nejsou příjemné snad téměř nikomu. Vysoké teploty mají negativní dopad na naše fyzické, ale také psychické zdraví. Neohrožují tak pouze seniory, těhotné ženy a děti, ale všechny generace. 

Vědci a vědkyně působící v USA a Mexiku zjistili, že vysoké teploty vedou k vyššímu výskytu sebevražd. Po takovém alarmujícím výsledku se snažili prozkoumat, zda bude mít na snížení počtu sebevražd vliv to, jestli mají lidé doma klimatizaci, ale žádnou spojitost bohužel nenašli.

Vedro = agresivnější lidé na sociálních sítích

Kromě toho pak vědci a vědkyně zjistili také to, že vysoké teploty vedou k tomu, že se lidé na sociálních sítích chovají mnohem agresivněji a depresivněji. Když byly teploty vyšší, lidé na sociálních sítích psali depresivnější a urážlivější věci a naopak šťastnější byli v čase, kdy byly teploty nižší. 

Takové chování může být způsobeno například tím, že tropické noci mají negativní vliv na náš spánkový režim a nevyspalý člověk rovná se pěkně naštvaný a nešťastný člověk. Nekvalitní spánek prostě vede ke zhoršenému duševnímu zdraví, a měli bychom tedy dbát na to, abychom dlouze a kvalitně spali. Bohužel změnou klimatu a oteplováním planety jako bychom se dostávali do začarovaného kruhu, ze kterého půjde jen těžko uniknout.

Domů
Sdílet
Diskuse