Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
22. srpna 2023 11:23
Čas čtení 0:59
Tereza Šnajdrová

Jak Egypťané stavěli pyramidy v Gíze? Nový objev odhaluje zásadní informaci

Jak Egypťané stavěli pyramidy v Gíze? Nový objev odhaluje zásadní informaci
Zdroj: Unsplash/Joshua Michaels/volně k užití
ZAJÍMAVOSTI EGYPT HISTORIE ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Tisíce let si lámeme hlavu nad tím, jak staří Egypťané postavili pyramidy dosahující výšky i 139 metrů.

Tehdy totiž neexistovaly moderní stroje, které by s jejich stavbou mohly pomoci. Lidé byli odkázáni jen na vlastní sílu. A ta musela být pořádná. Například Cheopsova pyramida je sestavena z více než dvou milionů kamenných kvádrů, přičemž jeden váží něco mezi 2,5 a 15 tunami. Jak je Egypťané dopravovali na místo určení? Podle nové studie je převáželi po Nilu.

Doporučeno
Tohle je lord pejswag. Policie zachránila zvíře s top dripem ze spárů opilé majitelky Tohle je lord pejswag. Policie zachránila zvíře s top dripem ze spárů opilé majitelky 21. srpna 2023 14:18

Skupina archeologů a archeoložek se domnívá, že konečně rozluštila záhadu, která trápí naše hlavičky již dlouhá staletí. Jak Egypťané postavili pyramidy v Gíze? Well, ukázalo se, že ačkoli tyto mohutné stavby vznikly už v letech 2700 až 2560 před Kristem, staří Egypťané měli pod čepicí a k přesunu těžkých kamenných kvádrů používali řeku Nil. 

Jedná se o průlomové zjištění, neboť se mnozí domnívali, že toto tajemství zůstane již navždy pohřbeno v poušti. 

Záhadu rozluštil kousek papyru

Skupině výzkumníků a výzkumnic k tomuto objevu dopomohl kousek papyru, který byl nalezen v Rudém moři. Na něm se psalo, že úředník Merer musel dopravit vápenec po Nilu na staveniště v Gíze. „Tolik mě to zaujalo. Potvrzuje to totiž fakt, že stavební materiál byl převážen po vodě,“ popsal Hader Sheisha, jeden z vědců. 

Archeologové a archeoložky proto odebrali pět vzorků zkamenělé půdy v Gíze, ze kterých zjistili, že se v nich skutečně nachází pyl a vegetace běžně se vyskytující v okolí Nilu. To znamená, že na místě opravdu kdysi existovala prastará vodní cesta, která je již nyní vyschlá. 

Teď už jen zbývá odhalit, jak staří Egypťané ony zatraceně těžké kvádry přesouvali na vrch pyramid. 

Domů
Sdílet
Diskuse