Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
31. srpna 2023 14:29
Čas čtení 0:45
Tereza Patočková

V Německu pobíhají radioaktivní divoká prasata. Nyní se ví proč

V Německu pobíhají radioaktivní divoká prasata. Nyní se ví proč
Zdroj: Wikimedia Commons/ Filip Dabrowski/ volně k užití
ZAJÍMAVOSTI NĚMECKO ZVÍŘATA
Uložit Uložené

Podle nové studie jsou testy jaderných zbraní, které se uskutečnily v polovině 20. století, stále hlavním zdrojem radioaktivity u divokých prasat v Německu. Představují deset až 68 % kontaminace vzorků masa těchto zvířat.

Tento objev by mohl pomoci vysvětlit, proč divoká prasata zůstala ve svých ekosystémech mnohem radioaktivnější než jiné druhy – jedná se o problém známý jako „paradox divokých prasat“. Dříve se předpokládalo, že tato radiace vznikla v důsledku katastrofického roztavení jaderného reaktoru v Černobylu v roce 1986, ale nový výzkum ukazuje, že podstatným a dlouhodobým zdrojem kontaminace životního prostředí jsou také testy zbraní.

Doporučeno
„Ice cream so good, yes yes yes…“ Co se s námi děje, když sledujeme NPC TikTok?  „Ice cream so good, yes yes yes…“ Co se s námi děje, když sledujeme NPC TikTok? 30. srpna 2023 18:30

Jaderný spad produkuje radioaktivní částice, včetně izotopů prvku cezia, které se dodnes vyskytují v ekosystémech. Radiocezium má poločas rozpadu 30 let, což znamená, že polovina z něj se za tuto dobu rozpadne, takže je logické, že koncentrace této kontaminující látky v Evropě v průběhu času postupně ustupuje. Zatímco u všech zvířat byl pozorován pokles radioaktivity, divočáci tvoří bizarní výjimku z tohoto pravidla.
 

Hladina radiocezia v těchto zvířatech zůstává konstantní, což je záhadná skutečnost, která způsobila, že je nelze jíst. Přispěla také k přemnožení divočáků v celé Evropě, když poptávka po jejich mase prudce klesla.

Doporučeno
Česko má mistryni světa v PowerPointu. Stala se jí teprve sedmnáctiletá studentka ze Šumperka Česko má mistryni světa v PowerPointu. Stala se jí teprve sedmnáctiletá studentka ze Šumperka 30. srpna 2023 17:06

Ale proč zrovna divočáci? Vědecký tým zjistil, že divočáci jsou obzvláště zranitelní vůči kontaminaci ze smíšených zdrojů, protože jsou závislí na podzemních zdrojích potravy, zejména na lanýžích, které se stávají radioaktivními ohnisky, jak cezium prostupuje do půdy. 

Domů
Sdílet
Diskuse