Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Tento článek je PR zpráva společnosti Logitech.
22. září 2023 12:00
Čas čtení 3:37
Sponzorovaný obsah

5 tipů, jak po létě nastartovat produktivitu. Takto zvládneš pracovní nasazení levou zadní

5 tipů, jak po létě nastartovat produktivitu. Takto zvládneš pracovní nasazení levou zadní
Zdroj: Logitech
ZAJÍMAVOSTI PRÁCE PRODUKTIVITA
Uložit Uložené

S podzimem přichází nejnáročnější pracovní období roku. Jak se z návratu do rutiny nehroutit, ale naopak si jej zpříjemnit? Máme pro tebe několik tipů.

Schránka plná nepřečtených e-mailů, v kalendáři jedna porada za druhou a chaos na pracovním stole. Připomíná ti to něco? Pokud ano, máme dobrou zprávu: Nejsi v tom sám*sama. Jeden britský výzkum například ukázal, že návrat do práce po období letních dovolených straší více než polovinu zaměstnanců. Naštěstí existují způsoby, jak si pozitivní naladění z léta uchovat i pod návalem pracovních povinností.

Začni úklidem pracovního stolu

Že nemáš čas ani na oběd, natož na úklid šuplíků? V tom je právě ten problém! Podle světově uznávané odbornice na úklid a organizaci Marie Kondo může právě úklid pracovního prostředí pomoci s pocity stresu a přehlcení. Jestli stále nevěříš, možná tě přesvědčí vědecké studie, které říkají, že nepořádek a chaos mají negativní dopad na naši psychiku, zvyšují hladinu kortizolu a přetěžují mozek.

Řešením je právě úklid. Výhodou navíc je, že na rozdíl od úklidu domácnosti je tvorba pořádku na pracovním stole otázkou maximálně několika hodin. Marie Kondo v knize Radost z práce radí roztřídit si věci do několika kategorií: knihy, papírové dokumenty, komono (drobné předměty, jako jsou kancelářské potřeby) a nakonec věci, k nimž máš sentimentální vztah (třeba fotka z dovolené). Uvidíš, že čistý stůl ti dodá motivaci a elán pustit se do práce.

Logitech, pracovní stůl, klávesnice, monitor
Zdroj: Logitech

Nezanedbej kancelářské vybavení

Abychom mohli dobře pracovat, potřebujeme se dobře cítit. K tomu nám pomůže správné vybavení. Klíčovým slovem je zde ergonomie – tedy důraz na lidské potřeby, které činí kancelářskou práci příjemnější a zdravější. Právě ergonomický design pomáhá tělu udržet co nejpřirozenější polohu, když trávíš čas u počítače. Není přitom nutné hned renovovat celou kancelář. Možná tě překvapí, že velký rozdíl v produktivitě udělají dvě nenápadná, ale důležitá zařízení – myš a klávesnice.

Víš, že pokud patříš k intenzivním uživatelům počítače, každý rok provedeš okolo 3 milionů stisků na klávesnici a se svou myší „najezdíš“ až 27 kilometrů? Právě proto může výběr myši a klávesnice činit zásadní rozdíl.

Potrpíš-li si nejen na vynikající ergonomii, ale také na design, sáhni po bezdrátové klávesnici Logitech MX Keys S. Rozdíl oproti běžné klávesnici poznáš na první dotyk – MX Keys S má totiž klávesy tvarované speciálně pro konečky prstů. To znamená nejen menší riziko překlepů, ale klávesnice je navíc velmi tichá. Svou konstrukcí napomáhá k lepšímu držení zápěstí a snižuje namáhání kloubů. Jestliže máš malý stůl, můžeš si vybrat prostorově úspornou verzi mini (bez numerické klávesnice). Obě varianty nabízí Logitech jak ve verzi pro Windows®, tak pro MacOS.

Logitech, klávesnice, ergonomie
Zdroj: Logitech

Neméně důležitou úlohu hraje výběr myši. Se správnou myší budeš až o 50 % produktivnější než při používání touchpadu na svém notebooku. Myš navíc přispívá ke zdravému držení těla. Výmluvná jsou data laboratoře Logi Ergo Lab. Dle její studie uživatelé touchpadu namáhají svá ramena a krk až o 45 % více než při používání myši. Skvělou volbou je například Logitech MX Master 3S. Promyšlený úchop navede paži do přirozenější polohy, optický senzor s rozlišením 8000 DPI ušetří zbytečné popojíždění. Potěší také elektromagnetické rolovací kolečko MagSpeed z obrobené oceli, díky němuž zvládneš procházet až 1000 řádků za vteřinu.

Často cestuješ nebo střídáš pracovní prostředí? V takovém případě je pro tebe jako stvořená kompaktní a přitom ergonomická myš MX Anywhere 3S. I ta nabízí optický senzor s rozlišením 8K, rolovací kolečko MagSpeed a tiché klikání. Toto malé, ale výkonné zařízení ti bude praktickým pomocníkem, kamkoliv tě práce zavane. Nejnovější produkty značky Logitech najdeš na e-shopech Alza.cz, CZC.cz, Datart nebo Electroworld.

nakupuj logitech
Logitech, klávesnice, myš, práce, ergonomie
Zdroj: Logitech

Uspořádej si data

Jakmile dáš do pořádku svůj fyzický prostor, zaměř se na ten digitální. Zejména trávíš-li ve virtuálním prostoru svého mobilu a počítače většinu času. Psycholog Scott Sonenshein v knize Radost z práce radí digitální úklid systematizovat. Začni dokumenty, pokračuj e-maily a nakonec si udělej pořádek i v aplikacích svého telefonu. Důležité jsou i zdánlivé detaily jako plocha počítače. Když už přes množství položek nevidíš na tapetu, je nejvyšší čas zakročit. To samé platí pro e-maily. Některé výzkumy ukazují, že pokud pracujeme v kanceláři, neefektivním probíráním e-mailů trávíme až polovinu pracovní doby.

Nastolení pořádku by se mělo týkat také organizace pracovního dne a rutinních úkolů. Abys zvýšil*a svoji produktivitu a snížil*a zbytečnou zátěž, zkus opakující se činnosti automatizovat. K tomu ti pomohou praktické aplikace. Například aplikace Logi Options+ ti umožní nastavit na svých zařízeních chytré akce, které automatizují jednoduché rutinní úkoly zbytečně zabírající čas. Jediným gestem na myši či klávesnici například začneš vyhledávat ve Slacku, psát e-mail nebo naráz otevřeš všechny potřebné pracovní nástroje.

Logitech, notebook, monitor, aplikace
Zdroj: Logitech

Zažívej častěji pocit flow

Aby šla práce lépe od ruky, nabízí aplikace Logi Options+ též funkci Flow, jež přináší zjednodušenou práci napříč počítači. Text, obrázek či soubor tak snadno zkopíruješ z jednoho zařízení do druhého, a to dokonce napříč operačními systémy Windows nebo MacOS. Název Flow přitom není náhoda – účelem funkce je plynulá práce, při níž tě nezatěžují technické překážky a zbytečné zádrhele. Díky tomu se snáze dostaneš právě do tzv. flow – stavu, kdy se hluboce ponoříš do aktivity, kterou právě vykonáváš. Ve flow jsi maximálně kreativní, produktivní a zároveň pociťuješ uspokojení z práce.

Právě k dosažení flow by ti mělo pracovní prostředí maximálně pomáhat. Naopak zkus eliminovat glorifikovaný multitasking. Výzkumy ukazují, že dělání více věcí najednou většinou vede k nižšímu výkonu a snižuje produktivitu až o 40 %.

Dopřej si radost

Na závěr ještě jeden tip Marie Kondo – nezapomeň si svůj pracovní koutek obohatit o něco hezkého. Taková radost navíc, ať už je to fotografie blízkých, květina, nebo svíčka, ti dokáže zvednout náladu, zaplašit únavu a dodat inspiraci. Ze své kanceláře, ať už se nachází kdekoliv, si tak uděláš místo, do kterého se budeš rád*a vracet. Dokonce i po prázdninách.

Logitech, ergonomie, pracovní stůl
Zdroj: Logitech
Domů
Sdílet
Diskuse