Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
19. září 2023 15:00
Čas čtení 2:44
Radim Šlechta

Prokrastinovat ještě nebylo těžší: Tohle jednoduché pravidlo ti vyčistí hlavu, e-mailovou schránku i byt

Prokrastinovat ještě nebylo těžší: Tohle jednoduché pravidlo ti vyčistí hlavu, e-mailovou schránku i byt
Zdroj: Unsplash/Morgan Housel/volně k užití
ZDRAVÍ PRÁCE PRODUKTIVITA TIPY PRO STUDENTY
Uložit Uložené

Jak mít čisto v hlavě a všechny úkoly splněné? Vyzkoušej tohle jednoduché pravidlo.

Dvě minuty a dost. Přesně 120 sekund ti pomůže k většímu pořádku, lepší produktivitě a především větší pohodě v životě. Pravidlo dvou minut je game changer, a když se jím budeš řídit, tvoje prokrastinace zmizí a návyky, které si chceš budovat, bude snadnější nejen vytvořit, ale také udržet. Tahle základní technika time managementu se dá aplikovat dvěma způsoby. O obou z nich se dočteš níže.

Doporučeno
Jak ušetřit čas a zvýšit svou produktivitu? Tyto techniky používají Elon Musk i Bill Gates Jak ušetřit čas a zvýšit svou produktivitu? Tyto techniky používají Elon Musk i Bill Gates 12. září 2023 15:00

Všichni nejspíš víme, že dokopat se k jakékoliv činnosti bývá často těžší než práce samotná. Podle autora slavné knihy o time managementu Getting Things Done Davida Allena existuje poměrně snadný způsob, jak se ke startu jakékoliv činnosti donutit a zabránit tak, aby tě na konci dne čekala plná e-mailová schránka, hromada nádobí nebo seznam telefonátů, které je potřeba vyřídit.

deprese lenost prokrastinace
Zdroj: freepik/pch.vector

Allen tvrdí, že pokud ti některý úkol zabere dvě minuty a méně, je lepší se na něj vrhnout hned, jakmile ti přijde na mysl. Cinknul ti e-mail, na který stačí odpovědět dvěma větami? Odpověz hned. Napadlo tě, že ten hrníček po kávě na tvém stole vypadá ošklivě? Běž ho umýt. Musíš poslat žádost o ubytovací stípko? Podej ji, ať na ni už nemusíš myslet.

Pravidlo dvou minut má výhodu ve své flexibilitě. Nic se nestane, pokud si ho někdy prodloužíš na pět minut nebo zkrátíš na 30 sekund. Důležité je, aby se před tebou nekupily drobné úkoly a nedostávaly tě do stresu. 

V době, kdy jsme všichni zahlceni náročnými projekty, hromadou učiva nebo pracovními povinnostmi, se často přihodí, že podobné „drobnosti“ tlačíme před sebou tak dlouho, dokud se nám nepříjemně nenakupí. I když je odsouváme, z hlavy nám ale nemizí a my se zbytečně stresujeme tím, co všechno je potřeba udělat, jen abychom zjistili, že zaberou jen několik málo vteřin. A asi se shodneme, že je lepší se nevyřízenou zprávou zabývat třeba jen minutu než ji tři dny držet v hlavě.

E.mail
Zdroj: Unsplash/Brett Jordan

Nedělej velké projekty, ale malé krůčky

Druhá aplikace „pravidla dvou minut“ ti bude pomáhat i během náročnějších projektů, případně budování návyků, které chceš do svého života zařadit. Je těžké pustit se do meditace a udržet pozornost půl hodiny, ale dvě minuty? Napsat seminárku, dlouhý článek nebo se pustit do tvorby vizuální identity značky zní velmi náročně, co takhle ale zkusit vymyslet pracovní název?

Doporučeno
I akvarijní rybka udrží pozornost déle? Máme pro tebe 10 vychytávek, jak získáš zpátky ztracené flow I akvarijní rybka udrží pozornost déle? Máme pro tebe 10 vychytávek, jak získáš zpátky ztracené flow 27. srpna 2023 11:00

Trik je v tom, že díky rozložení složitého projektu na co nejmenší dílčí prácičky snadněji odoláš tendenci prokrastinovat a pocitu, že je toho na tebe prostě moc. Navíc si budeš moci často odškrtávat splněné úkoly, čímž získáš pocit, že ti práce jde lépe od ruky. Budeš postupovat po malých krůčcích, svůj to do list si odškrtneš rychleji a snadněji si udržíš také pocit flow.

home office motivácia práca z domu
Zdroj: Unsplash/Yasmina H

Téměř okamžitě si všimneš, kolik práce stihneš udělat a kolik času na zábavu a odpočinek ti na konci dne zbyde. Kromě toho budeš z práce nebo školy odcházet s čistou hlavou a to se taky počítá.

Pokud ti nejde donutit se k práci, i když si říkáš, že to bude jenom na dvě minuty, zkus si vymyslet drobnou odměnu. Může to být kostička čokolády, káva nebo rychlé proscrollování Instagramu, kterým se odměníš hned, jakmile se ti podaří úkol splnit.

Pokud by ti ale nevyhovovalo rozdělovat si velké úkoly na menší, můžeš si prostě říct, že se určitému úkolu budeš věnovat jenom ony dvě minuty. Když se ti podaří začít, pravděpodobně se ti podaří také neskončit. 

A jestli si říkáš, že tvoje hlava si moc dobře uvědomí, že ji chceš obelstít a nepracovat jenom dvě minuty, prostě po uplynutém čase doopravdy přestaň a k práci se vrať zase za chvíli. Obzvlášť pokud si chceš do svého života zařadit nový návyk, je daleko důležitější pravidelnost než doba jeho trvání. Uvidíš, že po několika „dvouminutovkách“ bude jednodušší čas postupně prodlužovat.

plánování, produktivita, to do list, kalendář
Zdroj: Pexels/Vlada Karpovich


Hlavní výhodou pravidla dvou minut je, že se dá aplikovat téměř na všechno, od komunikace s pracovním kolektivem přes úklid domácnosti až po cvičení. Pamatuj ale, že cílem efektivní práce není vytvoření prostoru pro další a další úkoly.

Doporučeno
Jak zvládnout práci z domova a nezbláznit se z ní Jak zvládnout práci z domova a nezbláznit se z ní 25. dubna 2024 11:00

Být produktivní je ušlechtilý cíl, ale snadno se může přehoupnout v posedlost a závislost na práci. Dbej na to, abys vyplnil*a své dny i dobře stráveným volným časem, který může klidně představovat obyčejné lelkování, procházku nebo sledování dobrého filmu.

Domů
Sdílet
Diskuse