Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
18. září 2023 v 18:09
Čas čtení 1:07
Marek Pros

Český film má konečně transgender herce. Změní to tuzemskou kinematografii, doufá režisér

Český film má konečně transgender herce. Změní to tuzemskou kinematografii, doufá režisér
Zdroj: Bontonfilm / propagační materiál
FILMY A SERIÁLY ÚSVIT
Uložit Uložené

Slovák Richard Langdon je první transgender neherec v česko-slovenském filmu. Hraje v dramatu Úsvit a režisér Matěj Chlupáček teď doufá, že i tím pomůže změnit tvář tuzemské kinematografie.

Dobové drama Úsvit je bezpochyby jedním z nejvýraznějších českých filmů letošního roku. Jednu z rolí v něm ztvárnil i neherec Richard Langdon. Podle režiséra Langdon všechny situace, které mu film nabízí, nějakým způsobem sám zažil. Proto ani nehraje roli, ale spíš sám sebe.

Doporučeno
Eliška Křenková: Úsvit mi pomohl podívat se mimo moji bublinu. Téma genderu, intersexuality nebo orientace pro mě neexistovalo Eliška Křenková: Úsvit mi pomohl podívat se mimo moji bublinu. Téma genderu, intersexuality nebo orientace pro mě neexistovalo 7. července 2023 v 7:30

Filmaři ho využívali i jako konzultanta na téma intersexuality, které se film věnuje. Scenárista Miro Šifra si od něj nechal v řadě míst radit. „Oceňuju, že si do toho nechal kafrat,“ řekl Richard Reflexu.

O čem je film Úsvit
Do městečka Svit pod Tatrami přijíždí v roce 1937 ředitel velké továrny se svou ženou, aby zde po baťovském vzoru Zlína postavili moderní průmyslové město. Jejich plány ale naruší znepokojující nález mrtvoly v areálu továrny. Novorozenec s mužským i ženským pohlavním orgánem. Monstrum. Případ přesahuje možnosti místních četníků, podléhá maximálnímu utajení a na místo přijíždí tajná policie. Nicméně zdá se, že jediný, kdo chce záhadu vyřešit a nalézt odpovědi a pravdu, je těhotná manželka ředitele. Narazí ale na nečekané překážky, včetně svých vlastních předsudků…

Langdon pochází z konzervativní, tradičně založené rodiny a žije na Slovensku. Úplně dobře se mu tam ale nedýchá, protože trans lidé jsou často terčem slovník útoků, vysvětluje.

Intersexualita versus transgender
Intersexualita je stav, kdy se člověk narodí s variací pohlavních znaků, která není považována za lékařskou normu typickou pro muže či pro ženu. Transgender označuje osobu, jejíž genderová identita není v souladu s biologickým pohlavím, které jí bylo určeno při narození.

Drama s Eliškou Křenkovou v hlavní roli má premiéru 5. října, Refresher ho viděl v létě na mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech, takže pokud se nemůžeš dočkat, dej si zatím naši recenzi.

Podívej se na video, ve kterém filmový štáb Úsvitu vzpomíná na natáčení s Richardem Langdonem:

Domů
Sdílet
Diskuse