Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Tento článek je sponzorovaný obsah společnosti Cara Plasma.
6. října 2023 v 12:00
Čas čtení 3:21
Sponzorovaný obsah

Krevní plazma zachraňuje životy a darovat ji můžeš i ty. Šli jsme na odběr zjišťovat, jak to probíhá

Krevní plazma zachraňuje životy a darovat ji můžeš i ty. Šli jsme na odběr zjišťovat, jak to probíhá
Zdroj: Refresher
ZDRAVÍ DAROVÁNÍ KREVNÍ PLAZMY
Uložit Uložené

Sledovali jsme Avatara 2, dostali finanční odměnu a lahev vína.

Pokud jsi někdy přemýšlel*a o dárcovství, ale zastavil tě strach, máme pro tebe dobrou zprávu. Darování jsme si osobně vyzkoušeli na klinice Cara Plasma a můžeme tě už teď uklidnit, že se nemáš čeho bát. Podrobně ti popíšeme, jak celý proces probíhá, co díky němu můžeš získat i kdo je, nebo naopak není vhodným dárcem.

Co je krevní plazma a proč je důležitá?

Jedná se o vzácnou tekutinu nažloutlé barvy, která tvoří přibližně 55 % lidské krve. Každý člověk jí má v těle 3 až 3,5 litru. Zajišťuje optimální srážlivost krve, obsahuje životně důležité látky a živiny, chrání organismus před infekcemi a odvádí z těla nečistoty. Zároveň udržuje tělesnou teplotu a stálý objem krve.

Nedá se uměle vyrobit, proto je dárcovství tolik důležité. Krevní plazma je klíčová pro správné fungování organismu a v případě vážných poranění a velké ztráty krve může zachránit lidem životy. Používá se například při léčbě žloutenky typu B, závažných onemocnění krve, autoimunitních onemocnění, infekcí, ale také při poruchách srážlivosti krve, rozsáhlých popáleninách a transplantaci orgánů.  

Co bys měl*a vědět před odběrem?

Jisté věci je potřeba dodržovat už předtím, než se do odběrového centra vydáš. Alespoň 3 hodiny před odběrem bys neměl*a kouřit, a to ani elektronickou cigaretu. Je také nutné dodržovat pitný a stravovací režim. Vyhni se například masu, alkoholu a mléčným výrobkům. Doporučuje se vypít minimálně 3 litry tekutin den před odběrem a v den odběru 2 litry. Pokud to jde, snaž se eliminovat také stresové situace.

Jak probíhá dárcovství?

S kolegy jsme se vydali zjišťovat, jak probíhá darování krevní plazmy v dárcovském centru Cara Plasma. Odběrové centrum má 14 poboček v různých koutech České republiky. Už od roku 2013 skrze odběr plazmy pomáhají pacientům se závažnými onemocněními vést kvalitní život.

daruj krevní plazmu v cara plasma

Hned po příchodu se nás ujala milá recepční a zaregistrovala nás do systému. Poté jsme museli vyplnit vstupní dotazník. Vypsali jsme podrobnosti o zdravotním stavu a prodělaných nemocích. Pokud se nechceš vyplňováním zdržovat na odběrovém místě, můžeš dotazník vyplnit online.

Cara Plasma, odběr, krevní plasma
Zdroj: Refresher

Následně jsme prošli základní prohlídkou, v rámci které si lékař prostudoval dotazník a vyšetřil nás. Změřil nám tlak, zvážil nás a odebral malý vzorek krve kvůli vyšetření krevního obrazu.

Následoval samotný odběr. Sestřička nás usadila do křesla v odběrové místnosti, kde jsme strávili přibližně hodinu. Co budeš během té doby dělat, je na tobě. Můžeš odpočívat, číst si knížku, poslouchat hudbu nebo se připojit na volně přístupnou wi-fi a brouzdat po internetu. Super je, že přímo na sále je možnost sledovat nejnovější filmy či seriály na Netflixu a Disney+. My jsme se koukali na Avatara 2, takže nám návštěva rychle utekla.

„Je to hezké, příjemné prostředí. Překvapilo mě asi to, že to vůbec nebolelo a hrozně rychle to uteklo.“

Kája Kalenská, Brand Engagement Executive

Nejvíce nás asi překvapilo, že je odběr bezbolestný. V podstatě jsme si hodinku poseděli a odpočinuli si. Po odběrech jsme měli možnost se na recepci posilnit dobrou kávičkou a nabídnout si sladkost.

Krevní plazma se získává pomocí metody zvané plazmaferéza. V krvi se oddělí pouze plazma a zbytek složek se vrací zpět do těla. Na konci odběru se získá 650 až 880 ml plazmy. Plazma se v těle obnoví do 48 hodin a odběr je možné opakovat jednou za dva týdny.
Cara Plasma, krevní plazma, odběr
Zdroj: Refresher

Co můžeš dárcovstvím získat?

Nejdůležitějším přínosem dárcovství je dobrý pocit z pomoci. Tím, že se rozhodneš strávit hodinku na odběrovém místě, můžeš někomu zachránit život. Má to ale samozřejmě i další výhody, které můžeš využít. Pravidelným dárcovstvím získáš:

  • přehled o svém zdravotním stavu
  • zjištění krevní skupiny
  • nárok na finanční kompenzaci – 600 Kč za první odběr, 1 000 Kč za druhý odběr a 800 Kč za každý další odběr
  • pokud se rozhodneš darovat bezpříspěvkově, máš nárok na den placeného volna a můžeš si z daňového základu odečíst 3 000 Kč za každý odběr

„Za mě je super, že pokud člověk chodí pravidelně, tak má zároveň dost pod kontrolou svůj zdravotní stav, protože jeho krev se při každém odběru testuje, a pokud má člověk nějaký problém, odhalí ho hned na začátku,“ shrnula důvody pro odběr kolegyně Kája.

Kromě toho máš možnost zapojit se do věrnostního programu Cara Plasma. Za každý odběr získáš body, které můžeš následně vyměnit za hodnotné dárky. Například Apple Watch, chytré hodinky Garmin nebo kávovar. Své body přehledně uvidíš v aplikaci, kde budeš také dostávat notifikace na další naplánované odběry. My jsme si za odměnu odnesli lahev vína.

Kdo může darovat a pro koho naopak dárcovství není vhodné?

Krevní plazmu může darovat každý člověk mezi 18 až 65 lety věku a s váhou mezi 50 až 130 kg. Budeš potřebovat občanku, kartičku pojišťovny, a pokud jsi cizinec, také platné povolení k pobytu. Podmínkou je podstoupení lékařské prohlídky a absolvování administrativního procesu.

Nejsi vhodným dárcem, jestliže sis v posledních 6 měsících nechal*a udělat tetování či piercing, nedávno jsi podstoupil*a očkování nebo se zotavuješ po úrazu či nemoci. Kontraindikací jsou i modřiny a pohmožděniny. Odběr nelze provést lidem s tenkými žílami na pažích. Nechoď na něj, ani pokud cítíš slabost či nachlazení. Ženy by neměly podstupovat odběr krevní plazmy během menstruace a při kojení.

Cara Plasma, krevní plazma, odběr
Zdroj: Refresher
Domů
Sdílet
Diskuse