Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
22. září 2023 8:14
Čas čtení 0:53
Radim Šlechta

Jak ve vesmíru vzniká život? Existují stovky způsobů

Jak ve vesmíru vzniká život? Existují stovky způsobů
Zdroj: Pexels/pixabay/volně k užití
NEWS VESMÍR
Uložit Uložené

Vědecký tým naznačil, že život mohl vzniknout několika různými způsoby.

Z čeho vznikl život na Zemi? Abychom to zjistili, potřebovali bychom podle odbornic a odborníků stroj času. Průzkum ale nyní pomohl nasimulovat planetární podmínky a vznik života. Podle nejnovějších poznatků existují stovky možností, jak na Zemi začal.

Je pravděpodobné, že organický život z anorganického vesmíru vzniká na základě opakující se chemické reakce, konkrétně autokatalýzy. Vesmír v podstatě použije prvky, které má, pouze ke specifickým reakcím. Ukazuje se ale, že je více možností, jak je „smíchat dohromady“, aby život vznikl.

Doporučeno
Údajné mimozemské kostry nalezené v Mexiku nejsou podle lékařů sestavené z více různých koster Údajné mimozemské kostry nalezené v Mexiku nejsou podle lékařů sestavené z více různých koster 21. září 2023 17:47

„Předpokládalo se, že jsou tyto druhy reakcí velmi vzácné. Ukazuje se ale, že tomu tak zdaleka není a stačí se jen správně podívat,“ uvedla ve svém prohlášení Betül Kaçar, astrobioložka podporovaná NASA a profesorka bakteriologie na University of Wisconsin-Madison.

„Nikdy se s naprostou jistotou nedozvíme, co přesně se na této planetě odehrálo, že to vytvořilo život. V laboratoři ale můžeme simulovat několik planetárních podmínek, abychom pochopili, jaké reakce ke vzniku udržení života zde probíhají,“ dodává.

Kaçar společně se svým týmem našla 270 kombinací molekul se schopností autokatalýzy, přičemž hledala především ty reakce, které produkují více kopií stejných molekul a s jejichž rostoucím počtem roste také rychlost reakce. Vědecký tým přirovnává výzkum ke knize receptů – jen je výrazně složitější, než očekával.

Ne každá reakce totiž může vést ke vzniku života, ale skutečnost, že jich je tolik, naznačuje, že existuje mnoho způsobů, jak k němu může dojít.

Domů
Sdílet
Diskuse