Jít do obchodu, koupit si kolu, brambůrky, jít domů a tam to všechno spořádat. To může být v pohodě, když to uděláš jednou za uherský rok. Ale co když si takto dopřáváš denně? K podobné konzumaci se váží zdravotní potíže, které se nemusí vyplatit.
Americké Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) sledovalo, jak lidé konzumují sladké limonády, kterých jsou v každém obchodu plné regály. Oblíbené nealko je však často stejným či velmi podobným problémem, co se dopadů na zdraví týče, jako jiné dostupné „nástrahy“, které si můžeme koupit.
Žena snědla rybu kontaminovanou smrtící bakterií, přišla o všechny končetiny
25. září 2023 v 12:25
V anketě ve Spojených státech uvedlo hned 63 % dotazovaných, že vypije minimálně jednu plechovku slazených limonád denně. „Vysoký příjem přidaného cukru je spojen s četnými nepříznivými zdravotními důsledky, od zvýšené hmotnosti a rizika zánětu až po duševní zdraví a rakovinu,“ sdělila pro web Eat This, Not That! dietoložka Kelsey Costa. A to už jsou velká rizika.
Ani Česká republika na tom není kdovíjak dobře. „V průměru konzumuje každý Čech 40 kg cukru. Nejméně polovina z tohoto množství připadá na sladké nápoje, které jsou pro naše zdraví značně zatěžující, a to zvláště v případě, když je konzumujeme příliš často a v nadměrném množství,“ komentovala situaci Česká průmyslová zdravotní pojišťovna. Podle ČSÚ se průměrné roční číslo pohybuje okolo 36 kilogramů.
Diabetes, kolaps ledvin, jater a řídnutí kostí
První věc, která nás ve spojení s konzumací sladkých nápojů asi napadne, je přibírání. A je pravda, že v každé plechovce je zhruba 150 až 200 kalorií z přidaných cukrů, které se hubnou velmi těžko. Mnohem těžšími dopady však může být možná cukrovka druhého stupně nebo potenciální řídnutí kostí.
V prvním případě, dle časopisu Diabetes Care z prosince 2019, vzrostlo za pouhé 4 roky riziko cukrovky u těch, kteří denně konzumovali slazené nápoje, o 16 %. Podle studie The American Journal of Clinical Nutrition ze září 2014 vzroste s každou zkonzumovanou plechovkou limonády riziko zlomeniny kyčle o 14 %. Problémem má být zejména kyselina fosforečná, která se v nápojích nachází a brání správnému vstřebávání vápníku.
Rizik je ale mnohem více. Od zkažených zubů přes riziko ztučnění jater až po možnou tvorbu ledvinových kamenů či vysokého rizika infarktu. Proto je lepší zůstat u vody.