Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
25. září 2023 12:25
Čas čtení 1:39
Ilona Hobzová

Žena snědla rybu kontaminovanou smrtící bakterií, přišla o všechny končetiny

Žena snědla rybu kontaminovanou smrtící bakterií, přišla o všechny končetiny
Zdroj: Wiki Commons/CDC/James Gathany
ZAJÍMAVOSTI SPOJENÉ STÁTY AMERICKÉ (USA) ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Přátelé nyní pro ženu a její rodinu uspořádali sbírku, aby jim ve složité situaci pomohli.

Nedávno jsme tě informovali o bakteriích známých jako vibrio, které se vyskytují ve vodách východního pobřeží Spojených států. Infekce, které způsobují, mohou být pro člověka velmi nebezpečné. Veřejným prostorem nyní otřásá případ ženy ze San José v Kalifornii, která po pozření bakterií kontaminované ryby bojovala o život a v důsledku infekce přišla o všechny končetiny.

Doporučeno
Vapuješ? Můžeš častěji onemocnět. Studie dokázala, že e-cigarety paralyzují tvé imunitní buňky Vapuješ? Můžeš častěji onemocnět. Studie dokázala, že e-cigarety paralyzují tvé imunitní buňky 25. září 2023 8:59

„Měla černé prsty, černé nohy, černý ret. Selhávaly jí ledviny.“

Čtyřicetiletá Laura Barajas si letos v červenci na trhu koupila tilápii, oblíbenou rybí pochoutku. O pár dní později byla hospitalizována na jednotce intenzivní péče, a lékařský personál ji dokonce musel uvést do umělého spánku. „Měla černé prsty, černé nohy, černý spodní ret. Měla úplnou sepsi a selhávaly jí ledviny,“ uvedla pro tamní média kamarádka ženy Anna Messina a dodala, že Bajaras byla skutečně ve velmi kritickém stavu. Musela být dokonce napojena na dýchací přístroj. 

Ženě byla v nemocnici diagnostikována infekce už zmíněnou bakterií Vibrio vulnificus, která se v tilápii vyskytovala. Infekci lze dobře léčit v případě, že se na ni přijde včas a nakažený člověk dostane antibiotika. Bez rychlého zásahu však může způsobit chorobu, která požírá maso a kterou lze zastavit pouze amputací. 

Podle amerického Centra pro kontrolu nemocí (CDC) není ani třeba k nákaze sníst kontaminované potraviny. Člověk se může nakazit už jen tím, že se přes otevřenou ránu dotkne ryby, její šťávy nebo mořské či brakické vody, v níž se bakterie nachází. Riziko je podle CDC vyšší u lidí, kteří do kontaminované vody vlezou s řeznou ránou na ruce, hojícím se piercingem nebo tetováním.

„Každoročně máme hlášeno asi 150–200 případů infekce Vibrio vulnificus a přibližně jeden z pěti lidí s touto infekcí umírá – někdy dokonce do jednoho až dvou dnů od onemocnění,“ upozornilo CDC v září ve svém varování pro veřejnost. Bakterie vibrio způsobuje jen ve Spojených státech každoročně odhadem 80 tisíc onemocnění, většina nemocných má ale mírnější příznaky než ty, které souvisejí s kmenem Vibrio vulnificus.

Doporučeno
Samoléčba může být nebezpečná při jakékoli zdravotní diagnóze Samoléčba může být nebezpečná při jakékoli zdravotní diagnóze 25. září 2023 9:43

Rodina ženy nyní vyčkává, jak se bude její stav vyvíjet. Doma na ni čeká partner a šestiletý syn Gael. Anna Messina a další přátelé pro rodinu založili sbírku, která jí má pomoci v těžké životní situaci. Lauřin partner Jose totiž kvůli péči o syna a další dvě děti z předchozího vztahu musel odejít z práce. Joel má sice zdravotní pojištění, není ale jasné, zda se bude vztahovat i na jeho partnerku. 

„Narůstající účty za nemocniční výdaje jsou zdrcující a Lauřin fyzický stav si vyžádá výrazné změny v jejich životě, protože se všichni budou muset přizpůsobit novým podmínkám,“ stojí v popisku sbírky.

Doporučeno
Operovat bude robot. Zlínská nemocnice má výjimečnou akvizici za 65 milionů korun Operovat bude robot. Zlínská nemocnice má výjimečnou akvizici za 65 milionů korun 25. září 2023 12:05
Domů
Sdílet
Diskuse