Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
16. října 2023 16:50
Čas čtení 1:58
Ilona Hobzová

VIDEO: „Dokud mám smlouvu, musím je připravovat.“ Jaký je osud trenéra české fotbalové reprezentace?

VIDEO: „Dokud mám smlouvu, musím je připravovat.“ Jaký je osud trenéra české fotbalové reprezentace?
Zdroj: TASR/AP
SPORT FOTBAL ZPRÁVY Z DOMOVA
Uložit Uložené

Pozici reprezentačního kouče bude v týdnu řešit výkonný výbor.

Česká fotbalová reprezentace má za sebou další dva zápasy v rámci kvalifikace o postup na evropský šampionát v roce 2024. V neděli Tomáš Souček vystřelil Česku nad Faerskými ostrovy těsnou výhru 1:0 na penalty. Debakl pak Češi prožili minulý čtvrtek, kdy podlehli Albánii 0:3. Šéf českého fotbalu Petr Fousek následně svolal výkonný výbor Fotbalové asociace České republiky (FAČR), který bude řešit pozici reprezentačního kouče Jaroslava Šilhavého.

„Dokud mám smlouvu, tak musím mužstvo připravovat“

Zda to bude právě Šilhavý, kdo reprezentaci do zbývajících kvalifikačních zápasů povede, tedy není jasné. Podle webu Football Club to předběžně vypadá, že o osudu Šilhavého coby kouče národní reprezentace bude výbor jednat v úterý. Ve výkonném výboru je 12 lidí, na přijetí rozhodnutí je třeba nadpoloviční většina.

Členové výkonného výboru FAČR

Petr Fousek, předseda VV FAČR
Jiří Šidliák, místopředseda VV FAČR za Moravu
Jan Richter, 2. místopředseda VV FAČR za Čechy
Pavel Nezval, předseda Řídící komise pro Moravu
Martin Drobný, předseda Řídící komise pro Čechy
Dušan Svoboda, člen za kluby první a druhé ligy
Adolf Šádek, člen za kluby první a druhé ligy
Václav Andrejs, člen za Čechy
Tomáš Neumann, člen za Čechy
Rudolf Řepka, člen za Čechy
Vladimír Kristýn, člen za Moravu
Radek Zima, člen za Moravu

A jak svou budoucnost u národní reprezentace vidí sám Šilhavý? Zdá se, že z případného odchodu z funkce si těžkou hlavu nedělá. „Vyčkám, jak se výbor rozhodne, jsem připraven na všechno,“ uvedl v pozápasovém rozhovoru. Když se jej reportér zeptal, zda chce trénovat dál, příliš informací ani emocí z trenéra nedostal. „Tak samozřejmě mám smlouvu a dokud výkonný výbor neřekne, že končím, tak musím mužstvo připravovat a uvidíme potom, co bude,“ dodal.

Šilhavý vede českou reprezentaci od roku 2018 a kapitán mužstva Tomáš Souček by byl rád, kdyby tomu tak bylo i nadále. „Myslím, že jsme s ním zažili dlouhé časy a i hodně pozitivní, ať jde o Euro, nebo další věci. Já podporuji trenéra, realizační tým, všechny hráče, takže jsem s nimi. Tak to má být, když se výkonný výbor spojí s hráči, protože oni sami nejsou v kabině a nevědí, jak to hráči cítí,“ citoval Součka server iRozhlas.

Anketa:
Měl by podle tebe zůstat Jaroslav Šilhavý trenérem fotbalové reprezentace?
Rozhodně ano, na trenérský post patří.
Nadšený*á z něj nejsem, ale měl by ještě dostat šanci.
Už dávno tam měl být někdo jiný.
Rozhodně ano, na trenérský post patří.
14 %
Nadšený*á z něj nejsem, ale měl by ještě dostat šanci.
36 %
Už dávno tam měl být někdo jiný.
50 %

Jiný názor než Souček má například historicky nejlepší střelec národního týmu Jan Koller. „Nejsem zastáncem rychlých výměn, trenéra Šilhavého jsem se zastával i po neúspěšné kvalifikaci na mistrovství světa. Ale teď si říkám, jestli ještě vůbec něco může reprezentaci dát. Byl jsem překvapen jeho reakcí po Albánii: vyzařovalo z něj, že už toho má plné zuby. I na týmu je vidět, že by mu prospěl nový šéf. Mužstvo moc nefunguje a kluci hrají pod své možnosti,“ uvedl bývalý hráč v anketě Sport.cz.

Doporučeno
Osud jim zpečetila hospoda. Jak se z hokejových šampionů stali zrádci státu odsouzení na roky tvrdého vězení  Osud jim zpečetila hospoda. Jak se z hokejových šampionů stali zrádci státu odsouzení na roky tvrdého vězení 6. října 2023 11:00

Podobného názoru je i bývalý reprezentant Jan Rajnoch: „Šilhavý je ve složité situaci, kterou mu nepřeju. U týmu je dlouhou dobu a jeho práce s mančaftem není úplně ideální. Zápasy nároďáku jsou pořád stejné: chybí mi tam pojetí moderního fotbalu, hrdost na svoji zemi i týmovost. Je to samozřejmě i o hráčích a jejich přístupu, ovšem hlavní zodpovědnost má vždycky trenér.“

Domů
Sdílet
Diskuse