Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
19. října 2023 v 8:10
Čas čtení 1:11
Anna Koucká

Komu chutná, tomu se lépe daří, ukazuje studie. Jak mají spokojená bříška Češi a Češky?

Komu chutná, tomu se lépe daří, ukazuje studie. Jak mají spokojená bříška Češi a Češky?
Zdroj: Unsplash/Sara Dubler/volně k užití
GASTRO GASTRONOMIE
Uložit Uložené

Jak souvisí jídlo a pocit spokojenosti? Společnost Gallup uspořádala rozsáhlý průzkum, jenž měl za úkol zjistit, jak moc potěšení, které lidé z různých zemí světa zažívají při jídle, koreluje s jejich obecnou spokojeností v životě.

Do průzkumu se zapojilo 142 zemí světa a přinesl překvapivé výsledky. Studie se zeptala zhruba tisícovky lidí z každé země na to, zda jim chutnalo jídlo, které jedli v posledním týdnu. Úplně nejspokojenější pak bylo obyvatelstvo Portorika, Řecka a Norska, informuje server The Guardian


Studie rovněž zkoumala, zda lidé měli pocit, že v posledním týdnu jedli zdravě, a také zda měli na výběr z mnoha různých druhů a typů potravin. 


Česká republika si v žebříčku vedla poměrně dobře. S jídlem bylo podle studie v posledním týdnu spokojeno 96 procent Češek a Čechů. Osmdesát pět procent pak odpovědělo, že se v uplynulém týdnu stravovalo zdravě, a 83 procent uvedlo, že mělo při výběru jídel mnoho možností.


Naši slovenští sousedé si ale stáli ještě lépe. Spokojená bříška totiž mělo 97 procent z nich, 86 procent uvedlo, že jejich jídlo bylo zdravé, a 70 procent pak potvrdilo i velkou možnost výběru. 

Výběr a dobré jídlo jako recept na štěstí


Naopak úplně nejhůř na tom byla Demokratická republika Kongo a Sierra Leone. Tam se hranice spokojenosti pohybovala jen okolo padesáti procent a tyto státy uváděly i nejmenší možnost výběru. Z evropských zemí pak nejhůř dopadla Litva. 


Podle společnosti Gallup ale jídlo a spokojenost s ním korelují s celkovým pocitem spokojenosti. Lidé, kterým chutná, mají podle průzkumu 1,29krát vyšší pravděpodobnost, že budou spokojení, a 1,45krát lépe se daří těm, kteří mají pocit, že mají u jídla na výběr. 


„U osob, které mají pocit, že mají na výběr z různých druhů potravin, a konzumují potraviny, které jim chutnají a jsou výživné, je výrazně vyšší pravděpodobnost, že budou mít vyšší subjektivní pohodu, než u osob, které nemají takový pocit z jídla, a to i při kontrole dalších faktorů, o nichž je známo, že ovlivňují subjektivní pohodu, jako je příjem, vzdělání a věk,“ uvádí studie ve svém závěru. 

Domů
Sdílet
Diskuse