Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
Čteš článek:
Toto je 10 nejnebezpečnějších ostrovů světa. Obývají je hadi i domorodé kmeny, které tě bez milosti zabijí

7. Mijakedžima, Japonsko

Mijakedžima je sopečný ostrov ve Filipínském moři, který najdeš jihovýchodně od Tokia. V centru tohoto malého ostrůvku se nachází aktivní sopka Oyama, která ho dělá tolik nebezpečným. Oyama v historii již několikrát vybuchla a poslední sopečné erupce trvaly dlouhé čtyři roky. K obyvatelům a obyvatelkám tak neustále proudily nebezpečné výpary, až nakonec vláda rozhodla o jejich evakuaci.
 
Po pěti letech se místní mohli vrátit do svých domovů, ale výpary i nadále narušují klid tohoto ráje na zemi. Lidé žijící na ostrově Mijakedžima se s nimi však již sžili. Pro případ poplachu u sebe neustále nosí plynové masky a dál si žijí svými životy. No, my bychom to asi neriskovali.

Miyake-Jima
Zdroj: NASA/volně k použití

6. Severní Sentinel, Indie

Že se na seznamu nejnebezpečnějších ostrovů světa nachází Severní Sentinel, tě pravděpodobně nepřekvapí. Tento ostrov v Bengálském zálivu v Indii na sebe už několikrát přitáhl pozornost celého světa.
 
Severní Sentinel je domovem domorodých Sentinelců, kteří žijí v odloučení už 60 tisíc let a návštěvy zvenčí ostře odmítají. Právě kvůli nim indická vláda dokonce zakázala, aby se kdokoli k ostrovu přibližoval na kratší vzdálenost než pět kilometrů. Sentinelci totiž na všechny cizince střílí smrticími oštěpy a šípy, což se v roce 2006 stalo osudným i dvěma rybářům, kteří se zatoulali příliš blízko ostrovu. V roce 2018 zase domorodci zabili 27letého Johna Allena Chaua, který se na ostrově snažil prosadit křesťanství.
 
Proč přesně Sentinelci tolik odmítají kontakt s okolím světem, není jisté. Prostě chtějí klid a nám nezbývá než to respektovat.

Sentinel
Zdroj: Wikimedia Commons/Medici82/volně k použití

5. Gruinard, Skotsko

Zhruba na půli cesty mezi skotským Gairlochem a Ullapoolem se nachází ostrov Gruinard, nejdivočejší a nejméně obydlený kout Velké Británie. Důvod, proč je tento malý oválný ostrov tak nebezpečný, je jednoduchý. Britská vláda na něm v minulosti prováděla pokusy s bakterií antrax a během druhé světové války se na něm prováděly i testy biologických zbraní.

Doporučeno
„Byla to zábava,“ myslela si 14letá pachatelka. Matku dlouhé dny mučili, její hlavu pak všili do panenky Hello Kitty „Byla to zábava,“ myslela si 14letá pachatelka. Matku dlouhé dny mučili, její hlavu pak všili do panenky Hello Kitty 10. října 2023 v 6:00

To vedlo ke smrtelnému znečištění ostrova, a protože se na něm mnoho zvířat nakazilo a později zemřelo, vláda musela dát celý ostrov do karantény. V 80. letech 20. století byl pak Gruinard dekontaminován, ale stále je neobydlený a v jeho půdě se i nadále nachází smrtící bakterie.

Gruinard
Zdroj: Wikimedia Commons/Toby Speight/volně k použití

4. Saba, Karibik

Tak tohle je tropický ráj. Ostrovu Saba v Karibiku se přezdívá „neposkvrněná královna“. Má nedotčenou krásu, bohatý ekosystém a turisté a turistky na něm mohou zažít nezapomenutelné potápění i dechberoucí hiky. Tedy pouze v případě, že jim vyjde počasí. V opačném případě mohou na ostrově přijít o život.
 
Saba je nebezpečný kvůli silným hurikánům, které se v jeho okolí kumulují. Karibské úřady dokonce uvádí, že ostrov byl zasažen nejsilnějšími hurikány za posledních 150 let a že byl poničen více než kterýkoli jiný ostrov. Pokud tě tedy láká Karibik a nedotčená příroda, prve raději pořádně zkontroluj počasí. Ať nepřijdeš o život.

Saba
Zdroj: NASA/volně k požití
Čti na další straněČti na předchozí straně
Článek končí na další straně
Strana 2 z 3
Domů
Sdílet
Diskuse