Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
15. listopadu 2023 11:00
Čas čtení 5:06
Ilona Hobzová

Zavřeli mě do minus 120 stupňů Celsia. V nohách mi píchaly jehličky a soustředila jsem se jako nikdy

Zavřeli mě do minus 120 stupňů Celsia. V nohách mi píchaly jehličky a soustředila jsem se jako nikdy
Zdroj: Refresher/Lucie Kotvalová
ZDRAVÍ ZDRAVÍ
Uložit Uložené

Zmrznu, nebo nezmrznu, to je, oč tu běží.

Čas od času mám možnost vyzkoušet si to, o čem píšu, na vlastní kůži. Letos na jaře jsem okusila fotbalový trénink s profesionálními hráčkami na Strahově a v pražském fitcentru Gymstory jsem zjistila, jaké to je vrátit se ke kořenům formou ideomotorického tréninku. Tentokrát jsem měla možnost překonat asi jednu z největších výzev.

Dnes je tu zima, řekla kolegyně ve vyhřáté kanceláři. Aha

Nejsem zrovna fanynkou otužování. Obdivuji ty, kteří se v zimních měsících dokáží s naprostým klidem ponořit do ledové vody a ještě se u toho kvůli fotografii na sociální sítě hezky tvářit. Miluji teplý kašmírový svetr, litry čaje pod vlněnou dekou a návštěvu sauny, v níž teplota stoupá ke 100 stupňům Celsia. Mám ale také ráda výzvy, a tak jsem využila nabídky vlézt do prostoru, kde je rovněž více než 100 stupňů Celsia. Jen v minusových hodnotách. 

Chladovou terapii používali lidé při léčbě bolesti už v dávných dobách a známe ji v určité formě i dnes, když na zraněné místo přikládáme sáček mražené zeleniny. Zprávy o léčbě ledem pocházejí už z dob starého Egypta. Lokální kryoterapii a celotělovou terapii chladem při minus 120 stupních Celsia zavedl koncem 70. let minulého století v Japonsku profesor Toširo Jamauči. Jen o pár let později na něj v Evropě navázal německý revmatolog Reinhard Fricke.

Kryoterapie je bezpečná rehabilitačně-relaxační metoda, kdy je celý organismus na krátký časový úsek vystaven velmi nízké teplotě, což způsobí pozitivní fyziologickou reakci celého organismu. Zlepší se obranyschopnost organismu, zvýší se odolnost proti chladu, urychlí se hojicí procesy a dojde ke zvýšení vitality.

V současné době nabízí kryokomory řada míst v Česku, já jsem se vydala do mně známého Gymstory v Praze 6. Jak už jsem zmínila, terapii chladem jsem nikdy předtím nevyhledala. Nebyla jsem si tedy jistá, co přesně mě čeká. Věděla jsem jen, že mi bude zima, a proto jsem se v den plánované návštěvy při každé poznámce kolegů a kolegyň o tom, jaká je v kanceláři zima, ironicky ohradila. 

S ledovým klidem. Doslova

Nebyla jsem ten den první, kdo si termín a čas návštěvy kryokomory zarezervoval. Měla jsem tedy možnost alespoň zaznamenat pocity dvojice lidí, kteří z ní vylezli přede mnou, doprovázeni mrazivým oparem, který otevřením dveří komory přinesli do místnosti před ní.

Žádné drkotání zuby, žádné klepání, žádné omrzliny. Z dvojice vyzařoval ledový klid (jak jinak). „Šlo by tam pobýt i déle?“ ptal se muž, který v komoře zůstal po celý vyměřený čas, byť mohl místnost opustit i dříve, což byl i můj plán, kdyby to „fakt nešlo vydržet“.

Kryokomora v Gymstory je otevřená tři hodiny týdně.
Kryokomora v Gymstory je otevřená tři hodiny týdně. Zdroj: Refresher/Lucie Kotvalová

Než jsem mohla vstoupit do kryokomory já, bylo třeba vyslechnout si důležité a srozumitelné pokyny a také podat informace o svém zdravotním stavu. Kryokomora totiž není vhodná pro každého, vyhnout by se jí měli lidé s akutními chorobami srdce a oběhu, s těžkou anémií, s onkologickými a záchvatovými onemocněními, s akutním onemocněním močového či dýchacího systému, pod vlivem alkoholu nebo drog a ženy od čtvrtého měsíce těhotenství. 

kryokomora, Gymstory
Zdroj: Refresher/Lucie Kotvalová

Na klidu nezkušeným lidem velmi přidává to, že po celou dobu terapie jsou uvnitř komory přes prosklené boxy ve vizuálním kontaktu se specialistou, který na ně v průběhu dohlíží a informuje je o čase i průběhu procedury.

Tajemstvím kryoterapie je vzduch v komoře ochlazovaný tekutým dusíkem. Ten je totiž tak suchý, že i v minus 110 stupních Celsia je pro lidské tělo pocitově i fyzicky snesitelný. Je logické, že vitalizační účinky mají kouzlo v náhlém ochlazení kůže a všech tělesných tkání. Teplota kůže klesne na deset až dva stupně Celsia. Tím se rychle utlumí kožní nervová zakončení a také zmírní vnímání bolesti. Teplota tělesného jádra zůstává během krátké, pouze několikaminutové terapie nepozměněna.

Základ vitalizačního účinku spočívá v náhlém ochlazení kůže. Teplota kůže poklesne na deset až dva stupně, rychle utlumí kožní nervová zakončení a tím zmírní vnímání bolesti. Nejen na kůži má tato terapie velmi dobré kosmetické účinky (celulitida), pomáhá i na zlepšení funkce kloubů, léčbu zánětů a otoků končetin a podporuje celkové prokrvení těla.

Nezbytnou součástí je také vybavení, bez kterého nelze do komory vstoupit a které mají v Gymstory pro každého připravené. Sám si člověk musí zajistit pouze bavlněné triko a kalhoty. Při vstupu před kryokomoru dostane krabičku, která obsahuje všechny ostatní nezbytnosti –⁠ roušku na zakrytí obličeje, čelenku na uši, rukavice, ponožky a pevnou izolační obuv, kterou představovaly dřeváky. Když se kolegyně fotografka mému rozkošnému outfitu dostatečně nasmála, blýskla mi pro ukázku (a vlastně i mně na památku) několik snímků. 

Krabička nezbytností, kterou dá obsluha komory před vstupem každému a není třeba se o nic starat.Součást vybavení, která byla pro kolegyni za objektivem asi největším zdrojem pobavení. Pro mě zase největším zdrojem tepla –⁠ jak jsem zjistila v komoře.Takto vybavená jsem mohla vstoupit do předkomory s teplotou –50 stupňů Celsia a následně do hlavní komory.
Zobrazit galerii
(3)

Pak už stačilo obsluhu i sebe ujistit, že jsem připravená, a otevřely se mi dveře do předkomory. Ta je teprve jakousi přípravou do hlavní komory a teplota v ní dosahuje asi –50 stupňů Celsia. Je třeba v ní vydržet alespoň půl minuty. Ta uběhla tak rychle, že jsem si snad ani nestihla uvědomit, že jsem najednou v teplotně tak rozdílném prostředí. 

V předkomoře jsem ještě machrovala. Přechod do hlavní komory byl sice také lehčí, než jsem čekala, rozhodně už jsem ale neměla myšlenky na podobná gesta.
V předkomoře jsem ještě machrovala. Přechod do hlavní komory byl sice také lehčí, než jsem čekala, rozhodně už jsem ale neměla myšlenky na podobná gesta. Zdroj: Refresher/Lucie Kotvalová

Při přechodu do ještě chladnější hlavní komory, která mě přivítala minus 120 stupni Celsia, ze mě všechny předchozí obavy zcela opadly a byla jsem sama na sebe docela naštvaná, že jsem se předtím plašila zbytečně. Aby měl čas v kryokomoře nějaký efekt, je ideální v ní pobýt alespoň minutu a půl a maximálně tři minuty. Mně časomíru (kterou jsem měla v kryokomoře po celou dobu na očích) nastavili na dvě minuty.

Doporučeno
Lidé si nechávají v Turecku zbrousit zdravé zuby na pahýly, aby dosáhli amerického úsměvu. „Budou toho litovat,“ varuje zubařka Lidé si nechávají v Turecku zbrousit zdravé zuby na pahýly, aby dosáhli amerického úsměvu. „Budou toho litovat,“ varuje zubařka 24. dubna 2024 7:00

Zejména první minuta utekla poměrně rychle a ještě jsem měla tendenci na fotografku i obsluhu dělat uklidňující gesta, v druhé části už jsem na mávání a ukazování zvednutých palců neměla ani pomyšlení. Ne že bych měla potřebu komoru opustit dříve, některé části těla mě ale nutily soustředit se sama na sebe a na celý prožitek.

Poslední sekundy už jsem tlačila dopředu i ve své hlavě.
Poslední sekundy už jsem tlačila dopředu i ve své hlavě. Zdroj: Refresher/Lucie Kotvalová

I když mi obsluha před vstupem doporučovala v komoře chodit dokola, vůbec jsem na to neměla pomyšlení. Jediný pohyb, který jsem zkusila, bylo občasné prohnutí se v kolenou, kde jsem mráz cítila nejvíc. I tak jsem ale zjistila, že mi nejvíc vyhovuje stát v klidu, soustředit se na svoje tělo a dech. Ačkoli přiznávám, že v posledních sekundách už to šlo zejména kvůli pocitům jehliček v nohách hůř a vyměřené dvě minuty pro mě byly tak akorát.

Nejčerstvější výsledky výzkumu účinků kryoterapie v oblasti sportu hovoří o tom, že se jedná o velice efektivní metodu, kterou se dá zvýšit výdrž i síla. Zároveň je považována za jeden z nejrychlejších způsobů regenerace, čehož se dá skvěle využít zejména po náročných sportovních aktivitách, závodech a podobně. V poslední době se také mluví o jejím pozitivním dopadu při rekonvalescenci po úrazech a zejména při potížích s klouby a páteří.

Kromě sportovců a aktivně žijících lidí je kryoterapie vhodná také pro osoby s chronickým únavovým syndromem, s oslabenou imunitou, psychickými depresemi, celulitidou, nadváhou, trpící migrénami či astmatem, pro jedince s roztroušenou sklerózou nebo třeba pro ty, kteří chtějí zlepšit hojení jizev.

Vůbec nejlepší byl ale na celém zážitku ten aklimatizační proces po opuštění obou komor –⁠ přechod zpátky do místnosti před ně. Ten pocit postupně přicházejícího tepla, které se mi začalo rozlévat chladným tělem, byl k nezaplacení a okamžitě mě přivedl k myšlence další návštěvy. Aby byla totiž kryoterapie co nejúčinnější, doporučuje se absolvovat kúru alespoň jednou ročně a v sérii nejméně deseti návštěv v co nejkratším období. 

Návrat z obou komor a pocit postupně se vracejícího tepla byl tak skvělý, že jsem hned myslela na další návštěvu kryokomory.
Návrat z obou komor a pocit postupně se vracejícího tepla byl tak skvělý, že jsem hned myslela na další návštěvu kryokomory. Zdroj: Refresher/Lucie Kotvalová
Pohyb po opuštění kryokomory by měl trvat alespoň deset minut.
Pohyb po opuštění kryokomory by měl trvat alespoň deset minut. Zdroj: Refresher/Lucie Kotvalová

Po opuštění kryokomory je třeba ještě prohřát organismus a nastartovat krevní oběh do normálu. K tomu má Gymstory velmi pestrou nabídku strojů –⁠ od běžeckého pásu, rotopedu, stacionárního kola až po veslovací trenažér. A protože jsem chtěla svůj zážitek ihned popsat kolegyni fotografce a protože jsem si jako typická novinářka z kanceláře zapomněla vhodné boty, sedla jsem na několik minut na rotoped.

Doporučeno
Byla jsem na CT. Jak probíhá vyšetření, které může odhalit rakovinu? Byla jsem na CT. Jak probíhá vyšetření, které může odhalit rakovinu? 4. dubna 2024 9:00

Po celou dobu pohybu se mi však zdálo, že to snad ani není potřeba. Zaplavilo mě tolik endorfinů a energie (bez přehánění), že jsem z ní čerpala ještě po zbytek celého dne. 

„Ach jo, to je zima,“ pronesla kolegyně po opuštění Gymstory v obchodním centru do listopadového podvečera. „Ani mi nepřijde,“ odpověděla jsem s úsměvem.

Domů
Sdílet
Diskuse