Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
15. prosince 2023 15:00
Čas čtení 2:28
Lucie Kotvalová

Přinášíme tipy na feministickou beletrii. Tohle jsou knihy plné emancipace, sexu i společenské kritiky

Přinášíme tipy na feministickou beletrii. Tohle jsou knihy plné emancipace, sexu i společenské kritiky
Zdroj: Unsplash/Kari Shea
REFRESHER KNIHY
Uložit Uložené

Nevíš, do které knihy se v zimních měsících začíst? Nebo co dát (případně si přát) pod stromeček k Vánocům? Koukni do našeho seznamu oblíbené současné feministické beletrie.

Feminismus postupně proniká do společenských struktur, vztahů, kinematografie i literatury. A právě o posledním zmíněném bude nyní řeč. Literatura totiž může sloužit jako katalyzátor radikálních, emancipačních či objevných myšlenek. Umí vzbudit soucit, přinést úlevu a pochopení, přivést vás k sebepéči i inspirovat k solidaritě.

Takže – které feministické knihy v kategorii beletrie jsme si za poslední roky oblíbili my?


Three Women od Lisy Taddeo

„Nechcete mi vyprávět o svém sexuálním životě?“

Takto oslovila novinářka Lisa Taddeo nespočet žen v amerických barech, než našla tři, které na otázku souhlasně kývly (bary prý obcházela s dítětem v šátku kolem trupu).

Následně strávila osm let jejich zpovídáním. Téma hovoru? Sex a touha. Výsledkem je unikátní kniha Three Women (Tři ženy), která přináší vhled do ženské sexuality i do toho, jak ji ovlivňuje patriarchální uspořádání západní společnosti.

Příběh se soustředí na Maggie, Linu a Sloane. Ambiciózní a mnoha privilegii obdařená Sloane vyhledává kromě svého manžela sex s dalšími lidmi – na jeho přání. Maggie měla poměr se svým středoškolským učitelem a čtenářstvo je v knize svědkem, jakou dohru měl takový vztah pro oba zúčastněné. Lina byla v dospívání znásilněna třemi spolužáky a autorka dále osvětluje i její nenaplňující manželský vztah a vášnivou aféru s bývalým přítelem. 

Doporučeno
KVÍZ: Vyznáš se v milostných párech ze slavných knih? KVÍZ: Vyznáš se v milostných párech ze slavných knih? 25. dubna 2024 13:00

Všechny ženy Taddeo pustily tak blízko, že to vyzní, jako by knihu napsaly ony samy. Právě díky intimnímu záběru je možné se třemi ženami hluboce soucítit – a v některých aspektech jejich příběhů dokonce rozpoznat sebe samu. Čtení tak pro některé může být vysoce bolestné, pro jiné zase úlevné a léčivé.

three women
Zdroj: Bloomsbury Publishing

Circe od Madeline Miller

Circe je román americké spisovatelky Madeline Miller zasazený do období mytického Řecka. Příběh je tak novodobou feministickou adaptací řeckých mýtů. Děj je vyprávěn z pohledu čarodějnice Circe, která se střetává s různými bájnými postavami, jako jsou Odysseus a jeho syn Télemachos, Hermés, Minotaurus či bohyně Athéna.

V myšlenkách a uvažování Circe mnohdy najdeme feministická sdělení – například o nespravedlivém postavení žen v řecké společnosti. Byť se jedná o fiktivní příběh, člověk se při čtení neubrání zpozorování mnohých paralel s dnešním a skutečným světem. Bohužel.

Circe
Zdroj: Hachette Book Group USA

Prsa a vajíčka od Mieko Kawakami

„V knize Prsa a vajíčka Mieko Kawakami vykresluje radikální a intimní portrét současného japonského dělnického ženství a líčí srdcervoucí cesty tří žen ve společnosti, ve které proti nim stojí nepřízeň osudu,“ zní oficiální popisek knihy Prsa a vajíčka.

Doporučeno
Život ve městě pro vyvolené se proměnil v horor. Od téhle české detektivky neodtrhneš oči Život ve městě pro vyvolené se proměnil v horor. Od téhle české detektivky neodtrhneš oči 8. dubna 2024 15:00

Japonská básnířka a spisovatelka v ní popisuje vzájemně propletené osudy tří žen – Natsuko, její starší sestry Makiko a její dospívající dcery Midoriko. Vyprávění odhaluje témata, jako je vyrovnávání se se stárnutím, vztah k vlastnímu tělu, duševní zdraví a mezilidské vztahy.

Prsa a vajíčka odeon
Zdroj: Nakladalství Odeon
Čti na další straně
Článek pokračuje na další straně
Strana 1 z 2
Domů
Sdílet
Diskuse