Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
15. prosince 2023 v 15:00
Čas čtení 2:28
Lucie Kotvalová

Přinášíme tipy na feministickou beletrii. Tohle jsou knihy plné emancipace, sexu i společenské kritiky

Přinášíme tipy na feministickou beletrii. Tohle jsou knihy plné emancipace, sexu i společenské kritiky
Zdroj: Unsplash/Kari Shea
REFRESHER KNIHY
Uložit Uložené

Nevíš, do které knihy se v zimních měsících začíst? Nebo co dát (případně si přát) pod stromeček k Vánocům? Koukni do našeho seznamu oblíbené současné feministické beletrie.

Feminismus postupně proniká do společenských struktur, vztahů, kinematografie i literatury. A právě o posledním zmíněném bude nyní řeč. Literatura totiž může sloužit jako katalyzátor radikálních, emancipačních či objevných myšlenek. Umí vzbudit soucit, přinést úlevu a pochopení, přivést vás k sebepéči i inspirovat k solidaritě.

Takže – které feministické knihy v kategorii beletrie jsme si za poslední roky oblíbili my?


Three Women od Lisy Taddeo

„Nechcete mi vyprávět o svém sexuálním životě?“

Takto oslovila novinářka Lisa Taddeo nespočet žen v amerických barech, než našla tři, které na otázku souhlasně kývly (bary prý obcházela s dítětem v šátku kolem trupu).

Následně strávila osm let jejich zpovídáním. Téma hovoru? Sex a touha. Výsledkem je unikátní kniha Three Women (Tři ženy), která přináší vhled do ženské sexuality i do toho, jak ji ovlivňuje patriarchální uspořádání západní společnosti.

Příběh se soustředí na Maggie, Linu a Sloane. Ambiciózní a mnoha privilegii obdařená Sloane vyhledává kromě svého manžela sex s dalšími lidmi – na jeho přání. Maggie měla poměr se svým středoškolským učitelem a čtenářstvo je v knize svědkem, jakou dohru měl takový vztah pro oba zúčastněné. Lina byla v dospívání znásilněna třemi spolužáky a autorka dále osvětluje i její nenaplňující manželský vztah a vášnivou aféru s bývalým přítelem. 

Doporučeno
KVÍZ: Poznáš knihu podle hlavní postavy? Otestuj se KVÍZ: Poznáš knihu podle hlavní postavy? Otestuj se 28. září 2024 v 15:00

Všechny ženy Taddeo pustily tak blízko, že to vyzní, jako by knihu napsaly ony samy. Právě díky intimnímu záběru je možné se třemi ženami hluboce soucítit – a v některých aspektech jejich příběhů dokonce rozpoznat sebe samu. Čtení tak pro některé může být vysoce bolestné, pro jiné zase úlevné a léčivé.

three women
Zdroj: Bloomsbury Publishing

Circe od Madeline Miller

Circe je román americké spisovatelky Madeline Miller zasazený do období mytického Řecka. Příběh je tak novodobou feministickou adaptací řeckých mýtů. Děj je vyprávěn z pohledu čarodějnice Circe, která se střetává s různými bájnými postavami, jako jsou Odysseus a jeho syn Télemachos, Hermés, Minotaurus či bohyně Athéna.

V myšlenkách a uvažování Circe mnohdy najdeme feministická sdělení – například o nespravedlivém postavení žen v řecké společnosti. Byť se jedná o fiktivní příběh, člověk se při čtení neubrání zpozorování mnohých paralel s dnešním a skutečným světem. Bohužel.

Circe
Zdroj: Hachette Book Group USA

Prsa a vajíčka od Mieko Kawakami

„V knize Prsa a vajíčka Mieko Kawakami vykresluje radikální a intimní portrét současného japonského dělnického ženství a líčí srdcervoucí cesty tří žen ve společnosti, ve které proti nim stojí nepřízeň osudu,“ zní oficiální popisek knihy Prsa a vajíčka.

Doporučeno
Podzim je tu. Vybíráme 10 knih, které budou mít na začátku podzimu největší hype Podzim je tu. Vybíráme 10 knih, které budou mít na začátku podzimu největší hype 23. září 2024 v 13:00

Japonská básnířka a spisovatelka v ní popisuje vzájemně propletené osudy tří žen – Natsuko, její starší sestry Makiko a její dospívající dcery Midoriko. Vyprávění odhaluje témata, jako je vyrovnávání se se stárnutím, vztah k vlastnímu tělu, duševní zdraví a mezilidské vztahy.

Prsa a vajíčka odeon
Zdroj: Nakladalství Odeon
Čti na další straně
Článek pokračuje na další straně
Strana 1 z 2
Domů
Sdílet
Diskuse