Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
21. prosince 2023 15:49
Čas čtení 0:38
Radim Šlechta

Teprve osmiletá šachistka se stala nejlepší hráčkou šampionátu. Lidi fascinuje její mimořádně vyspělý styl

Teprve osmiletá šachistka se stala nejlepší hráčkou šampionátu. Lidi fascinuje její mimořádně vyspělý styl
Zdroj: Flickr/Number 10/volně k užití
NEWS ŠACHY VELKÁ BRITÁNIE
Uložit Uložené

Bodhana Sivanandan dokázala pořádně potrápit mistry a mistryně šachu.

Osmiletá dívka z Velké Británie Bodhana Sivanandan nadchla šachovou obec a dostala titul nejlepší hráčky na šampionátu v Záhřebu. Mezi 555 zúčastněnými bez ohledu na gender skončila na 73. místě. Informuje o tom The Guardian.

Doporučeno
Nejlepší český šachista David Navara: Šachy jsou hra, sport, umění i věda. Velmistryň je málo, ale přibývají Nejlepší český šachista David Navara: Šachy jsou hra, sport, umění i věda. Velmistryň je málo, ale přibývají 19. července 2022 7:00

Celkem získala 8,5 bodu ze 13 možných. Zahrála si proti velmi dobře hodnoceným mistrům disciplíny. Podle vlastních slov je za ní mnohaletá dřina. Dívka je na sebe prý velmi hrdá.

„Vždy se snažím vyhrát všechny turnaje, všechny hry. Někdy se to podaří a někdy ne,“ uvedla hráčka v navazujícím rozhovoru.

Šachy si poprvé zahrála už ve pěti letech. Figurky ji fascinovaly během pandemie. Následně začala navštěvovat Anglickou šachovou asociaci a místní šachovou komunitu. Podle odborné veřejnosti má Bodhana obzvlášť na svůj věk mimořádně vyspělý styl hry, který se dlouho neviděl.

Dívka na sebe upozornila už letos v létě, kdy si zahrála partii s britským premiérem Rishim Sunakem. Jejich hra proběhla těsně předtím, než Sunak oznámil milionovou investici, aby měla země víc šachových velmistrů a velmistryň.

Domů
Sdílet
Diskuse