Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
22. prosince 2023 v 10:24
Čas čtení 1:15
TASR

NÁVOD: Špunt od šampaňského může letět rychlostí 80 kilometrů v hodině. Takto ho otevřeš správně

NÁVOD: Špunt od šampaňského může letět rychlostí 80 kilometrů v hodině. Takto ho otevřeš správně
Zdroj: Unsplash / Alexander Naglestad / volně k užití
ZAHRANIČÍ
Uložit Uložené

Zásah do oka při otevírání šampaňského může vést k trvalé slepotě, odchlípení sítnice nebo poškození čočky.

Skupina vědců varovala lidi, aby byli opatrní při otevírání lahví šampaňského během svátečního období. V článku zveřejněném na internetových stránkách časopisu British Medical Journal (BMJ) odborníci uvedli, že korkové zátky mohou z hrdla lahve vyletět rychlostí až 80 kilometrů za hodinu a způsobit trvalé poškození očí. Popisují také nejlepší způsob otevírání lahví, aby se toto riziko minimalizovalo.

Ethan Waisberg z katedry oftalmologie na Univerzitě v Cambridgi a jeho kolegové píší, že toto varování se může na první pohled zdát přehnané, ale poranění oka zátkou jsou často přehlíženou hrozbou.

Doporučeno
Co se děje s tvým tělem, když často užíváš spreje do nosu? Můžeš mít permanentní rýmu a přijít o čich Co se děje s tvým tělem, když často užíváš spreje do nosu? Můžeš mít permanentní rýmu a přijít o čich 21. prosince 2023 v 11:00

Tlak v 750mililitrové lahvi šampaňského nebo sektu je asi třikrát vyšší než v běžné pneumatice osobního automobilu. Korek tak může vystřelit až do výšky 13 metrů při rychlosti kolem 80 km/h. K oku se dostane za méně než pět setin sekundy, takže mrkací reflex je v tomto případě neúčinný. Zasažení oka vystřeleným špuntem může vést mimo jiné k trvalé slepotě, odchlípení sítnice a poškození čočky.

Podle doporučení Americké oftalmologické akademie by se lahev neměla před otevřením protřepávat a měla by se zchladit, aby se snížil tlak uvnitř. „Před otevřením otočte lahvičku v úhlu 45 stupňů směrem od ostatních i od sebe. Opatrně odstraňte drátěnou pojistku (mohla by působit jako další projektil) z horní části lahvičky a zároveň dlaní zatlačte na zátku,“ píší vědci v BMJ.

šampanské, fľaša, pohár
Zdroj: Claudio Schwarz / Unsplash /volně k užití

Vrchní část lahve by se pak měla omotat hadříkem a zátka by se měla pevně držet. Poté je třeba lahví jemně otáčet, dokud se zátka neuvolní, a působit tak proti síle, která ji vytlačuje. Pokud zátka zasáhne oko, je třeba okamžitě navštívit očního lékaře či lékařku. V článku autoři zdůrazňují potřebu informovanosti a preventivních opatření, jako jsou varovné štítky a šroubovací uzávěry.

Doporučeno
Santa tě chce umlátit pytlem s dárky, braň se! Máme tipy na nej vánoční hry Santa tě chce umlátit pytlem s dárky, braň se! Máme tipy na nej vánoční hry 21. prosince 2023 v 14:00

Studie zveřejněná v roce 2005 zjistila, že zátky z lahví šampaňského jsou příčinou 20 procent poranění očí v USA a 71 procent v Maďarsku. Přestože se zrak mnoha zraněných zlepšil, ve 26 procentech případů byl postiženým přiznán status trvale poškozeného zraku.

Domů
Sdílet
Diskuse