Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
21. prosince 2023 11:00
Čas čtení 4:34
Jana Chovancová

Co se děje s tvým tělem, když často užíváš spreje do nosu? Můžeš mít permanentní rýmu a přijít o čich

Co se děje s tvým tělem, když často užíváš spreje do nosu? Můžeš mít permanentní rýmu a přijít o čich
ZDRAVÍ
Uložit Uložené

Při užívání sprejů do nosu se vyplatí poslouchat rady lékařů a lékárníků, jinak si můžeš koledovat o pořádný problém.

„Ztratil jsem čich, a tudíž jsem necítil ani chuť jídla tak intenzivně. Například jsem přišel na to, že broskvový a citrónový ledový čaj chutnají stejně, liší se pouze vůní. Byl jsem si vědom toho, že spreje užívám déle, než bych měl. Pokaždé, když jsem si kupoval nový, mi v lékárně řekli, že ho mám užívat maximálně týden. Já jsem si však vždy potom koupil další,“ říká Peter, který dlouhá léta užíval různé značky sprejů do nosu.

Sáhneš po něm hned, jak se tvé nosní dírky stanou neprůchodnými, a pocit, když se uvolní, je k nezaplacení. Nosní spreje jsou jednoduchým a rychlým řešením při nemocech či alergiích. Při koupi v lékárně nám lékárníci a lékárnice vysvětlují, jak dlouho je můžeme užívat a kolikrát za den. Většina lidí tyto rady odborníků a odbornic poslouchá, avšak co se stane, budeš-li sprej do nosu užívat častěji a déle, než se má?

Nemusí se stát absolutně nic, ale může z toho vzniknout i seriózní problém, závislost či odolnost vůči jeho určitým složkám. Rozhodli jsme se proto prozkoumat toto téma podrobněji a v článku rozebrat to, co se s tvým tělem děje, pokud často užíváš spreje do nosu. O příběh nás obohatil také respondent Peter, který kvůli dlouhodobému užívání sprejů například ztratil čich a způsobil si další komplikace.

Pokud sleduješ náš web, určitě ti neuniklo, že na něj pravidelně přispíváme i zajímavými články o zdraví. Dočteš se například, kdy můžeš mít ve střízlivém stavu halucinace nebo co je to lucidní snění a jak probíhá. Snažíme se ti přinášet kvalitní content, proto pokud se ti naše tvorba líbí, můžeš naše redaktory podpořit přidáním se do klubu Refresher+.

muž, nádcha, vreckovka
Zdroj: Unsplash/Brittani Colette

Při dlouhodobém užívání přichází zpětný účinek

Aplikace spreje do nosu je sice velmi jednoduchá, málokdo však ví, jak ve skutečnosti funguje. Účinné látky ve volně prodejných dekongestivních nosních sprejích působí tak, že stahují cévy v nose. Otevírají tím nosní průchody, snižují otok a za několik vteřin po aplikaci může člověk volně dýchat. Platí to však jen v případě, že dodrží lhůtu užívání.

Pokud budeš sprej užívat příliš dlouho, může se objevit zpětný účinek, který způsobí, že pocítíš rychlou úlevu, avšak pouze krátkodobě. Přibližně po 30 minutách po aplikaci se však nos ještě více ucpe. Běžnou reakcí pacienta je pak to, že po spreji sáhne znovu a znovu. Důkazem toho je i respondent Peter.

„Nevím, jestli jsem měl závislost na sprejích. Vím jen to, že jsem měl nonstop ucpaný nos, tak jsem je dokola užíval. Kdyby se mi nos uvolnil, logicky bych je přestal užívat, protože bych to nepotřeboval,“ říká a dodává, že spreje užíval nonstop, i když ztratily účinnost. „Efekt na otok nosní sliznice v podstatě zmizel, a když náhodou zafungoval, bylo to jen na chvíli,“ říká.
Vyzkoušej předplatné REFRESHER+
jen za 12525
a čti vše bez omezení
Koupit předplatné
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 150215 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemčení?

  • Co se může stát při dlouhodobém užívání sprejů do nosu.
  • Co Petr zjistil, když ztratil čich.
  • Jak se zbavit vedlejších účinků a proč je třeba být trpělivý.
  • Jaké různé spreje do nosu existují.
Domů
Sdílet
Diskuse