Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
21. prosince 2023 v 14:00
Čas čtení 4:16
Ondřej Jarůšek

Santa tě chce umlátit pytlem s dárky, braň se! Máme tipy na nej vánoční hry

Santa tě chce umlátit pytlem s dárky, braň se! Máme tipy na nej vánoční hry
Zdroj: Insomniac Games/propagační materiál
TECH GAMING NEJLEPŠÍ HRY TIP NA HRY
Uložit Uložené

Svátky se blíží a my ti přinášíme tipy na hry, které navodí tu správnou akční vánoční pohodu.

Vítej u našeho nového herního výběru. Tentokrát jsme si pro tebe připravili osm bezva her, které se buď celé, nebo jen zčásti odehrávají během Vánoc a přímo vybízí, abys k nim usedl*a právě během svátků. Zařadili jsme hry napříč žánry, některé starší, nostalgické tituly a některé novější, takže by si na své měl přijít snad každý. Pojďme tedy rovnou na to!

Hitman: Blood Money

hitman
Zdroj: IO Interactive

Když se řekne Vánoce, málokomu asi vytane na mysli chladnokrevný nájemný zabiják s čárovým kódem vytetovaným na týlu hlavy. Znalci a znalkyně této slavné série si však možná vzpomenou, že hra Hitman: Blood Money z roku 2006 obsahovala zábavnou misi You Better Watch Out..., v níž se agent 47 účastní vánočního večírku pořádaného pornografickým magnátem, kterého je potřeba sprovodit ze světa. A dokonce zde můžeme zabít podnapilého muže v obleku Santy a obléct si jeho kostým.

Bonusovou vánoční misi s názvem Holiday Hoarders dostal i epizodický Hitman z roku 2016. Jedná se o přestylizovanou verzi pařížské mise The Showstopper a obsahuje několik výzev a vražd, které hráč musí splnit. Speciální mise se pak vrátila i v dalších pokračováních a vtipné je, že naším cílem zde byli mimo jiné Harry Lyme a Marvin Murchins, dvojice inspirovaná nechvalně známými bandity z filmů Sám doma!

Batman: Arkham Origins

arkham origins
Zdroj: WB Games

Titul Batman: Arkham Origins je asi nejopomíjenějším dílem populární arkhamské série, pořád se však jedná o solidní hru, která si své příznivce našla. Tvůrci v tomto prequelu zrecyklovali mapu z Arkham City, doplnili ji však o vánoční tematiku, což světu rázem dodalo nové kouzlo a atmosféru. Místo vánočního veselí a radosti se však Gotham zmítá v chaosu, za kterým stojí superpadouch Black Mask, jenž na Batmanovu hlavu vypsal tučnou odměnu. Kromě toho se netopýří muž musí vypořádat ještě s dalšími zloduchy, ale i policií, která mu jde po krku. Pokud ti hra unikla, vřele doporučujeme.

Saints Row 4: How The Saints Save Christmas

saints row
Zdroj: Deep Silver/propagační materiál

Ve světě her bys asi jen těžko hledal*a ulítlejší sérii než Saints Row. Čtvrtý díl dostal na konci roku 2013 příběhové rozšíření How The Saints Save Christmas, ve kterém zjišťujeme, že Santa Claus je uvězněn v simulaci a naším úkolem je zachránit jej. Boss, tedy hráčova postava, je však trochu jako Grinch, který vánoční svátky nemůže vystát. Během plnění mise však nakonec odhalí skutečný smysl Vánoc a jeho ledové srdce postupně roztaje. A o dávku žertů či bizarních nápadů přitom samozřejmě není nouze. Nechybí zde robotický sob s tryskami nebo sněhulák s automatickou zbraní. Prostě Saints Row

Duke: Nuclear Winter

duke nukem
Zdroj: WizardWorks/propagační materiál

Zavzpomínáme i na devadesátá léta. Série Duke Nukem byla ve své době fenoménem, její sláva však v pozdějších letech upadla. Hratelností se Duke Nukem 3D podobalo Doomovi, přineslo však několik zásadních novinek, jako například možnost interagovat s různými prvky v prostředí, ničit skla či používat záchod. Na sklonku roku 1997 dostala hra DLC s podtitulem Nuclear Winter, které kromě nových misí a levelů přineslo i nové typy nepřátel, jako třeba sněhuláka nebo elfy s brokovnicí. Na konci své výpravy na severní pól se pak náš svalnatý blonďák utkal s bossem oblečeným v santovském kostýmu. Duke Nukem 3D bylo zřejmě vrcholem série a i po letech dokáže pobavit.

Bully

bully
Zdroj: Rockstar Games/propagační materiál

Studio Rockstar Games udělalo díru do světa zejména díky sérii Grand Theft Auto, na kontě má však i řadu jiných povedených titulů, jako byl například Bully z roku 2006. Hra vyprávěla příběh Jamese „Jimmyho“ Hopkinse, který se jako nováček na internátní škole snaží vystoupat po žebříku popularity, aby nakonec učinil přítrž místní šikaně.

Doporučeno
Vybíráme TOP 5 her ve slevě: do 250 korun koupíš jednu z nejlepších hororovek na trhu i steampunkovou střílečku Vybíráme TOP 5 her ve slevě: do 250 korun koupíš jednu z nejlepších hororovek na trhu i steampunkovou střílečku 18. září 2024 v 11:00

Ve hře se mimo jiné vystřídají všechna roční období, hráč dochází na hodiny, plní minihry a vyvede i nejednu rošťárnu. Vánoc se pak týká například mise nazvaná Christmas is Here, v níž protagonista dostane dárek od mámy v podobně ohavného svetru se sobem. V edicích hry Scholarship Edition a Anniversary Edition můžeme ve městě potkat i starého ožralu v kostýmu Santy, který sedí na záchodě a je obklopen odpadky.

Hra kvůli citlivému tématu školní šikany vyvolala vlnu kontroverze, pravděpodobně by to ale asi nebyl Rockstar, kdyby tomu bylo jinak. Na druhou stranu se však objevili i zastánci hry, kteří oponovali, že šikanu nezlehčuje a cílem hrdiny je s ní skoncovat. Hra se v recenzích dočkala vysokých hodnocení a byla i komerčně úspěšná, plnohodnotné pokračování jsme však už nedostali.

Dead Rising 4

dead rising
Zdroj: Capcom/propagační materiál

Že jsou Vánoce obdobím klidu a míru? To v Dead Rising 4 ani zdaleka neplatí. Právě naopak. V této bláznivé zombie rubačce od Capcom Vancouver stříká krev, vzduchem létají kusy hnijících těl a nepřátele můžeš likvidovat bizarními zbraněmi od laserového meče až po granátomet, který střílí vánoční ozdoby. Při jednom z boss fightů se navíc musíš utkat s maniakem v obleku Santy Clause, který ti chce rozmlátit hlavu pytlem s dárky. Dead Rising je tak trochu žánrem sám o sobě a těšil se početné fanouškovské základně. Série prodala celosvětově přes 16 milionů kopií, čtvrtý díl z roku 2016 je však zatím posledním.

Yakuza

yakuza 5
Zdroj: Sega/propagační materiál

Sérii Yakuza lze označit za vůbec nejlepší herní výpravu do japonského zločineckého podsvětí. Poutavé a napínavé příběhy, skvěle napsané postavy a strhující hratelnost postavená zejména na intenzivních pěstních soubojích dělají z této série opravdový klenot ve výkladní skříni herního průmyslu. První dva díly obdržely remaky s podtituly Kiwami a Kiwami 2, které zážitek z původních her povznáší na ještě vyšší úroveň.

Doporučeno
Máš plné úložiště na PlayStationu? Tenhle disk má až 4 TB, hry se ti s ním načtou rychleji Máš plné úložiště na PlayStationu? Tenhle disk má až 4 TB, hry se ti s ním načtou rychleji 6. září 2024 v 13:30

Ačkoliv to v samotné hře není nijak výrazně akcentováno, první díl se odehrává v období Vánoc, jak může napovědět například výzdoba na některých místech ve světě. To platí i pro některé další díly série, například pro prequel Yakuza 0. Ve hře Yakuza 5 je pak dokonce i část, kdy se jeden z hlavních hrdinů Taiga Saejima převleče za Santu a zmlátí skupinku výtržníků. A to jen tak v nějaké hře zaručeně nezažiješ.

Spider-Man: Miles Morales

miles morales
Zdroj: Sony/propagační materiál

Studio Insomniac Games na svou bravurní hru se Spider-Manem z roku 2018 navázalo o dva roky později senzačním spin-offem, v němž se hlavního slova ujal Miles Morales, který v sobě na konci předchozí hry probudil pavoučí síly. Titul se odehrává během vánočních svátků, a jelikož Peter Parker odcestoval pryč na výlet se svou milovanou Mary Jane, je teď na mladém Milesovi, aby chránil životy všech obyvatel New Yorku.

A nemá to snadné. Zasněžený New York je sice krásný na pohled, město zločinu však nikdy nespí a kriminálníci kradou, přepadají a terorizují nevinné, jako by se nechumelilo. Ve Velkém jablku navíc vypukla válka mezi mocnou megakorporací a armádou zločinců, které vede Tinkerer. Pokud patříš mezi příznivce pavoučího muže, tahle hra ve tvé sbírce prostě nemůže chybět.

Domů
Sdílet
Diskuse