Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
21. prosince 2023 14:00
Čas čtení 4:16
Ondřej Jarůšek

Santa tě chce umlátit pytlem s dárky, braň se! Máme tipy na nej vánoční hry

Santa tě chce umlátit pytlem s dárky, braň se! Máme tipy na nej vánoční hry
Zdroj: Insomniac Games/propagační materiál
TECH GAMING NEJLEPŠÍ HRY TIP NA HRY
Uložit Uložené

Svátky se blíží a my ti přinášíme tipy na hry, které navodí tu správnou akční vánoční pohodu.

Vítej u našeho nového herního výběru. Tentokrát jsme si pro tebe připravili osm bezva her, které se buď celé, nebo jen zčásti odehrávají během Vánoc a přímo vybízí, abys k nim usedl*a právě během svátků. Zařadili jsme hry napříč žánry, některé starší, nostalgické tituly a některé novější, takže by si na své měl přijít snad každý. Pojďme tedy rovnou na to!

Hitman: Blood Money

hitman
Zdroj: IO Interactive

Když se řekne Vánoce, málokomu asi vytane na mysli chladnokrevný nájemný zabiják s čárovým kódem vytetovaným na týlu hlavy. Znalci a znalkyně této slavné série si však možná vzpomenou, že hra Hitman: Blood Money z roku 2006 obsahovala zábavnou misi You Better Watch Out..., v níž se agent 47 účastní vánočního večírku pořádaného pornografickým magnátem, kterého je potřeba sprovodit ze světa. A dokonce zde můžeme zabít podnapilého muže v obleku Santy a obléct si jeho kostým.

Bonusovou vánoční misi s názvem Holiday Hoarders dostal i epizodický Hitman z roku 2016. Jedná se o přestylizovanou verzi pařížské mise The Showstopper a obsahuje několik výzev a vražd, které hráč musí splnit. Speciální mise se pak vrátila i v dalších pokračováních a vtipné je, že naším cílem zde byli mimo jiné Harry Lyme a Marvin Murchins, dvojice inspirovaná nechvalně známými bandity z filmů Sám doma!

Batman: Arkham Origins

arkham origins
Zdroj: WB Games

Titul Batman: Arkham Origins je asi nejopomíjenějším dílem populární arkhamské série, pořád se však jedná o solidní hru, která si své příznivce našla. Tvůrci v tomto prequelu zrecyklovali mapu z Arkham City, doplnili ji však o vánoční tematiku, což světu rázem dodalo nové kouzlo a atmosféru. Místo vánočního veselí a radosti se však Gotham zmítá v chaosu, za kterým stojí superpadouch Black Mask, jenž na Batmanovu hlavu vypsal tučnou odměnu. Kromě toho se netopýří muž musí vypořádat ještě s dalšími zloduchy, ale i policií, která mu jde po krku. Pokud ti hra unikla, vřele doporučujeme.

Saints Row 4: How The Saints Save Christmas

saints row
Zdroj: Deep Silver/propagační materiál

Ve světě her bys asi jen těžko hledal*a ulítlejší sérii než Saints Row. Čtvrtý díl dostal na konci roku 2013 příběhové rozšíření How The Saints Save Christmas, ve kterém zjišťujeme, že Santa Claus je uvězněn v simulaci a naším úkolem je zachránit jej. Boss, tedy hráčova postava, je však trochu jako Grinch, který vánoční svátky nemůže vystát. Během plnění mise však nakonec odhalí skutečný smysl Vánoc a jeho ledové srdce postupně roztaje. A o dávku žertů či bizarních nápadů přitom samozřejmě není nouze. Nechybí zde robotický sob s tryskami nebo sněhulák s automatickou zbraní. Prostě Saints Row

Duke: Nuclear Winter

duke nukem
Zdroj: WizardWorks/propagační materiál

Zavzpomínáme i na devadesátá léta. Série Duke Nukem byla ve své době fenoménem, její sláva však v pozdějších letech upadla. Hratelností se Duke Nukem 3D podobalo Doomovi, přineslo však několik zásadních novinek, jako například možnost interagovat s různými prvky v prostředí, ničit skla či používat záchod. Na sklonku roku 1997 dostala hra DLC s podtitulem Nuclear Winter, které kromě nových misí a levelů přineslo i nové typy nepřátel, jako třeba sněhuláka nebo elfy s brokovnicí. Na konci své výpravy na severní pól se pak náš svalnatý blonďák utkal s bossem oblečeným v santovském kostýmu. Duke Nukem 3D bylo zřejmě vrcholem série a i po letech dokáže pobavit.

Bully

bully
Zdroj: Rockstar Games/propagační materiál

Studio Rockstar Games udělalo díru do světa zejména díky sérii Grand Theft Auto, na kontě má však i řadu jiných povedených titulů, jako byl například Bully z roku 2006. Hra vyprávěla příběh Jamese „Jimmyho“ Hopkinse, který se jako nováček na internátní škole snaží vystoupat po žebříku popularity, aby nakonec učinil přítrž místní šikaně.

Doporučeno
Škoda odpálila bombu. Nové futuristické superauto pro GT7 vyráží dech, jako první jsme ho vyzkoušeli Škoda odpálila bombu. Nové futuristické superauto pro GT7 vyráží dech, jako první jsme ho vyzkoušeli 25. dubna 2024 12:00

Ve hře se mimo jiné vystřídají všechna roční období, hráč dochází na hodiny, plní minihry a vyvede i nejednu rošťárnu. Vánoc se pak týká například mise nazvaná Christmas is Here, v níž protagonista dostane dárek od mámy v podobně ohavného svetru se sobem. V edicích hry Scholarship Edition a Anniversary Edition můžeme ve městě potkat i starého ožralu v kostýmu Santy, který sedí na záchodě a je obklopen odpadky.

Hra kvůli citlivému tématu školní šikany vyvolala vlnu kontroverze, pravděpodobně by to ale asi nebyl Rockstar, kdyby tomu bylo jinak. Na druhou stranu se však objevili i zastánci hry, kteří oponovali, že šikanu nezlehčuje a cílem hrdiny je s ní skoncovat. Hra se v recenzích dočkala vysokých hodnocení a byla i komerčně úspěšná, plnohodnotné pokračování jsme však už nedostali.

Dead Rising 4

dead rising
Zdroj: Capcom/propagační materiál

Že jsou Vánoce obdobím klidu a míru? To v Dead Rising 4 ani zdaleka neplatí. Právě naopak. V této bláznivé zombie rubačce od Capcom Vancouver stříká krev, vzduchem létají kusy hnijících těl a nepřátele můžeš likvidovat bizarními zbraněmi od laserového meče až po granátomet, který střílí vánoční ozdoby. Při jednom z boss fightů se navíc musíš utkat s maniakem v obleku Santy Clause, který ti chce rozmlátit hlavu pytlem s dárky. Dead Rising je tak trochu žánrem sám o sobě a těšil se početné fanouškovské základně. Série prodala celosvětově přes 16 milionů kopií, čtvrtý díl z roku 2016 je však zatím posledním.

Yakuza

yakuza 5
Zdroj: Sega/propagační materiál

Sérii Yakuza lze označit za vůbec nejlepší herní výpravu do japonského zločineckého podsvětí. Poutavé a napínavé příběhy, skvěle napsané postavy a strhující hratelnost postavená zejména na intenzivních pěstních soubojích dělají z této série opravdový klenot ve výkladní skříni herního průmyslu. První dva díly obdržely remaky s podtituly Kiwami a Kiwami 2, které zážitek z původních her povznáší na ještě vyšší úroveň.

Doporučeno
Česká hra Kingdom Come: Deliverance 2 bude událostí roku. Toto je 7 důvodů, proč bude titul lepší než jednička Česká hra Kingdom Come: Deliverance 2 bude událostí roku. Toto je 7 důvodů, proč bude titul lepší než jednička 23. dubna 2024 9:00

Ačkoliv to v samotné hře není nijak výrazně akcentováno, první díl se odehrává v období Vánoc, jak může napovědět například výzdoba na některých místech ve světě. To platí i pro některé další díly série, například pro prequel Yakuza 0. Ve hře Yakuza 5 je pak dokonce i část, kdy se jeden z hlavních hrdinů Taiga Saejima převleče za Santu a zmlátí skupinku výtržníků. A to jen tak v nějaké hře zaručeně nezažiješ.

Spider-Man: Miles Morales

miles morales
Zdroj: Sony/propagační materiál

Studio Insomniac Games na svou bravurní hru se Spider-Manem z roku 2018 navázalo o dva roky později senzačním spin-offem, v němž se hlavního slova ujal Miles Morales, který v sobě na konci předchozí hry probudil pavoučí síly. Titul se odehrává během vánočních svátků, a jelikož Peter Parker odcestoval pryč na výlet se svou milovanou Mary Jane, je teď na mladém Milesovi, aby chránil životy všech obyvatel New Yorku.

A nemá to snadné. Zasněžený New York je sice krásný na pohled, město zločinu však nikdy nespí a kriminálníci kradou, přepadají a terorizují nevinné, jako by se nechumelilo. Ve Velkém jablku navíc vypukla válka mezi mocnou megakorporací a armádou zločinců, které vede Tinkerer. Pokud patříš mezi příznivce pavoučího muže, tahle hra ve tvé sbírce prostě nemůže chybět.

Domů
Sdílet
Diskuse