Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
1. ledna 2024 13:51
Čas čtení 1:02
Ilona Hobzová

Chystáš se na pracovní pohovor? Dej pozor na častou chybu, která ho může zničit hned na začátku

Chystáš se na pracovní pohovor? Dej pozor na častou chybu, která ho může zničit hned na začátku
Zdroj: Unsplash.com
ZAJÍMAVOSTI PRÁCE
Uložit Uložené

Pracovní pohovor nezačíná položením první otázky. Chování uchazeče či uchazečky o práci se hodnotí už vstupem do dveří.

Podle Williama Vanderbloemena, generálního ředitele společnosti Vanderbloemen Search Group, která se zabývá vyhledáváním lidí na vedoucí pozice, věnují personalisté a personalistky velkou pozornost zejména jedné věci: v kolik hodin se člověk na pohovor dostaví.

Ani brzy, ani pozdě

„Vždycky mě udivuje, kolik lidí přijde na pohovor i o dvě minuty později a s čerstvým šálkem kávy v ruce,“ uvedl Vanderboemen, který absolvoval pohovory s více než 30 000 uchazeči a uchazečkami o zaměstnání.

Personální oddělení má pro mimořádné události na poslední chvíli, technické potíže a špatnou dopravní situaci pochopení. Podle Vanderbloemena je ale pozdní příchod na pracovní pohovor bez předchozího upozornění prvním varovným signálem.

Doporučeno
Toto je deset prací, ze kterých chtějí lidé nejčastěji odejít. První si přitom vydělá miliony ročně Toto je deset prací, ze kterých chtějí lidé nejčastěji odejít. První si přitom vydělá miliony ročně 16. prosince 2023 8:47

„Dochvilnost je první zkouškou toho, zda tuto práci člověk bere vážně a zda mu lze svěřit povinnosti spojené s touto pozicí. Když si s někým domluvíte schůzku, uzavíráte dohodu a vy se rozhodnete tuto dohodu porušit, lidé začnou pochybovat o vaší bezúhonnosti a spolehlivosti,“ dodal.

pohovor, HR
Zdroj: Pexels/fauxels/volně k užití

Je tedy ideální dostavit se na pohovor s větším časovým předstihem, například patnácti minut? I to je podle Vanderbloemena riskantní. „Pokud jsem uprostřed jiné schůzky nebo si mezi pohovory dávám přestávku, není mi příjemné, aby na mě někdo čekal 15–20 minut,“ říká.

Správný čas, kdy přijít k pohovoru, je prý pět minut před jeho oficiálním začátkem. Dostavit se tak akorát – ne příliš brzy ani příliš pozdě – se může zdát jako nepodstatný detail v širokém schématu pracovního pohovoru, ale může to člověku pomoci odlišit se od konkurence. 

Doporučeno
Průzkum na rok 2024: vysoká inflace, teroristické útoky. Čeho se Češi a Češky nejvíc bojí? Průzkum na rok 2024: vysoká inflace, teroristické útoky. Čeho se Češi a Češky nejvíc bojí? 31. prosince 2023 18:21

„Pracovní pohovor může být stresující, ale když se dostavíte připraveni, je mnohem snazší ho zvládnout. Dochvilnost je pak prvním krokem k prokázání připravenosti,“ radí Vanderbloemen.

Domů
Sdílet
Diskuse