Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
6. února 2024 12:00
Čas čtení 5:37
Lucie Kotvalová

Přestala jsem se holit „tam dole“. Co mi to dalo a proč by to všichni měli zkusit taky

Přestala jsem se holit „tam dole“. Co mi to dalo a proč by to všichni měli zkusit taky
Zdroj: Freepik / freepik
REFRESHER GENDEROVÁ ROVNOST HOLENÍ
Uložit Uložené

Začalo to sázkou – jak dlouho se „dole“ vydržím neholit?

Celý svůj teen a dospělý život se holím. Všude. Za téměř jakýchkoli podmínek a okolností. Během kempování? Kolikrát. Během roadtripu, za jízdy, na zadním sedadle, s pomocí opalovacího krému? Jasně.

Ochlupení mi navíc roste rychle, tudíž pokud mi záleželo – a že záleželo – na tom, abych byla všude heboučká a měkoučká (tak je to totiž správně!), musela jsem se holit téměř každý den. Nepamatuji si rok, kdy jsem žiletku vzala do ruky poprvé, ale mohlo mi být tak kolem třinácti. Možná i dřív.


Když jsem na sázku neholit se kývla, netušila jsem, že mě takto zdánlivě banální zkušenost může pomoci emancipovat, dodat mi sebevědomí nebo pozitivně ovlivnit, jak se cítím při sexu.

I když se považuji za feministku duší a tělem, sdílet veřejně příběh svého „ochlupení“ je pro mě nová zkušenost. Kontraintuitivní. I to svědčí o tom, do jaké míry na nás ulpívají společenská tabu a jak hluboce jsou v nás zakořeněné společenské normy. A mě už to jednoduše nebaví. Hezké čtení. 
Doporučeno
Hlasité sténání pro lepší sex i jako akt osvobození. Proč může být problém, že jsi u sexu potichu? Hlasité sténání pro lepší sex i jako akt osvobození. Proč může být problém, že jsi u sexu potichu? 4. února 2024 12:00


Kdo to mohl tušit?!

Každý den jsem pozorovala, jak je mé pubické ochlupení zase o kousek delší. Nejdříve jsem mu nemusela věnovat příliš pozornosti, ale po několika dnech se to změnilo. Chlupy mě začaly lechtat. Když jsem šla po ulici a zrovna na mě přišla intenzivní potřeba se tam (= mezi nohama) podrbat, snažila jsem se mermomocí myslet na něco jiného. Shodou okolností mě u toho napadly dvě věci.


Zaprvé. Překvapuje mě, jak dlouho mé chlupy rostou. Už to byl asi druhý týden, co jsem jim dala volnost, a stále zůstávaly docela krátké. Myslela jsem, že za šest sedm dní bude hotovo. V tu dobu mi bylo pětadvacet, takže jsem své chlupy v jejich přirozené podobě neviděla minimálně dvanáct let. Skoro jsem se musela zastavit, abych to prozření zpracovala. Přes jednu dekádu jsem se dole neviděla jinak než (více či méně) holá. A pak že nežijeme v patriarchátu.


Zadruhé jsem měla iracionální pocit, že bylo svědění zorchestrováno nějakou vyšší silou. Jako by se mě mé pubické ochlupení snažilo donutit, abych mu věnovala plnou pozornost. Donutit přemýšlet nad tím, proč ho takto neznám. Proč jsem ho již dvanáct let neviděla v jeho skutečně přirozené podobě.


Což své vysvětlení má.

Společnost Gillette uvedla na trh holicí strojek určený pro ženy. V reklamě byl stroj inzerován jako „krásný doplněk toaletního stolku, který řeší nepříjemný osobní problém“.


Proč se holíme

„Odstraňování chloupků dlouho utvářelo genderovou dynamiku – nebo naopak. Sloužilo jako ukazatel třídy a definovalo představy o ženskosti a ,ideálním těle‘,“ píše novinářka Marianna Cerini pro CNN.


Kategorickým imperativem se ovšem holení stalo pro ty, které socializujeme jako ženy, až na počátku 20. století. Do té doby bylo holení běžné u všech genderů: převážně to byla cesta, jak uchránit své tělo od nečistot, ovšem staří Římané chlupy spojovali i s třídou. Čím hladší byla vaše kůže, tím jste byli čistší a nadřazenější.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 153450 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Větší sebevědomí i více vzrušení. Jaké změny přišly spolu s ochlupením?
  • Proč odsuzování ochlupení vede až k Darwinovi.
  • Krátké sukně, Playboy i pornografie. Jaké kulturní vlivy nutí ženy do toho, aby se holily.
  • Proč se na konci 80. let stala hladká kůže masovou záležitostí.
  • Předplatným podpoříš kvalitní autorskou tvorbu REFRESHER +, díky které můžeme pravidelně pokrývat důležitá témata. Od genderové rovnosti a feminismu po sexualitu či zdraví.
Domů
Sdílet
Diskuse