Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
3. února 2024 18:12
Čas čtení 1:05
Monika Růžičková

Předražená voda ve skle? Takhle gen Z bojuje za záchranu planety

Předražená voda ve skle? Takhle gen Z bojuje za záchranu planety
Zdroj: Pexels/Daria Shevtsova
ZAJÍMAVOSTI EKOLOGIE GENERACE Z
Uložit Uložené

Vznikají bezobalové obchody, nosíme si vlastní láhve a o omezování plastů slyšíš z každé strany. Občas se to může zdát otravné, pořád je to ale důležité.

Nedávno jsme psali článek o nanoplastech, které obsahuje voda balená v plastech. Voda z kohoutku ovšem také není vždy bezproblémová. Obě tyto varianty mohou být často pro tělo škodlivé. Americká firma Mountain Valley Spring přišla s řešením a začala lidem rozvážet domů čistou přírodní vodu ve skleněných lahvích, jako se to dříve dělalo s mlékem. 

Doporučeno
Zkusila jsem týden vyžít se stovkou na den: Objevila jsem cenové trháky a zjistila, že i levné jídlo může chutnat skvěle Zkusila jsem týden vyžít se stovkou na den: Objevila jsem cenové trháky a zjistila, že i levné jídlo může chutnat skvěle 2. února 2024 10:00

Zákazníci této firmy jsou však převážně gen Z a mileniálové, proto na TikToku najdeš mnoho videí, kde se demonstruje, jak celý proces funguje. Tiktoker duggychef například uvedl ve svém videu, že je to jeho „nejlepší investice“. Za dopravu, zálohu na láhve a pronájem dávkovače platí v New Jersey měsíčně 165 dolarů, což jsou v přepočtu necelé čtyři tisíce. 

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Mountain Valley Water (@mountainvalleywater)

Tvůrkyně jetsetfarryn se rozhodla pro domácnost bez plastových láhví, ve svém videu ukazuje své dávkovače na vodu a říká: „I malé kroky se počítají! Nejsem dokonalá, ale už tři měsíce nepoužívám plastové láhve na vodu a nikdy se k tomu nevrátím.“

Bohužel u nás zatím nic takového nemáme, ale můžeš si vzít inspiraci z imjustwasim, který říká: „Já osobně se vyhýbám všem plastům, protože když plast zahřejete, může se uvolňovat do vody.“ V obchodě se tedy vždy snaží nalézt alternativu ve skleněném obalu.

Proč máme tenhle problém?

Plast se začal masivně používat ve 20. století díky všestrannosti, odolnosti a nízkým nákladům. Průmyslová revoluce, rozvoj chemie a válečné úsilí podporovaly jeho vývoj a výrobu. Plast nahradil některé tradiční materiály a stal se klíčovým v průmyslu a stavebnictví.

Lidé bohužel tou dobou nevěděli o negativních stránkách jako neomezené trvanlivosti a obtížném rozkladu, kvůli čemuž má plast velký podíl na globálním znečištění.

Domů
Sdílet
Diskuse