Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
23. února 2024 v 8:00
Čas čtení 7:44
Vojtěch Vanda

Marka lego baví i živí: „Cena lega roste i víc než zlato. Můj největší model má cenu jako malý dům, jde o miliony“

Marka lego baví i živí: „Cena lega roste i víc než zlato. Můj největší model má cenu jako malý dům, jde o miliony“
Zdroj: Se svolením Marka Mencla
REFRESHER ČESKO GUINNESSOVA KNIHA REKORDŮ HARRY POTTER LEGO
Uložit Uložené

Marku Menclovi z Plzně je pětatřicet let a jeho největší vášní jsou kostky lego. Nedávno zaregistroval svůj obří model Bradavic z Harryho Pottera do České knihy rekordů. Vejde se jeho hrad i do guinnessovky? A ukládá si do lega úspory?

Marek má hrady rád. Rád se na ně dívá, a ještě radši je staví doma z kostek. A láska ke středověkým stavbám jej provází ve všech jeho životních výhrách. Jednak jej dovedly ke studiu historie, které úspěšně zvládl, a jednak do televize. Největší výhrou je však obrovský model Bradavic, jenž svou velikostí aspiruje na světové prvenství.


Vyčetl jsem, že nejraději stavíte středověké hrady. Je to pravda?

Ano. Dříve jsem se výlučně označoval jako „hradař“, jelikož jsem postavil desítky či možná stovky hradů. Poslední dobou se však dostávám i do jiných témat, jako je sci-fi, western a podobně. Hrady mě však stále baví nejvíc.

Marek Mencl lego Bradavice
Zdroj: Se svolením Marka Mencla


Proč?

Asi z dětské nostalgie k hradům. V české kotlině se vyskytují mraky hradařů. Určitě to znáte sám, že když vyjedete kamkoliv do vzdálenosti tří kilometrů, většinou na nějaký narazíte. Tohle mě ovlivnilo na celý život. Pěstuju si lásku k historii, středověku a hrady jsou pěkná věc, která se z lega hezky staví.

Hrad v takovém formátu jsem ještě neviděl, takže si myslím, že by se do guinnessovky vešel.


Proto předpokládám vznikly vaše známé Bradavice. Pokud se nepletu, tak jste za ně získal český rekord za největší bradavický model z lego kostek u nás.

Ano, hrad patří výstavě Czech RepuBRICK, pro kterou pracuji a která momentálně vystavuje například na Lipně. Vystaven je na Blatné. Za mnou přišli s nápadem, že by chtěli postavit něco známého z filmu. Třeba z Harryho Pottera, kterého znají všichni. Oslovili mě a já jsem jim na to odpověděl, že nejznámější věcí z románu je bradavický hrad. A hrady mám rád, stavím je a mám s nimi zkušenost. A ani mi neodmítli tu šílenou velikost pět krát čtyři metry.

Marek Mencl lego Bradavice
Zdroj: Se svolením Marka Mencla

Jak dlouho vám stavba trvala?

Mám v ní tři tisíce hodin během dvou let. 


Ale to jste se nesoustředil pouze na jeden projekt, že ne?

Ne, to ne. Během těch dvou let jsem zrovna studoval vysokou školu, chodil na brigády a do toho si stavil modely z lega. Pracoval jsem na dalších desítkách modelů. Na Bradavice jsem měl zřízen vlastní ateliér, kde jsem stavěl. To také znamenalo, že v něm nebylo možné pracovat nonstop. Každopádně když se zavřelo a já šel domů, tak jsem si doma ještě něco postavil.


Na svém Instagramu jste označil Guinnessovu knihu rekordů s otázkou, jestli se nejedná o největší model na světě. Je poskládán z milionu kostek, opravdu by mohl být světově největší?

Přiznám se, že jsem to postoval spíše jako provokaci. Už jsme jim s předstihem posílali fotky modelu. Ono to s Českou knihou rekordů údajně funguje tak, že když zaregistruje nějaký zajímavý model, tak jim jej přepošle. Proto bychom jej do guinnessovky chtěli výhledově dostat. 


Momentální oficiální znění rekordu je: Největší hrad z lego kostek v České republice. Je to proto, že jsou názvy z Harryho Pottera chráněny. Z toho, jak lego svět pozoruju nějakou dobu, jsem hrad v takovém formátu ještě neviděl, takže si myslím, že by se do guinnessovky vešel. Ale zatím reakce nepřišla a myslím si, že asi ani nepřijde.

Marek Mencl lego Bradavice
Zdroj: Se svolením Marka Mencla


Jde opravdu o filmovou předlohu jako takovou, nebo jste se inspiroval hradem Alnwick, v němž se scény natáčely?

Alnwickem jsem se inspiroval minimálně. Ani jsem nehledal konkrétní fotky, jelikož je to vlastně zřícenina. Většinu materiálů mám z filmů, jelikož reálné kulisy Bradavic jsou v nich velmi dobře vidět. Zhlédl jsem všechny filmy a printscreenoval jednotlivé části, které jsem chtěl stavět. Poté jsem hledal plány, které byly ke stažení na internetu.

Doporučeno
Toto jsou nejlepší second handy v Praze. Najdeš tu trendy Diesel kousky, Pradu i lokální brandy jako Skedda Toto jsou nejlepší second handy v Praze. Najdeš tu trendy Diesel kousky, Pradu i lokální brandy jako Skedda 25. července 2024 v 7:00

Jenže ten hrad žádnou jednotnou podobu nemá. Všimněte si, že když si pustíte první díl, tak je hrad třetinový oproti stavbě, která je v posledním díle. Předloha proto byla volná s tím, že odpovídat musela zejména hlavní síň, kulatá věž a most. Zbytek jsem čerpal z práce od podobných fanoušků, jako jsem já. Nešlo ale pouze o lego, ale i o 3D animace, grafiky. Kde jsem nebyl schopný materiály dohledat, jsem to zkusil udělat z hlavy.


Najdeme v tom hradu nějaký interiér?

Je to jedna velká Potěmkinova vesnice, pouze kulisy. Chvilku jsme o interiérech uvažovali, ale když k tomu potom reálně přijdete, zjistíte, že včetně kulis skal a podobných překážek to máte k nejbližší zdi třeba metr. Vidět poté nějakým malým okýnkem dovnitř je nepraktické a zkrátka nemožné.


Měl jste u stavení nějakou krizi? Že byste si řekl, že na to kašlete?

Až tak úplně ne. Ono to ani zazdít nešlo, jelikož jsem na začátku nakoupil strašně moc kostek za strašně moc peněz. Ale pokud bych měl vybrat nejhorší věc na stavění, tak to byly skály, které ani nejsou moc vidět.

Jejich účelem je, aby hrad nebyl na úplném základu a působil monumentálnějším vibem. Skal je zde asi deset nebo patnáct metrů, celé je to udělané z deseti různých typů kostek, a to jsem jel několik měsíců v kuse bez nějakého vyššího smyslu, aby to vytvořilo žádanou masu. Takže když návštěvník uvidí místo, kde zalézá zdivo do terénu, tak tam mě to přestalo bavit.

Marek Mencl lego Bradavice
Zdroj: Se svolením Marka Mencla


Když jste zmínil, že vás to stálo hodně, můžete říct, kolik to bylo?

Na tom hradu je milion kostek a kostka v průměru vychází na dvě koruny, takže dosahuje poměrně vysokých relací. Vyčíslit cenu hradu včetně práce je hodně obtížné.

Přidej se do klubu REFRESHER+
Základní
125 Kč
Účtuje se jednou za 4 týdny
31,25 Kč / Týden
Přístup k prémiovým článkům
Přístup k benefitům
Méně reklam
150 kreditů každé 4 týdny na nákup benefitů
Roční - 17 %
1 500 Kč 1 250 Kč
Účtuje se jednou za rok
24,04 Kč / Týden
Přístup k prémiovým článkům
Přístup k benefitům
Úplně bez reklam
2 000 kreditů ihned na nákup benefitů
Sdílení článků kámošům a kámoškám
Všechny možnosti předplatnéhoMám slevový kód
Dokončením souhlasím s pravidly a podmínkami portálu Refresher.
Přidej se do klubu REFRESHER+

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Sbírání lega je hodnotný koníček. Jakou cenu má Markova sbírka.
  • Jak stoupá cena některých stavebnic a figurek.
  • Kolik stavebnic má Marek doma.
  • Kde svoje lego stavby vystavuje.
  • Odemkni si článek a podpoř naši kvalitní autorskou tvorbu REFRESHER+. Díky tomu můžeme věnovat čas i neotřelým příběhům zajímavých lidí, o kterých se běžně v médiích nedočteš. 
Dočíst článek
Máš již předplatné?
Přihlásit se
Dočíst článek
Poslat sms
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 154614 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Odemknutí přes SMS
Tenhle článek
Poslat sms Jak to funguje?
Všechny články za měsíc
🤩 Pouze 36 Kč navíc
POSLAT SMS Jak to funguje?
Po odemčení získáš
Přístup k prémiovým článkům
Přístup k benefitům
Např.: Bělení zubů v Dr. Úsmev ZDARMA , Dentální hygiena v Dr. Úsmev ZDARMA nebo 2 kopčeky zmrzliny od Koun ZDARMA
Zobrazit všechny (9)
Domů
Sdílet
Diskuse