Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
23. února 2024 8:00
Čas čtení 7:44
Vojtěch Vanda

Marka lego baví i živí: „Cena lega roste i víc než zlato. Můj největší model má cenu jako malý dům, jde o miliony“

Marka lego baví i živí: „Cena lega roste i víc než zlato. Můj největší model má cenu jako malý dům, jde o miliony“
Zdroj: Se svolením Marka Mencla
REFRESHER ČESKO GUINNESSOVA KNIHA REKORDŮ HARRY POTTER LEGO
Uložit Uložené

Marku Menclovi z Plzně je pětatřicet let a jeho největší vášní jsou kostky lego. Nedávno zaregistroval svůj obří model Bradavic z Harryho Pottera do České knihy rekordů. Vejde se jeho hrad i do guinnessovky? A ukládá si do lega úspory?

Marek má hrady rád. Rád se na ně dívá, a ještě radši je staví doma z kostek. A láska ke středověkým stavbám jej provází ve všech jeho životních výhrách. Jednak jej dovedly ke studiu historie, které úspěšně zvládl, a jednak do televize. Největší výhrou je však obrovský model Bradavic, jenž svou velikostí aspiruje na světové prvenství.


Vyčetl jsem, že nejraději stavíte středověké hrady. Je to pravda?

Ano. Dříve jsem se výlučně označoval jako „hradař“, jelikož jsem postavil desítky či možná stovky hradů. Poslední dobou se však dostávám i do jiných témat, jako je sci-fi, western a podobně. Hrady mě však stále baví nejvíc.

Marek Mencl lego Bradavice
Zdroj: Se svolením Marka Mencla


Proč?

Asi z dětské nostalgie k hradům. V české kotlině se vyskytují mraky hradařů. Určitě to znáte sám, že když vyjedete kamkoliv do vzdálenosti tří kilometrů, většinou na nějaký narazíte. Tohle mě ovlivnilo na celý život. Pěstuju si lásku k historii, středověku a hrady jsou pěkná věc, která se z lega hezky staví.

Hrad v takovém formátu jsem ještě neviděl, takže si myslím, že by se do guinnessovky vešel.


Proto předpokládám vznikly vaše známé Bradavice. Pokud se nepletu, tak jste za ně získal český rekord za největší bradavický model z lego kostek u nás.

Ano, hrad patří výstavě Czech RepuBRICK, pro kterou pracuji a která momentálně vystavuje například na Lipně. Vystaven je na Blatné. Za mnou přišli s nápadem, že by chtěli postavit něco známého z filmu. Třeba z Harryho Pottera, kterého znají všichni. Oslovili mě a já jsem jim na to odpověděl, že nejznámější věcí z románu je bradavický hrad. A hrady mám rád, stavím je a mám s nimi zkušenost. A ani mi neodmítli tu šílenou velikost pět krát čtyři metry.

Marek Mencl lego Bradavice
Zdroj: Se svolením Marka Mencla

Jak dlouho vám stavba trvala?

Mám v ní tři tisíce hodin během dvou let. 


Ale to jste se nesoustředil pouze na jeden projekt, že ne?

Ne, to ne. Během těch dvou let jsem zrovna studoval vysokou školu, chodil na brigády a do toho si stavil modely z lega. Pracoval jsem na dalších desítkách modelů. Na Bradavice jsem měl zřízen vlastní ateliér, kde jsem stavěl. To také znamenalo, že v něm nebylo možné pracovat nonstop. Každopádně když se zavřelo a já šel domů, tak jsem si doma ještě něco postavil.


Na svém Instagramu jste označil Guinnessovu knihu rekordů s otázkou, jestli se nejedná o největší model na světě. Je poskládán z milionu kostek, opravdu by mohl být světově největší?

Přiznám se, že jsem to postoval spíše jako provokaci. Už jsme jim s předstihem posílali fotky modelu. Ono to s Českou knihou rekordů údajně funguje tak, že když zaregistruje nějaký zajímavý model, tak jim jej přepošle. Proto bychom jej do guinnessovky chtěli výhledově dostat. 


Momentální oficiální znění rekordu je: Největší hrad z lego kostek v České republice. Je to proto, že jsou názvy z Harryho Pottera chráněny. Z toho, jak lego svět pozoruju nějakou dobu, jsem hrad v takovém formátu ještě neviděl, takže si myslím, že by se do guinnessovky vešel. Ale zatím reakce nepřišla a myslím si, že asi ani nepřijde.

Marek Mencl lego Bradavice
Zdroj: Se svolením Marka Mencla


Jde opravdu o filmovou předlohu jako takovou, nebo jste se inspiroval hradem Alnwick, v němž se scény natáčely?

Alnwickem jsem se inspiroval minimálně. Ani jsem nehledal konkrétní fotky, jelikož je to vlastně zřícenina. Většinu materiálů mám z filmů, jelikož reálné kulisy Bradavic jsou v nich velmi dobře vidět. Zhlédl jsem všechny filmy a printscreenoval jednotlivé části, které jsem chtěl stavět. Poté jsem hledal plány, které byly ke stažení na internetu.

Doporučeno
Záleží na velikosti penisu? A můžu ovlivnit chuť spermatu a poševních šťáv? S Klárou Kloudovou odpovídáme na otázky ohledně sexu Záleží na velikosti penisu? A můžu ovlivnit chuť spermatu a poševních šťáv? S Klárou Kloudovou odpovídáme na otázky ohledně sexu 27. dubna 2024 9:00

Jenže ten hrad žádnou jednotnou podobu nemá. Všimněte si, že když si pustíte první díl, tak je hrad třetinový oproti stavbě, která je v posledním díle. Předloha proto byla volná s tím, že odpovídat musela zejména hlavní síň, kulatá věž a most. Zbytek jsem čerpal z práce od podobných fanoušků, jako jsem já. Nešlo ale pouze o lego, ale i o 3D animace, grafiky. Kde jsem nebyl schopný materiály dohledat, jsem to zkusil udělat z hlavy.


Najdeme v tom hradu nějaký interiér?

Je to jedna velká Potěmkinova vesnice, pouze kulisy. Chvilku jsme o interiérech uvažovali, ale když k tomu potom reálně přijdete, zjistíte, že včetně kulis skal a podobných překážek to máte k nejbližší zdi třeba metr. Vidět poté nějakým malým okýnkem dovnitř je nepraktické a zkrátka nemožné.


Měl jste u stavení nějakou krizi? Že byste si řekl, že na to kašlete?

Až tak úplně ne. Ono to ani zazdít nešlo, jelikož jsem na začátku nakoupil strašně moc kostek za strašně moc peněz. Ale pokud bych měl vybrat nejhorší věc na stavění, tak to byly skály, které ani nejsou moc vidět.

Jejich účelem je, aby hrad nebyl na úplném základu a působil monumentálnějším vibem. Skal je zde asi deset nebo patnáct metrů, celé je to udělané z deseti různých typů kostek, a to jsem jel několik měsíců v kuse bez nějakého vyššího smyslu, aby to vytvořilo žádanou masu. Takže když návštěvník uvidí místo, kde zalézá zdivo do terénu, tak tam mě to přestalo bavit.

Marek Mencl lego Bradavice
Zdroj: Se svolením Marka Mencla


Když jste zmínil, že vás to stálo hodně, můžete říct, kolik to bylo?

Na tom hradu je milion kostek a kostka v průměru vychází na dvě koruny, takže dosahuje poměrně vysokých relací. Vyčíslit cenu hradu včetně práce je hodně obtížné.


Nekoupil byste si za to nějakou opravdovou zříceninu?

Vznikalo to kolem roku 2014, takže je poměrně starý, a v té době, jak byly nižší ceny nemovitostí, to plus minus vycházelo na cenu menšího bungalovu. 

Víte vůbec, kolik stavebnic máte doma? 

Stovky, možná tisíce rozebraných stavebnic. Je toho mraky, za třicet let se to nasbírá.


A kupujete například i stavebnicové sety v krabicích?

Jasně, kupuju jak pro sebe, tak pro děti. Pořád je to takové hezké, jak si to přinesete domů, rozbalíte, nemusíte nad tím moc přemýšlet, a často je v tom nějaký příběh, což je element, který pro mě vyvažuje fakt, že to často není stavitelsky zajímavé. Třeba u policejní stanice může být příběh, že policajt chytá zloděje, a to mě i děti baví. Nakonec to ale vždycky dopadne tak, že modely rozeberu, přisypu k dalšímu legu a stavím si s tím vlastní věci.

Marek Mencl lego Bradavice
Zdroj: Se svolením Marka Mencla


Napadlo mě, jestli neexistují tabu stavitelů lego, která nedovolují nějaké stavebnice míchat nebo je vůbec otevírat, protože mohou mít cenu nebo být jinak signifikantní?

Lego tabu jako taková existují, ale co se týká stavebnic a co s nimi dělat, tak to není o pravidlech, ale jen o přístupu, jak to každý dělá. Jsou lidi, kteří mají stavebnice na investice, dají je do igelitu a schovají, dokud nevystřelí na desetinásobnou hodnotu. Pak jsou lidi, kteří si stavebnici postaví, ale nikdy ji nesmíchají s ostatními, aby to mohli buď v budoucnu prodat, nebo jsou prostě rádi, že to mají takto pohromadě. A pak jsou lidi jako já, stavitelé vlastních staveb, kteří si model postaví jednou, pak jej rozeberou a dělají vlastní svět.

Vydělává to. Když si najdete tabulky či grafy, jak lego zvyšuje hodnotu, tak jsou mnohdy výraznější než u zlata.


Moment, takže se dá lego vnímat jako finanční investice?

Rozhodně! V posledních letech se trh s legem neuvěřitelně rozrostl. Když to srovnám se situací před deseti lety, tak jste si vzácné stavebnice buďto koupil, nebo ne. Ale dneska i například ve spojení s tvůrci na Instagramu, kteří se zaměřují přímo na obchod s legem, nebo lidmi, kteří o stavebnici prakticky nevěděli, ale dnes ji berou jako investici a největší stavebnice často nakupují jen s vizí profitu. Schovávají je a poté, co se prodávat přestanou, je prodají za dvojnásobek.

Marek Mencl lego Bradavice
Zdroj: Se svolením Marka Mencla


Čím to, že se to tak zvětšilo?

Vydělává to. Když si najdete tabulky či grafy, jak lego zvyšuje hodnotu, tak jsou mnohdy výraznější než u zlata. Když je stavebnice zajímavá, je v ní zajímavá figurka nebo je sama o sobě žádaná, rychle se vyprodá nebo se nedá oficiálně koupit, tak její cena obvykle hned vyskočí na dvojnásobek a pak se v průběhu let mnohonásobně zvýší.


Vy máte takové stavebnice?

Pár jich mám, ale jsou to řádově kusy. Rozhodně se ale nejedná o důchodové spoření. Už jen kvůli tomu omezenému prostoru, který mám zaskládaný kostkami, nemám kde tyto stavebnice uchovávat.


Máte ponětí, kolik peněz v legu celkem máte? A kolik nejvíc jste za stavebnici dal?

Trochu se bojím odpovídat, jelikož je šance, že ten článek bude číst moje žena (smích). Přes deset tisíc jsem za jednu stavebnici určitě dal. Poslední takto velká stavebnice, na kterou si vzpomenu, se jmenuje Hrad Lvího rytíře a odkazuje na starší sady hradů z 90. let.


Kolik mám v legu celkově, je těžké říct. Dost se to mění podle cen na trhu, protože mám například figurky, které jsem koupil za 60 korun, ale dnes stojí 300 a víc. Některé figurky, které jsem dostal nebo koupil se stavebnicí za 300, dnes samy stojí několik tisíc. Doma budu mít stovky tisíc kostek, možná se blížím k milionu. Ta cena je obrovská. Ale nebylo to hned.


Že jste kreativní, jste ukázal národu i v televizní soutěži Lego Masters, kterou jste s kolegou Michalem „Ryxe“ Horáčkem vyhráli. Co vás k účasti motivovalo?Byly to dvě věci: První bylo skládání lega a druhá to, že jsme se tím chtěli bavit. Já jsem se do soutěže nehlásil, oslovil mě přímo Michal, jehož zase přímo oslovila Nova, která jej viděla stavět na sociální síti. My se známe přes deset let a jsme kamarádi, tak jsem řekl, že by to mohla být docela dobrá zábava, a přihlásili jsme se. 

Marek Mencl lego Bradavice
Zdroj: Se svolením Marka Mencla


Prošli jsme asi čtyřmi koly konkurzů, pak jsme si užili všechna čtyři kola ostré soutěže a nakonec se nám to povedlo i vyhrát. Hlavní motivací ale nebyly peníze ani sláva, ale čistě jen to stavění. 


Kromě poháru z lega jste také získali cenu 500 tisíc korun. Můžete prozradit, co jste s výhrou udělali? Šlo to do lega?

Ne (smích). Výhra se dělila napůl, svou mám schovanou a čekám, až se mi bude k životu někdy hodit. Najednou ve mně zvítězil zodpovědný otec od rodiny a uložil jsem to na účet. 


Je super, že zmiňujete rodinu. Jaký je její názor na váš koníček?

Mám dvě děti, šestiletou dceru a dvouleťáka. Dcera si se mnou staví, jenže ta u návodu vydrží tak prvních pár stránek a pak si hraje s kostkami a figurkami úplně jinak, než je napsáno. O lego projevuje zájem, ale úplně neudrží pozornost. A můžu si za to sám, protože když někdy přinesu větší stavebnici domů, je v ní tlustý návod a nebaví ji to.

Rekordní stavby neplánuju. Stavět jen proto, aby to bylo v něčem nej, mě až tak nebaví. Když už nějaké nej, tak aby to byla nejoriginálnější stavba vůbec.


Synátorovi ve dvou letech stačí, když mu půjčím nějaké autíčko nebo letadlo a s tím si hraje. A manželka je tolerantní, ale legu vůbec nepropadla. Jsou věci, které se jí líbí. Lego vydává moc hezkou sérii kytek, tak to má ráda, ale že bychom si spolu večer sedli a stavěli lego, tak to vůbec.


Z kostek jste toho postavil spoustu. Podle vlastní fantazie i opravdu stojící budovy jako Novou scénu Národního divadla. Jaké máte další ambice? Budou znovu rekordní?

Ambice mám. Nápadů na stavění mám mraky, v hlavě mi pořád jede, co se dá postavit. V roce 2023 jsem si poprvé vyzkoušel vystavování vlastních modelů z lega a zjistil jsem, že o to zájem je. Něco realizuji, něco je jen v plánu a v současné době řeším další výstavu v Plzni, která by měla proběhnout v roce 2025. Letos už to nestihnu. Manželka je těhotná, takže se toho moc dělat nedá. 

Marek Mencl lego Bradavice
Zdroj: Se svolením Marka Mencla


Rekordní stavby neplánuju. Stavět jen proto, aby to bylo v něčem nej, mě až tak nebaví. Když už nějaké nej, tak aby to byla nejoriginálnější stavba vůbec. V lego komunitě se snažím vybočit ustřeleným tématem – zatím největším byli asi steampunkoví vikingové – a jde mi o to, aby kdyby si toho všiml zkušený legař, uznal, že je to nápadité.

Domů
Sdílet
Diskuse