Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
2. března 2024 16:46
Čas čtení 0:40
Samuel Barienčík

V Africe objevili extrémně vzácného žraloka. Místní ho zabili a prodali za 400 korun na trhu

ZAJÍMAVOSTI ZVÍŘATA
Uložit Uložené

Místní rybáři netušili, jak vzácný objev se jim povedl. Jedná se o první nález tohoto druhu ve vodách východní Afriky. ​

Žraloka velkoústého (lat. Megachasma pelagios) dosud zpozorovali v Africe jen šestkrát v historii. Extrémně vzácný druh žraloka má metr širokou tlamu a může být dlouhý až sedm metrů. Africkým rybářům se ho nyní podařilo ulovit, ačkoli to, jak je vzácný, zřejmě ani netušili. Zvíře totiž zabili a prodali na trhu v Zanzibaru, píše The Conversation.

„Žraloka chytilo řemeslné rybářské plavidlo ve vodách Zanzibaru, které pak přijelo na pláž na ostrově Pemba. Rybáři ho prodali za přibližně 43 tisíc tanzanských šilinků (necelých 400 korun), pravděpodobně na spotřebu v místních komunitách,“ přiblížil mořský biolog Rhett H. Bennet nedávný nález tohoto žraloka na východě Afriky.

„Žralok velkoústý je menší obr bez velkých ostrých zubů. Plaví se potichu, podobně jako žralok velrybí,“ vysvětluje dále vědec. Jedná se o první nález tohoto druhu žraloka ve vodách východní Afriky.

Žralok se údajně vyskytuje hlavně na místech, kam lidé běžně nezavítají. Jejich počet tak může být vyšší, než si mohli vědci doposud myslet. Je to také jeden z důvodů, proč tak vzácný a ojedinělý druh stále nevyhynul.

Žralok veľkoústy
Zdroj: Wikimedia/Sergei Boka
Domů
Sdílet
Diskuse