Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
15. března 2024 8:30
Čas čtení 3:54
Lukáš Čelka

Studentky se z výletu už nikdy nevrátily: jejich fotoaparát obsahoval děsivé snímky. Co viděly těsně před smrtí?

Studentky se z výletu už nikdy nevrátily: jejich fotoaparát obsahoval děsivé snímky. Co viděly těsně před smrtí?
Zdroj: Kris Kremers, Lisanne Froon
ZAJÍMAVOSTI KRIMI ZÁHADY
Uložit Uložené
Citlivý obsah
Článek může obsahovat:
  • produkty a služby určené pro osoby starší 18 let
  • sex, nahotu a jiný nevhodný obsah
  • násilí, krev nebo obsah nevhodný pro citlivé povahy
mám nad 18 let (zobrazit obsah)
zpět na hlavní stránkuZpět

Když se po několika měsících konečně objevily jejich ostatky, patolog prohlásil, že kosti vypadají jako vybělené.

Vydaly se do Panamy za nezapomenutelným dobrodružstvím. Nakonec je čekala ta nejhorší noční můra. Prvního dubna 2014 se dvě mladé Nizozemky Kris Kremers a Lisanne Froon vydaly na procházku do lesů lemujících neaktivní sopku Barú. Z výletu se však již nevrátily.

Asi deset týdnů po jejich zmizení našla jedna z místních žen batoh, o kterém se později zjistilo, že patří jedné z dívek. Mezi osobními věcmi policie objevila také fotoaparát s mrazivými fotografiemi. Ty vnesly do případu ještě větší dávku tajemna.

Záběry, které možná zachycují poslední hodiny života dívek, byly pořízeny v noci z 8. na 9. dubna. Na jedné z fotografií jsou vidět jejich osobní věci poházené na zemi, na další jsou zblízka zachyceny vlasy žen. Podle některých vyšetřovatelů se ve vlasech skrývají také stopy krve. Ještě mrazivější je, že policie zjistila, že poslední fotografie na paměťové kartě chybí.

Co se stalo v panamské džungli?

Smazal ji pachatel, který dívkám ublížil? A co se jim vlastně té osudné noci stalo? Přestože Kris a Lisanne zmizely téměř před deseti lety, odpovědi na tyto otázky stále neznáme. Existuje však několik děsivých teorií, které by mohly záhadné fotografie vysvětlit.

Doporučeno
Sériový vrah dostal 2 410 let za mřížemi. Lákal ženy na falešné pohovory a pak je uškrtil jejich vlastním spodním prádlem Sériový vrah dostal 2 410 let za mřížemi. Lákal ženy na falešné pohovory a pak je uškrtil jejich vlastním spodním prádlem 26. dubna 2024 7:00

Než se společně vydáme do nitra panamských pralesů, abychom zjistili co nejvíce o smrti Holanďanek, rádi bychom ti připomněli, že kvalitní obsah můžeme vytvářet jen díky našim předplatitelům. Pokud se ti tedy naše záhadologické články líbí, můžeš nás podpořit vstupem do Klubu obnovitelů+.

Panama
Zdroj: Kris Kremers, Lisanne Froon

Chodily ven jen se psem

Podle stránky Ati byly Kris Kremers a Lisanne Froone studentkami z nizozemského města Amersfoort. Do Panamy přijely za dobrodružstvím. Plánovaly v zemi pracovat jako dobrovolnice a učit místní děti, poznávat zdejší kulturu a zdokonalovat se ve španělštině. Takřka všechny volné dny si krátily pěšími túrami a výlety, aby ze středoamerické země viděly co nejvíc. 

Dva týdny před svým zmizením pobývaly v hostitelské rodině na panamském venkově. Protože měly možnost pracovat jako dobrovolnice v místní škole, rozhodly se u rodiny zůstat čtyři týdny. Během této doby plánovaly prozkoumat okolí a podniknout několik výletů do hor. A právě na takový výlet se chystaly 1. dubna 2014.

Domluvily se, že vezmou psa hostitelské rodiny na procházku do lesů v okolí sopky Barú. Krátce před odjezdem ještě stihly na Facebooku zveřejnit příspěvek, ve kterém se chlubily, že si daly brunch se dvěma nizozemskými kolegy. Zmínily i to, že se chystají na túru.

Kolem jedenácté hodiny dopoledne dívky opustily dům svých hostitelů s batohy na ramenou. Od té doby je nikdo neviděl.

Záhadné zmizení

V noci, když se domů vrátil jen pes bez děvčat, začali mít hostitelé okamžitě podezření, že něco není v pořádku. Prohledali okolí, jestli studentky nenajdou. Po Kris ani Lisanne ale nenašli jedinou stopu. Rozhodli se vyčkat do rána s tím, že se dívky mohly jenom zdržet nebo se snad rozhodly někde přenocovat. 

panama baru
Zdroj: Wikipedia Commons/@Desi burgos

Kris a Lisanne měly na další den domluvenou schůzku s místním turistickým průvodcem, kterou by si jistě nenechaly ujít. Ani tam se ale nedostavily. Hostitelé si tak s jistotou řekli, že se dívkám muselo něco stát. Upozornili místní úřady a ohlásili jejich zmizení.

Úřady na nic nečekaly a okamžitě provedly leteckou prohlídku lesů. Vesničané zase prohledali každý kout vesnice a okolní pláně. Bohužel marně.

Šestý den po zmizení dívek přiletěly do Panamy jejich rodiny. Přivezly si s sebou detektivy z Nizozemska, aby pomohli místní policii Kris a Lisanne vypátrat. Ani jejich pomoc však nepřinesla žádné výsledky.

Sedmdesát tísňových volání

Jak uvádí web Daily Star, trvalo téměř tři měsíce, než se v záhadném případu objevila první pořádná stopa. Místní žena našla uprostřed pole neznámý batoh, který předala vyšetřovatelům. Ti z jeho obsahu zjistili, že zřejmě patří Lisanne Froon.

Doporučeno
Július pracoval na oddělení vražd. „Dnes už bych tuto práci nedělal. To, co vidíte v kriminálkách, je blbost“ Július pracoval na oddělení vražd. „Dnes už bych tuto práci nedělal. To, co vidíte v kriminálkách, je blbost“ 22. dubna 2024 7:00

To bylo dost zvláštní, protože žena na stejném poli pracovala téměř denně a dosud si barevného zavazadla nevšimla. Batoh ani nevypadal „opotřebovaně“, jako by neležel celé měsíce venku. Její výpověď tak vzbudila podezření, že batoh na místo někdo odložil.

Vyšetřovatelé uvnitř našli dvoje sluneční brýle, hotovost, pas Lisanne Froon, láhev na vodu a dvě podprsenky. Kromě těchto věcí se uvnitř našel také digitální fotoaparát s mrazivými fotografiemi.

Fotky
Zdroj: Kris Kremers, Lisanne Froon

První snímky na paměťové kartě fotoaparátu neobsahovaly nic zvláštního. Šlo o obyčejné turistické fotografie, na kterých dívky vypadaly šťastně. Karta ale obsahovala také snímky pořízené 8. dubna mezi jednou a čtvrtou hodinou v noci. A ty jsou přinejmenším znepokojivé.

Na jedné z fotografií jsou osobní věci dívek poházené po zemi. Další fotka zachycuje zblízka ženské blond vlasy, které vypadají, že by mohly patřit Kris. Podle některých vyšetřovatelů je na nich vidět i krev, jak píše The Sun. Nejpodivnější však je, že poslední fotografie záhadně chybí. Jako by ji někdo záměrně smazal, a to velmi profesionálně.

Fotky
Zdroj: Kris Kremers, Lisanne Froon

Smazané fotografie obvykle zůstávají v digitálních fotoaparátech, dokud není znovu potřeba místo v paměti. Forenzní specialisté je proto mohou obnovit. Tentokrát se to však nepovedlo. Fotografie nadobro zmizela.

Doporučeno
Dívka 10 let falšovala vysvědčení. Když to její rodiče zjistili, dala je zabít Dívka 10 let falšovala vysvědčení. Když to její rodiče zjistili, dala je zabít 20. dubna 2024 13:00

Vyšetřování mezitím odhalilo další šokující skutečnost. Dívky se šestého dubna pokoušely kontaktovat záchrannou službu více než sedmdesátkrát. Kvůli špatnému signálu se jim to však ani jednou nepodařilo.

Vybělené ostatky

Když začaly vyšetřovací orgány pátrat v oblasti, kde se objevil batoh, podařilo se jim na břehu řeky najít úhledně složené dámské oblečení. Ostatky dívek, které byly pro vyšetřování klíčové, však byly nalezeny až o další dva měsíce později.

Pátrací tým nejprve narazil na pánevní kost a kus chodidla, který byl stále v botě. Brzy se objevily i další ostatky. Testy DNA potvrdily, že patří Kris a Lisanne. Přinesly ale i další šokující zprávu: mezi úlomky kostí byly nalezeny ostatky nejméně tří dalších lidí.

Stratené v džungli
Zdroj: Kris Kremers, Lisanne Froon

Podle Daily Star patolog vyloučil, že by dívky napadlo divoké zvíře. Poukázal také na to, že Krisiny kosti byly podle něj dokonale čisté – jako by byly vybělené.

Navzdory těmto stopám se panamské policii stále nepodařilo zjistit příčinu smrti dívek. Zatímco někteří lidé spekulují, že mohlo jít o nehodu, jiní jsou přesvědčeni, že za smrtí studentek stojí vrah, nebo dokonce nadpřirozené jevy.

Pravdu se bohužel možná nikdy nedozvíme. A znát ji budou jen ti, kteří osmého dubna stáli za objektivem fotoaparátu a pořídili mrazivé snímky.

Domů
Sdílet
Diskuse